Здравейте,

СОЛ управител съм в ЕООД, работя само аз, имам нужните осигуровки за майчинство.

Интересува ме дали след излизането в майчинство трябва ЕООД-то да продължи да плаща здравните ми осигуровки, или си ги плащам аз като ФЛ?

Също така, ако като ФЛ получа някакъв вид финансово постъпление (по PayPal или банка, но не от трудов договор), това прекъсва ли обезщетението?

Благодаря!
  През дружеството ще са Д1 и осигуровките. Какви са тези финансови постъпления, които ще получите като ФЛ? На какво основание? Вие сте СОЛ и свободна професия ли?
Удържания данък го посочвам в Д6- 125,00 - ??
а в Д1 трябва ли да се попълва нещо ???
попълвам кл.31-1250
кл. 31 А - 125,00
правилно ли или е по друг начин
обаче кл. 34 - е затворена не ми дава да впиша нето - 1250-125=1125
  т.34 се пише нетно трудово възнаграждение. При БТВ - нула, какво да напишете в нетното трудово възнаграждение? В БТВ не влизат обезщетения и това ясно си го пише в НСОРЗ.
Тоест вие съветвате новопостъпилия работник да си работи, без регистриран договор в НАП, защото глобата била по-малка ? И ако на втория ден от постъпването на служителя има проверка от ИТ какво правим ? Казваме, че имаме още един ден от тридневния срок ли ?

Не, не съветвам това, но не разбирате ядно какво казвам.
Това откъде го знаем?
  Или е СИРВ или е НО по основния трудов договор.
Иначе как да стане 8+8 при подневно. От там го знаем.
чл. 40, ал. 1, т. 1, б) от ЗЗО - за сметка на лицето в неплатен отпуск по негово желание
пускам  Д1 без никакви осигуровки на лицето
то по някое време плаща и  пускам корекция Д1 и Д6
ами нали работодателя има задължение да подаде и плати тези ЗО на лицето?
т.е. ако не покажа тези задължения за ЗО съм в нарушение?
  Ето тук изначалното Ви разбиране за нормата е погрешно и от там поведението Ви нататък.
Подаваме задължение, след като го ПЛАТИ РАБОТНИКА. Но технически, без предварителна нулева, ще ни е трудно и трябва на място да ходим, може да не приеме редовна и допълваща Д6. Има и друг начин, но няма да отчете лихвите, които работника дължи.
Здравните за сметка на служителя при НО не са ли за дните, които не се зачитат за стаж ?

И вие сигурно имате случай, в който работникът или служителят идва и доброволно си внася дължимите здравни осигуровки и вие му коригирате Д1 и Д6 за 6 месеца назад / примерно/.

Не. Със стаж, без стаж, все са си за негова сметка, а не за сметка на работодателя. По тази причина НАП няма право да ги търси от нас, ако не са внесени.
 Преди да пишете, четете въпрросите, колега.
Никъде не е казано, че отпуска за 2024 ще се ползва през 202 Точно обратното: "иска да ползва 11 дни отпуск  от края на януари следващата година"

Тогава за какво е въпроса?
На 01.01.2024 г., може да почне да ползва годишния си размер. Или някой не го знае?
Здравейте, колеги имам въпрос. Наш служител иска да ползва 11 дни отпуск  от края на януари следващата година. Има ли това право :). Благодаря предварително.

Не, няма право да ползва платен годишен отпуск за 2024 г.

Не можете да му разрешите такъв през 2023 г.
Сега си решава шефа- или неплатен, или го води на работа, а после ще го води януари в отпуск, а той ще работи, но риск има. При всички случаи, ще е нещо извън закона.
При основния си работодател не е на сумарно време. Т.е. там ще е неплатен отпуск когато при нас замества.
Счетоводителят няма как да знае това предварително, например в края на месеца му се дава, че е работил 5-6-7 дни през месеца при транспортната фирма.
  Следователно всичко Ви е НЕЗАКОННО. По простата причина, че по нашия КТ, няма правна възможност да се уговориш, че някой ще работи, когато ти е нужен и ще му платиш само за това време. И това е така по логични причини. Принципи са това.
Срокът започва да тече от деня, следващ деня на сключване на договора и си изтичат трите дни.
Ако на 04.12. е сключен, то трите дни са 05, 06 и 07.12, в които трябва да изпълните.

