Привет, благодаря за информацията.

Понеже ще трябва да внеса ДДС за продажба (а това не е окей за мен), има ли възможност да предам стоката на търговеца в България чрез приемо-предавателен протокол или стокова разписка, като избегна внасянето на ДДС?

Поздрави!
Здравейте,

Благодаря за информацията, нека приемем, че съм регистриран по ДДС. Отново възникват въпросите:

1) Когато внасям от Белгия и са ми казали, че фактурата има 0% ДДС, има ли как да изтегля някакво ДДС?

2) Когато стоката пристигне в БГ, за да я продам на БГ доставчик, нужно ли е да направя нещо друго, освен да издам фактура към БГ доставчик, която да е с ДДС.

Поздрави!
Привет,
Предстои ми внос на хранителни продукти от Белгия в България, като идеята е когато стоката пристигне в България - да бъде продадена на Българска фирма. До сега не съм внасял стоки, като имам няколко въпроса и ще съм благодарен на експерт, който може да се включи с полезна информация. Предварително благодаря за съдействието.

Нека приемем, че пътя на стоката е: Белгия -> България -> България
Доставчикът в Белгия издава фактура и ЧМР, като фактурата е с 0% ДДС.

Въпрос 1: Когато стоката пристигне в България, то не е нужно да заплащам мито, но трябва ли да и се внесе ДДС-то, при положение че ще се продаде на друга Българска фирма? И нужно ли е да внасям ДДС, ако я продам на Турска фирма (извън ЕС)? Тоест пътя на стоката да стане Белгия -> България -> Турция.

Въпрос 2: Когато стоката пристигне в България, мога ли да взема ДДС-то от Белгия, при положение че доставчика ми каза, че то е 0%?

Въпрос 3: Има ли възможност да не се осчетоводява Белгийската фактура (ако не мога да взема ДДС-то й) и да продам стоката на Българска фирма (с приемо предавателен протокол/стокова разписка/фактура или друг документ? И отново, нужно ли е да начислявам ДДС при продажбата?

Въпрос 4: Понеже за покупко/продажбата ще се използва банкова сметка на Българска фирма ще вляза ли по ДДС, ако в сметката ми постъпят/излязат над 50 000 лева и нямам издадена/приета фактура? (просто парите преминават през моята фирмена сметка)

Предварително благодаря за информацията.

Поздрави!
Здравейте,
Благодаря за отговора.
Интересува ме дали е незаконно, ако имам приходи в сметката на недействащата фирма.
Здравейте,
имам няколко въпроса, моля за съдействие по тях:
Въпрос 1:
Имам ЕООД без регистрация по ДДС, което не извършва дейност и имам само една набирателна сметка към него. Фирмата е без дейност, защото те първа започвам бизнес. Пускаме фирмата за 5 дни, колкото да се осчетоводят разходи по обзавеждане на фирмата с оборудване (разбира се свързано с дейността й). Интересува ме дали мога да имам договор за наем от друга фирма с моята фирма, при положение, че моята не работи? Под договор за наем имайте предвид, че другата фирма ще предоставя на мен наем на комп. оборудване. Имам ли право да го правя? Реално аз не извършвам никаква дейност, просто имам договор за наем.

Въпрос 2:
Какво се случва, ако на фирмената сметка получавам парични средства, а фирмата е без дейност?

Въпрос 3:
Например имам 3 превода от физически лица:
-2 лв на 15.12.19
-3 лв на 17.12.19
-5 лв на 20.12.19
Мога ли да пусна фактура за 10 лв по банка към друга фирма.
/тоест да използвам тези 10 лв, които са в банката и да съставя фактура към друга фирма/?

Благодаря много!
Весели празници! :smile1: