n_alex76, говорих, отговорът беше, че няма банка в България, която да ми разреши да говоря с банков служител по SWIFT-овете  :blink:
и претенциите ми към тях са неоснователни, защото те нищо повече не могат да направят, a SWIFTсъобщение може да предостави банката на клиента ни, която нарежда превода. Не зная дали е така, но в края на разговорът служителката беше готова да съдейства, но не знаеше какво тя точно трябва да направи?
Благодаря, delphine, със сигурност ще имаме последващи преводи и капка по капка, вир ще стане :blush: , затова търся най-правилното решение. Коя банка да питам, за да стигна до тази комисионна, нашата банка каза, че при тях са постъпили по-малко парии нищо повече не могат да ми кацат, клиентът ни постави точката на дискусията, изпращайки ни копие на платежното и ни посъветва да го минем като комисионна. Освен пак да се опитам да говоря с банковия мениджър като й изпратя копие на платежното, което те са ни пратили?
Иначе смятам в с-ка 609 да го отнеса и със или без преобрауване до годишното има време и за търсене на изчезналата комисионна :smile1:
И  да увелича финансовия резултат в ГДД, може би това е най-правилното решение в случая. Благодаря ви!
Благодаря ви, исках да помогна, а щях да подведа :blush:
СОЛ е с ковид, може ли давземе болнични, като е на нистк процент ДОО, без болнични и майчинство, за да внесе по-малко осигуровки, възстановяването е дълго, нищо няма даполучи, но за престоя в болницата и карантината, ще внесе само 4,8% здравни, може ли да вземе и представи болничн в НОИ/

Сметката ни не е валутна, а разплащателна в лева, колеги казваха да си поискаме детайлен SWIFT от банката, банковата служителка ни обясни, че в нашата сметка са постъпили с 10 евро по-малко и това ясно се вижда от банковото извлечение, по това извлечение имаме и комисионна за валутен превод. Клиентите ни ни изпратиха копие на платежното нареждане, потвърдено от тяхната банка,  за цялата сума от 1000 евро. И те ни обясняват, че повече нищо не могат да ни пратят, съветват да го минем като комисионна, но ние нямаме и няма как да получим документ за тази такса.
Ако някой е имал подобен случай, моля нека сподели как да го осчетоводя?!
Издали сме инвойс към клиент извън ЕС за 1000 евро, получаваме превод в разплащателната ни сметка в лева, по курс на банката. В извлечението се вижда, че са ни ревели с 10 евро по-малко. Клиентът ни изпраща копие на платежноза цялата сума от 1000 евро. Явно  се появява 3-та банка и това е тяхната комисионна , но не я виждаме и няма да имаме документ . ( банките нашата и на клиента нямат "пряк път" и използват "посредник" и така "изчезва" сума ).
Как следва да осчетоводя тази разлика:Д-т с-ка 629 /к-т 411 или в с-ка 609 Други разходи, но  после да не преобразувам годишния финансов резултат, защото клиентът е сменил банката си и това може да се окаже принципно положение при последващи сделки иплащания по тях?
Пооплаках се и стана, съжалявам за спама :blush:
Лека работа!
Чесно казано откачам, трябва спешно да попълня Приложение 11в Програмата на НОИ с дата 06,07,2021г. за Промяна на обстоятелствата: прекъсване на ползване на 50%майчинство: по чл.50а от КСО и второ приложение 11 за деклариране на възстановяване на получаването на 100% майчинство по чл.50, ал.1 пак от 06,07,2021г.
Кои точки с какви дати следва да полълня, в първия случай: само част 2 ли попълвам за промяна на обстоятелствата?
Добре, подайте само за годината, за която имате отказ
Да се чете "чл. 325/1/1"
Извинявам се за техническата грешка

Благодаря Ви! :good:
Много Ви благодаря! И на всички включили се колеги!
Какво Ви притеснява 325/1/2?
Всеки един ТД може да бъде прекранен на това основание. Стига страните да са "взаимно"съгласни.

ПП А ТД с предизвестие под 30 дни противоречи на КТ

Не знаех за 30-те дни, щяхме да извадим очи, вместо да изпишем вежди :blink:
А защо ми препоръчвате да бъде по точка 2 на чл.325, ал.1?

Аз вече подготвих освобождаването по чл. 325, ал.1, т.1, ако смятате, че е коректно да подавам уведомлението в НАП, за да спазим 7 дневния срок?
Обявете ги отново, заедно с ГФО от 2020г., НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ЩЕ ИМАТЕ САНКЦИИ
То всъщност болничен няма да има, а за май 2021г. има отработени 9 дни, за юни според датата, на която я освободя. Няма право и на борса, така, че не губи,  просто хората искат спокойствие, предвид сучилото се.
Чудя се дали да не преподпишат трудовия договор с 10-дневно предизвестие или да бъде само сключе в полза и на двете страни без предизвестие?
Назначихме лице по чл.67, ал.1, т.1 от КТ на трудов договор с цел получаане на майчинство, сега ми се обаждат и казват, че бременността е прекъсната спонтанно, не желаят да ползват болнични и настояват да бъде освободено момичето със задна дата. Мога да я освободя от 11.06.2021г.(7 календарни дни назад), но удачно ли е да я освободя по чл.325, ал.1, т.1, при положение, че трудвия договор е сключен с едномесечно предизвестие в ползва и на двете страни, а тя няма отработен един месец, започнала е на 18.05.2021г.?
Да, а ако е на ниския процент ДОО, но с личен труд, подава декл. образец 1 с код 90 и данъка.
Подкрепям КРЕАТОР :good:
Мониторът, ако не ме лъже паметта, е периферно устройство като клавиатурата и мишката.
Самият компютър е под 700 лв. - значи може директно на разход.

Ако е закупен само монитор над прага може ли да се заведе в 4 категория: компютърна техника, с 50%годишна  амортизационна норма?
В договор за покупко-продажба на изплащане по чл.335 от ТЗ имаме фиксирани 12 равни месечни вноски с и без ДДС, но няма лихви по план. При предаване на машината продавачът издава фактура за цялата стойност на машината, но собствеността върху стоката прехвърля от продавача на купувача след изплащане на изцяизплащане изцяло на дължимата сума.
Това е операционен лизинг и може ли да няма уговорени лихви?