Здравейте, при продажба на амортизиран актив /превозно средство/  задължителна ли е оценка?
Здравейте, ще Ви бъда благодарна ако ме насочите в решение на казуса ми:  Синът ми работи в нашата фирма, където е осигурен II-ра категория на ТД. Счетоводител съм, но 15 г. се откъснах от това, и сега много трябва да наваксвам. Та -  1. На 27 Ноември  учредихме  ЕООД, чийто управител и собственик е той. На 29,11 т.г излезе и регистрацията му по ДДС. Въпросите са ми: Това, че вече му е излязла и регистрацията по ДДС  означава ли, че е започнал дейност и това, че  трябва да му подам  декларация по ДДС - макар и нулева? 2. Две декларации ли трябва да подам в НАП - една за започване на дейност и  една, че ще се осигурява като СОЛ?
Здравейте, имаме ригистрирано ЕООД с което работим. Синът ни  сега си регистрира  ЕООД, като ще ползва нашият офис и нашето наето под наем хале. Нашата дейност е транспорт, а неговата е сервизни услуги. Неговото ЕООД ще извършва сервизна дейност и на нас. Аз водя счетоводството на нашето ООД ще водя и неговото.  За регистрация по ДДС във въпросника на НАП има точка за свързани лица. В чл 96, ал 1 от ЗДДС се казва, че свързаното лице приема оборота на вече работещото ЕООД и в случай, че дели едно помещение с другата фирма, щом имат последователна и свързана дейност се явяват свързани лица.
Въпросът ми е: че сме свързани лица е ясно, но: 1. Трябва ли да декларирам това и как?
Изпращам Ви табличката. Голяма врътня. Като ги разнасяте трябва да внимавате от един месец в следващ  да не надвишат времето по регламента.
Здравейте, Благодаря Ви за отговора. Да, по същият начин работим и ние. За извършената услуга ние им издаваме наша фактура, която те не признават. Те си пускат кредитно по тяхното законодателство    и ни правят превода по него. Да, ние сме договорили 3 % сконто преди сделката, но те си пускат тяхното КИ за сумата както условно приехме 1000 Е, а ни превеждат 970 . Въпросът ми беше за тази разлика/3 -те%/  ние КИ ли трябва да пуснем?
Здравейте,
имам следния казус:
Работим с партньори от  Австрия, които за извършената им от нас услуга ни пускат кредитно известие. Ние си пускаме наша фактура, която отказват да приемат. За бързото плащане от нашата фактура/от тяхното кредитно/ си удържат 3% сконто. Въпросът ми е: как се осчетоводява сконтото?
Нашата фактура е например  1000 Е/1955,83/. С 3 % сконто преводът ни е 970 Е /1882,00 с разликата от превалутирането. Благодаря Ви предварително!
Здравейте колеги,
Търся съвет за начина на отчитане на РЗ на шофьори международен транспорт. Съгласно  Регламент 561/ЕО/2006 имат право на работен ден 4,5 ч управлени + 4,5 ч управление+0,45мин почивка  без да са в нарушение - т.е 9 ч работен ден . Съгласно Директива 202/15/ЕО имаме право на 48 часова  работна седмица.  Съгласно Наредба приетас ПМС 244 /09/2006  имаме право на 48 раб седмица. Съгласно КТ- 40 ч работна седмица. Как да постъпя? Четейки, останах с впечатление, че раб седмица на шофьорите е 48 ч, колежка ми казва обаче, че тези 8 часа над 40 ч са допустими, но трябва да се отчетат като извънреден труд. Ако е така, осиг доход ще скочи страшно много. Предварително Ви Благодаря!
Здравейте! Въпросът ми е следният:
Регистрирано ЕООД преди година, което не е упражнявало дейност до момента. В същото време Молът работи/от 3-4 години, без да е ползвал борса или болнични/ на ТД в друга фирма/. Сега обаче му направиха операция,и може би  няма да може да изпълнява задълженията си.  Затова предполага, че ще  го съкратят.  Ще има ли право  на обезщетение за безработица. Трябвало ли е да се осигурява като МОЛ на фирмата, без значение, че няма дейност! Какво трябва да направи?Благодаря Ви предварително!