Датата е 31.07 - тази дата се вписва в уведомлението. Срокът е до 31,07 включително, а договорът прекратявате считано от 01.08.
Да, крайната дата в ТКН е 05.01
Зависи какво пише в трудовия договор - 1 месец предизвестие или 30 дни предизвестие. Подадено предизвестие на 05.12 -  започва да тече от 06.12 - 30 дни са до 04.01 включително и прекратяването е считано от 05.01 / първи неработен ден/ . 1 месец се брои от 06.12 до 06.01 включително - прекратяване, считано  от 07.01.2024  / първи неработен ден/.
Така, всеки процедира както намери за добре.
Не разбирам защо толкова се палите. В спора се ражда истината :)
Весели празници от мен

Защо пък решихте, че се "паля"? Просто, това, което твърдите, не е вярно и не е правилно и законосъобразно, това е. Весели празници и от мен. :)
Първо, това което написах е, че трябва да се смята колко са отработените часове и да се намали  работното време съответно.

Къде съм написала, че лицето трябва да е на 6 часа и да работи 8?

Тук не се говореше лицето да работи всеки пон-четв (включително и празници, което вече ще наложи СИРВ), а се питаше може ли да работи от пон-четв. Ако аз не съм разбрала изначално въпроса на питащата, това е друг случай.

ИТ изначално е забранен, това че някой е на СИРВ не го прави позволен.
А дали престоя е по вина на работника, ако няма СИРВ, това ще си го защитавате през Инспекция, защото аз не съм съгласна.

В допълнение:

чл. 66
Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
8. продължителността на работния ден или седмица.

Чл. 138. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 138 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Страните по трудовия договор могат да уговарят работа за част от законоустановеното работно време (непълно работно време). В тези случаи те определят продължителността и разпределението на работното време.

Къде в чл. 138 ви е забранено да разпределите работното време от понеделник до четв?
Да, забранено е да се разпределя работното време от понеделник до четвъртък, защото страните могат да уговорят работа за част от работното време , например 7 часа работно време за всеки един РАБОТЕН ден. И в тези случаи те определят продължителността и разпределението на работното време . Това означава, че ако определят продължителност от 7 часа, то всеки работен ден при подневно отчитане на работното време лицето трябва да отработва 7 часа. Разпределение на работното време означава - колко почивки ще има и с каква продължителност и кога ще бъдат, а не седмичните часове да бъдат разпределени в по-малко работни дни. И ако при това положение / подневно отчитане на работното време, без СИРВ  и договорено работно време 7 часа/дневно/ лицето е работило 8 часа през един работен ден то вече има 1 час извънреден труд! Аз не бих процедирала по този начин, а вие ако искате си разпределяйте по този начин работното време в ТД в четири или три дни седмично - ваша работа.
И какво, недоработка и ИТ има само при СИРВ?
Ами ако няма СИРВ и лицето е по договор на 6 часа и всеки ден работи по 8 часа, то това вече е извънреден труд и ако няма СИРВ и има недоработка това вече е престой по вина наработника и не трябва да му се плаща. Ето това е разликата.
Не мога да разбера за какво спорим в момента.
Ако има СИРВ, задължително има график.
При непълно работно време обаче не е задължително да има СИРВ. При положение, че работното време е описано в договора и лицето няма да работи по празници и т.н., защо трябва да се въвежда СИРВ?
А аз не разбирам вашите твърдения в конкретния случай. То не е задължително да има СИРВ, ако лицето си отработва всеки ден часовете по договор - било то 5, 6 или 7. В случая говорим от самото начало, че всеки петък няма да работи ! Вие чували ли сте за месечна норма от часове ?
Прави се отделен картон само за здравното осигуряване, но трябва да се консултираш точно как става с Микроинвест или виж в техния форум.
Не е нужно СИРВ при непълно РВ.
Как да не е нужно, като в случая служителят ще бъде назначен на 6 часа дневно работно време, а ще работи от понеделник до четвъртък на 8 часа ?
Здравейте, ако може малко помощ в следната ситуация. Майка, която вече ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 г. се осигурява на трудов договор и ДУК. Съответно обещетението си го взима през основния работодател по трудов договор. Какво се случва, ако трудовият договор бъде прекратен / поради спиране на дейност на фирмата/. Може ли да получи обезщетение през фирмата, в която е на ДУК и трябва ли да има някакво отработено време, преди да се пусне приложението към НОИ ? След това може ли да прехвърли ползването на този отпуск за отглеждане на дете до  2 г. на бащата и да започне работа на ТД в друга фирма ?
На коя опашка да се наредя за тези?
Преди време имах точно такъв случай и проучвах въпроса. Наистина това са вариантите - непълно работно време и СИРВ, с период на изчисляване 1 месец-  на 6 или 7 часа дневно, за да няма извънреден труд. Сътветно по график работи от понеделник до четвъртък на 8 часа. Ако има неизработени часове се плаща пълната работна заплата като престой не по вина на работника. Другия вариант е с отпуските всеки петък. / който аз не одобрявам, но тогава колеги ме съветваха, че било ок/ И двата варианта не са съвсем "чисти". Идва и момента с ползването на платен годишен отпуск и човека разбира се си пуска 10 дни отпуск, но си брои само дните от понеделник до четвъртък - защото в петък така или иначе не е на работа......и се почват едни обяснения.....Докато няма законов вариант за това, е сложно.
Здравейте, има ли някаква възможност служител да бъде назначен на работа от понеделник до четвъртък със стандартно работно време от 8 часа. Благодаря предварително

По българското законодателство все още няма регламентирана 4 дневна работна седмица. Трябва да търсите друг вариант, за да работи от понеделник до четвъртък.
Не, не съветвам това, но не разбирате ядно какво казвам.

Аз много добре разбирам какво казвате и ми е ясно кога започва да тече срока и кога изтича. Само че, в случай, че служителят постъпва в същия ден, когато е сключен договора, то договорът трябва да се регистрира в НАП същия ден, по възможност по рано и преди да е започнал да работи. Това е точния и ясен отговор на поставения от питащия въпрос. А не разбирам защо сте на всяка манджа - мерудия и когато вече е отговорено, отговаряте и вие, като обърквате питащия с излишни разсъждения  и колко голяма ще е глобата , ако го направи до третия ден и че щяла да бъде по-голяма, ако изобщо не го направи ? !? Не видях някой да пита това.
Срокът започва да тече от деня, следващ деня на сключване на договора и си изтичат трите дни.
Ако на 04.12. е сключен, то трите дни са 05, 06 и 07.12, в които трябва да изпълните.

Не е вярно, че изтича днес срокът от три дни.

Съвсем друг е въпросът, че се осъществи състав на административно нарушение и ще се наруши КТ, ако започне, без да е регистриран трудовия договор.
Ако нарушението е отстранено и договорът е регистриран, след встъпването в длъжност, глобата е минимална, много по-малка, отколкото, ако не е направено въобще.
Тоест вие съветвате новопостъпилия работник да си работи, без регистриран договор в НАП, защото глобата била по-малка ? И ако на втория ден от постъпването на служителя има проверка от ИТ какво правим ? Казваме, че имаме още един ден от тридневния срок ли ?
Ако утре се сключи договорът и утре започне работа, кога изтича срокът от 3 дни за обявяване в НАП?
Утре сутринта изтича, преди да е постъпил на работа.
Сериозно ли не си подавала? Не е вярно, че не става. Дните са в дни с осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж и в т.21 осигурителния доход е нула. И аз не го знаех до 2009 г, докато не ходих на едно обучение на НАП. Те, ако в закони, наредби и т.н. започнат да пишат така, както Вие очаквате, то ще станат 30 000 страници - всеки нормативен акт.
Здравните за сметка на служителя при НО не са ли за дните, които не се зачитат за стаж ?

Не може ХЕМ РАБОТОДАТЕЛЯ,  ХЕМ РАБОТНИКА да има задължение. Задължението е на работника. Подава се нулева Д1,  за да има какво да коригирате после.


И вие сигурно имате случай, в който работникът или служителят идва и доброволно си внася дължимите здравни осигуровки и вие му коригирате Д1 и Д6 за 6 месеца назад / примерно/.
Размера на дните е 30 , със стаж за 2023г. нали ? Не намерих някоя разпоредба да ги е увеличила както 2022г.
Да, 30 работни дни са.
Коригирана е.
След като коригирахте ръчно осигурителния доход, може би удържания данък не е правилно изчислен ?
Изключенията ги броим, че ги има, когато са описани в норматив. В случая не са.

Това ми е ясно, просто изразих мнение , че в случая хората са ощетени с един почивен ден по-малко за годината. Няма нужда да продължавате да репликирате.
Не сте си актуализирали софтуера и най-вероятно програмата изчислява осигуровките за болничния върху 710 лв, а не върху 780 лв. и затова ви дава тази грешка. За дните след третия също има здравни за сметка на работодател. Проверете си сумите.