Фактурата сама по себе си не може да влезе в дневника по ДДС. Поискайте да я коригират, ако имате контакт с фирмата доставчик. Не разбрах дали става дума за стока или за услуга и по какъв начин, ако е стока е извършена доставката? Ако не коригират фактурата аз бих направила протокол по чл. 117 върху цялата й стойност.
Лицето ще трябва да напише до вас заявление, в което да опише, че погрешно е декларирало, че е осигурено за съответните осигурителни рискове. С неговото заявление и копие на документите - граждански договори, хонорар сметки, декларации подавани от лицето ще трябва да поискате НОИ да издаде предписание за заличаване на декларация 1 и 6. С предписанието ще изготвите съответните декларации за корекция на данните в НАП. Корекцията се прави в НАП по адрес на дружеството. По отношение на справката по чл. 73, ал.1 според мен НАП могат да я отключат, за да направите корекция и там.
Полага се за времето на неплатен отпуск с право на трудов стаж.
https://ekspertis.bg/document/view/qanda/153440/0/
https://nra.bg/wps/portal/nra/payment/pravila-na-pogasyavane
Детайлно обяснение на НАП за системата, по която погасяват задълженията. Не сте подали преди плащане декларация за ДОД.
Чл.49 ал.1 от КСО
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.