(6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Работодателите изготвят справка по образец за изплатените през годината облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. В справката се включва и информацията, свързана с определянето на годишната данъчна основа и годишния данък по реда на чл. 49 за лицата, на които към 31 декември на данъчната година работодателят е работодател по основното трудово правоотношение.

С две думи, в справката ще влязат само сумите начислени и декларирани за положения личен труд на СОЛ!
В самото Приложение 1 за доходи от личен труд / код 102 / има следния текст :
" ред 3 Задължителни осигурителни вноски по КСО и ЗЗО, внесени авансово през годината"
/ ред 2 е неактивен - за удържаните /
Независимо дали са приспаднати при определяне на данъчната основа осигуровките само за отделен месец в самото Приложение ги посочваме всички , подлежащи на приспадане .
Същата е и логиката на Т1 и Т2. Внесени или не - вписваме осигурителния доход, върху който са дължими.
Мисля, че следва да се посочат всички.
Мнението ми е неангажиращо.

Аз имам сходен казус - лицето до 01.07.2020 се осигурява като СОЛ на 610лв. и внася авансово осигуровки, но от 01.07. вече е и с личен труд и данък и всичко. Следва ли авансово внесените осигурителни вноски да ги прибавя в ред "Авансово внесени чрез дружеството ОВ...." в справката по чл.73?
Точно така, напълно се присъединявам!

Да уточня нещо....което съответства на гореизложеното.
След установяването на двойно подадените 1-ци и 6-ци, подадх с код Корекция Д1 респ. и Д6 С КОД КОРЕКЦИЯ само за вид плащане 5/именно защото не се засичат осигуровките с данъка, а и защото срока за корекция на вид плащане 8 беше изтекъл/. След като осигуровките и Д1 бяха правилно отразени, остана само ДОД в двоен размер деклариран и платен. При консултация с НАП точно това ни посъветваха - в следващ месец да го изравним. Това и направихме.

Поздрави  :wink1:
Ако са подадени корекции на Д1 и Д6 с осигуровките и те са изравнени и е останал само данъка дублиран, може да го декларирате с минус следващия месец. / да намалите данъка, който трябва да декларирате  с дублираната сума и да изравните задълженията. /

Здравейте отново,
Да точно това направихме. Много Ви благодаря за изчерпателните отговори.
Променихме потребителската регистрация, извинете ни.

Мakaveeva_39 вече е P_IVANOVA 33.
Т.е. удържания данък върху трудовите възнаграждения за м.07 е внесен в двоен размер или е останал деклариран в двоен размер?

Да, деклариран е 2 пъти и е платен два пъти.  :noexpression: