Здравейте,
Може би темата е дискутирана вече, но не  я намерих. Може ли да ми кажете, в крайна сметка, ФЛ Зем.производител подава ли ГОД в статистиката, ако е избрал да се облага 60/100 НПР в ГДД по чл.50? Благодаря!
Здравейте, този доход трябва да бъде подаден от Съда, като справка за изплатени хонорари и най-вероятно ще излезе по ЕГН-то в ГДД по чл.50 и ще влезе в год.дан.основа за облагане на ФЛ / служителя/.
Давността на ФЛ /длъжник/е 3г. За ЮЛ е 5год.
 Трябва да се сключи Договор за ЦЕСИЯ между собственика и получателя на наема. Наемателят трябва да получи копие от договора (за счетоводството), на базата на който счетоводителя след удържане на ДОД превежда наема. Трябва да се прецени дали получателя на дохода е местно или чуждестранно ФЛ, заради НПРазходи.
Това разделение трябва да мине през Кадастъра,следват нови нот.актове и нови скици за новите парцели, след това продажба от ФЛ собственик, който плаща нотариални такси. ФЛ собственик тук не плаща осигуровките. Това не е ЮЛ с отчети и т.н. Най-често купувачите си поемат нотариалните такси и местния данък ( във всяка община е различен). Всичко се плаща при нотариуса и той ги внася.
В сайта на НАП може да се провери VAT номера на холандската фирма, ако всичко е ОК , по стандартния начин.
Споразумението към ТД или прекратяване и нов ТД.
Нещо полезно от НОИ:
От 01.01.2017 г. пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на подаването им.
По скоро човека трябва да чака много да му изчислят пенсията. Успех!
Много се радвам да споделите как се развиват нещата с възстановяването на здравните :good:. Много хора ще се върнат от Англия,както се очаква да няма сделка.
Няма нужда от такъв ТОН,като не искате да отговаряте, просто него правете!!!!! :noexpression:
Разликата е,че здр.осигуровка е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, а застраховката е по желание. Застраховката е в застр.дружество (ЮЛ), осигуровката е в НЗОК ( държавна структура) и е задължително по Закона за здравето чл.40 . :good:
Като може,дайте по конкретна информация :wink1:.
Много се извинявам! Исках да кажа лихви.
Електронния калкулатор изчислява цялата сума. За ПИК това явно е ново, но е голямо удобство. Благодаря за инфото!
Трябва да подадеш декл.7 на място или чрез ПИК на НАП /ако нямаш, трябва да го извадиш от ТД на НАП по постоянен адрес/.Има електронен здравен калкулатор,да отбележиш месеците за последните 5г. /60мес*съответната вноска/ и ще си възстановиш здравните права. Съответната вноска на месец е 8% от минималната работна заплата за всяка година.На калкулатора става автоматично и ще излезе направо сумата,която трябва да внесеш. С ПИК и банкова карта става най-лесно и без комисионни. Има глоби, ако не се осигуряваш здравно. Ако започнеш някъде на трудов или граждански договор, това ще е проблем. За това действай! Успех! :good:
Не задължено,но ако достигне прага има срок една седмица да се регистрира в НАП. :good: