Здравейте! След изтичане на 2-те години майчинство използвах натрупалият ми се полагаем отпуск в размер на 40 дни, в момента съм в неплатен. Работодателят все още не ми е изплатил сумата за тези 2 месеца. Оказа се, че дължи доста заплати и на колеги, които са били освободени в началото на тази година. Поради тези факти и това, че детето ми има здравословни проблеми, заради които не може да тръгне на ясла, искам да приключим взаимоотношенията си и да отида на борсата с по-високото обезщетение. Въпросите ми са следните:
1. Има ли смисъл да говоря с него за съкращение при все че законът ме пази и се изисква разрешение от Инспекцията по труда?
2. Мога ли в последният ден от неплатеният ми отпуск да подам молба за напускане по чл. 327 ал. 1. т. 2, поради забавеното плащане от негова страна? При положение, че в договорът ми няма определен срок за получаване на възнаграждението, има ли в законът определен такъв? В старият ми договор с друга фирма е упоменато до 10-то число. В този нищо не пише.
Кой от двата варианта е по-удачен за мен?
Благодаря предварително!