Бихте ли посочили нормативно основание за това твърдение? Получаването на сумата има значение единствено за облагането по ЗДДФЛ. За целите на ДДС никъде няма разграничение при определяне на датата на данъчното събитие между ФЛ и ЮЛ.


При физическите лица се гледа датата на получаване на сумата. И се издава фактура за получената сума.
Не съвсем. Справката е за придобити доходи от ФЛ. Георги Георгиев е купувач, а не продавач на дяловете и няма доход. Доходът е за Петров ЕООД, което е ЮЛ.
Върнете се на общата теория на счетоводството и си припомнете за корективните (регулиращите) счетоводни сметки. Те коригират стойността на основните счетоводни сметки. Учебникарският пример са сметките за отчитане на амортизация (241 и 242). По основните счетоводни сметки от гр.20 и 21 в общия случай е стойността на ДА към момента на тяхното придобиване, а сметки 241 и 242 я коригират до балансовата стойност.
Същият подход с корективни може да се ползва не само за ДА, но и при обезценки (преоценки) на материални запаси, вземания, инвестиции и т.н. Така по счетоводен способ има информация, както за историческата цена на придобиване, така и за преоценената стойност.
По основния въпрос на питащата смятам, че правилният начин за отчитане е като намали балансовата стойност на продадените стоки със стойността на преоценката пропорционално на продаденото количество. Като операция би изглеждало Дебит Приходи от продажби на стоки (702)  Кредит Корективната сметка, по която е отчетена обезценката с минус.
Възстановяване на обезценката като приход се прави ако обезценените материални запаси продължават да са налични към края на следващите отчетни периоди и има данни за увеличение на стойността им (т.11.3 от СС 2).




Какво е това счетоводно записване? При обезценка на СМЗ, обикновено се кредитира сметка от група 30.
Проверете си актуалността на софтуера, с който създавате файла. Таг refundamount го имаше в структурата на XML файла за 2022 г. За 2023 г. отпаднаха този таг, както и таг deductedtax.
Идеята беше да изясним принципно въпроса, а вече как ще постъпи питащият/питащата е друго нещо. :smile1:

Според мен, ако гледаме принципно - наемодателят няма получен доход през 2023 г. с всички произтичащи от това данъчни последствия по отношение на авансов данък, деклариране и т.н.
По ЗКПО не се налага преобразуване по чл.42, тъй като в конкретния случай наемът е за м.01.2024 г. и дори да е платен до 31.12 не е разход за 2023 г.
Ако платите осигуровки / примерно / на 25 число, но НАП ги получи на 26 ще сте ги платили ли на 25 ?

До 31.12.2023 г. ще съм ги платил в срок. От 01.01.2024 г. с промяната в чл.178, ал.6 от ДОПК ще съм в забава. Но от моята сметка са излезли на 25-ти.
По въпроса на питащата - наемодателят няма получен доход през 2023 г. (чл.11, ал.1, т.2 от ЗДДФЛ). Но въпреки това бих декларирал плащането в справката по чл.73, ал.1 за 2023 г., въпреки, че знам, че не е правилно. Нямам никакво задължение да следя датата на заверяване на сметката на наемодателя.
ЗЗД чл.75.
Пазарната стойност на компютрите е доход за служителите.
В случай, че попадате в чл.42, т.1 от ЗДДС е освободена доставка. За документиране на доставката трябва да издадете отчет за извършените продажби по чл.119, който да включите в дневника за продажби, независимо от това дали сделката е облагаема или освободена.
НАП дава становище дали има основание за прилагане на ставката по СИДДО, когато тя е по-ниска от стандартната ставка съгласно ЗКПО/ЗДДФЛ.
Селскостопанската продукция се оценява по справедлива стойност, а не по себестойност (СС 41, т.3.3). Разликата си е текущ приход или разход (при вас разход) съгласно т.3.13.
Данъчното третиране на разликите е в чл.36 от ЗКПО.
Надявам се, че не са панамски акции на корабни компании, които с едни и същи серийни номера циркулират в българското междуфирмено пространство засегнато от вируса Голяма каса.
И седемцифрената сума за акциите от банковата сметка ли я преведохте или я изписахте от касата?
Ако имате фактура за 100 лв. + 20 лв. ДДС от български доставчик, за която нямате право на данъчен кредит, каква сума ще отчетете като разход?
Погледнете чл.18 от Закона за счетоводството. Предполага се, че би трябвало да познавате нормативните актове, които уреждат дейността ви като счетоводно предприятие.
Чл.162, ал.2 и чл.209, ал.2 от ДОПК.
Трябва да се създаде запис с код 101 със сума нула. И след това ще ви позволи да създадете запис с код 106. Необлагаемите доходи се декларират независимо от това дали има или не получени облагаеми доходи.
Програмата на НАП за лица по трудови правоотношения винаги изисква да има запис с код 101.
С изтичането на срока на погасителната давност, не се погасява самото задължение и то не изчезва, а само се погасява възможността на кредитора да търси принудително изпълнение спрямо длъжника. Задължението остава да съществува, но евентуалното изпълнение зависи изцяло от волята на длъжника и ако той има желание, може и след изтичането на срока да си плати задължението.
В случай, че кредиторът предприеме мерки за събиране на вземането след срока на погасителната давност е достатъчно длъжникът за направи изрично възражение за изтекла давност.
В определени случаи е възможно да се прекъсва давността.