Благодаря на всички, които писаха по темата!
И Декл.55 може да трябва след края на тримесечието за евентуално удържания данък.
Пък Д1/Д6 евентуално трябва да са по две - за двата месеца, ако има осигуровки.
Благодаря! Това ме интересуваше. Ще има удържани осигуровки и данък.
Предполагам и справка по чл.73 ал.1 ?
Здравете, колеги! За пръв път ми се налага да пускам ГД. Лицето  ще заснеме и пусне два рекламни клипа във ФБ в месеците април и май. Какво е нужно да подам към НАП?
Здравейте, колеги! Имам нужда от вашият опит и съвети. Казуса е следният: имаме завърнала се служителка от майчинство на длъжност, която вече е ненужна на фирмата и дефакто е с много малко работни задължения (за около 1-2 часа на ден). На въпросната служителка ѝ предложихме (устно) да поеме работата на друга наша служителка (която също ще излиза в майчинство) естествено срещу по-високо възнаграждение, но тя отказва. Какво може да направи работодателя в случая и как да го оформи като документи? Въпросната служителка я пази закона като майка на дете до 3 години и тя използва това.
Здравейте, как би следвало да се облага лице, предоставящо с личен труд рейки лечение. Мисля, че попада под обхвата на патентни дейности, но дали правилно мисля..?
От НАП по телефона ми казаха по ЕИК, но не съм пробвала.
Здравейте, колеги!
Неободимо е да подам декл.1 за януари на СОЛ -свободна професия с нов ЕИК вместо ЕГН. Не мога да се ориентирам на сайта на НАП къде да подавам. Излизат ми три възможности
-като физическо лице по ЕГН
-като юридическо лице с ЕИК
-като юридическо лице по ЕГН
Моля, за помощ, защото не мога да се ориентирам!
т.е в Д1 не следва да посочвам дните в болнични
Здравейте, колеги!
На самоосигуряващо се лице (свободна професия) е издаден болничен поради карантина. Въпросното лице не се осигурява за общо заболяване и майчинство и няма право на обещетение от НОИ. В този случай трябва ли да се подава Приложение 9 ?
Трябва ли дните от болничния да бъдат посочени в Декл 1 ?
 От една и съща дата са т.к. грешната я подадох сутринта, а правилната няколко часа по-късно.
И при  двете само сложих отметка на вида на осигуряване и дата 01.01.2022г. В историята на осигуряването е със "започване" и високият процент е като последен ред. Тове екоето ме смущава.
Здравейте! Пиша отново по моят казус относно сгрешената при подаване ОКД5 от по-високият към по-ниският процент.  Днес при справка в историята на осигуряването ми излиза като последен ред подадената декларация за високият процент, а не за ниският който е подаден след него и е приет. Последно подадената ОКД 5 с ниският процент стои на предпоследният ред в историята на осигуряването, което не би следвало да е така.
Това в даден  момент дали ще бъде проблем? Защо софтуера на НАП поставя като последен по-високият процент на осигуряването, а не по-ниският който е подаден последен /и приет/?
Благодаря!
подайте я отново
С ПИК даби ще я приемат или трябва на място да ходя?
Здравейте, колеги! Днес с ПИК се опитох да подам за ОКд-5 за промяна в осигуряването -от високия към ниският процент. Но по грешка съм подала отново високия процент и е прието. Как мога да го коригирам?