Не е вярно, че изтича днес срокът от три дни.

Съвсем друг е въпросът, че се осъществи състав на административно нарушение и ще се наруши КТ, ако започне, без да е регистриран трудовия договор.
Ако нарушението е отстранено и договорът е регистриран, след встъпването в длъжност, глобата е минимална, много по-малка, отколкото, ако не е направено въобще.
Ако е само нощен - ДА. Зависи смяната да не се окаже смесена например от 20:00 до 04:00 , тогава сметката е друга.
  Точно.
Неколега , и ние се чудим, къде ви е възпитанието, проспали ли сте го, или сте липсвал от училище, не знам. Да ти направим едно семинарче, как да се държиш с останалите хора - или да те наричам БОЖЕ , че не сме ти равни нещо.

Само не казвай, че и ти имаш сметки 107 и 122 при ЕТ.

Аз нямам какво да кажа по темата, ако е така и при теб.
Нали искаше да говорим по същество - давай!!!   
Мисля си, че щом "този ще му е 2-ри допълнителен ТД", то основанието трябва да е по чл.111. Това е водещото. След това ако искате допълнете "във връзка с чл.114 или 67". А след като ще замества отсъстващи, защо не и във връзка с чл.68/1/3?
В ТД все пак трябва да има някакво работно време , работни дни или СИРВ. При СИРВ също ще трябва някакъв предварителен график. Не мога да дам съвет как ще го правите, ако предварително не знаете кой кога ще отсъства.

ПП. Понеже споменавате неплатен: може ТД да е на 8, 4 часа или колкото Ви трябва при петдневна работна седмица. Когато Ви трябва -работи, когато не Ви трябва - "пожелава" да ползва неплатен. Остава само да фиксирате датата "до кога". Или да я нанесете или коригирате в последствие

Не става.
Не може договор по 114, да се пише по 111 във вр. с 114 и 67. Има си ред в КТ и принципни положения, които трябва да се познават от счетито.
Съгласна съм - задължението е на работника. Защо тогава в Д6 няма отделна позиция за ЗО, дължими от работника, а всичко излиза като задължение на работодателя?
Вие лично подавал ли сте "нулева" Д1 за работник в неплатен, незачетен за стаж, или само раздавате съвети? Аз съм опитвала. Не става.
Ще повторя въпроса на fsomontagivarna: в кой закон, наредба или указание е регламентирано това? Моля за точен цитат!
Сериозно ли не си подавала? Не е вярно, че не става. Дните са в дни с осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж и в т.21 осигурителния доход е нула. И аз не го знаех до 2009 г, докато не ходих на едно обучение на НАП. Те, ако в закони, наредби и т.н. започнат да пишат така, както Вие очаквате, то ще станат 30 000 страници - всеки нормативен акт.
Като се абстрахираме от графици и т.н., и ако предположим, че работното време по основния ТД е 8 часа как ще замества във втората фирма, където, пак предполагам, работното време е 8 часа?

По основния е на СИРВ
чл. 40, ал. 1, т. 1, б) от ЗЗО - за сметка на лицето в неплатен отпуск по негово желание
пускам  Д1 без никакви осигуровки на лицето
то по някое време плаща и  пускам корекция Д1 и Д6
ами нали работодателя има задължение да подаде и плати тези ЗО на лицето?
т.е. ако не покажа тези задължения за ЗО съм в нарушение?

Не може ХЕМ РАБОТОДАТЕЛЯ,  ХЕМ РАБОТНИКА да има задължение. Задължението е на работника. Подава се нулева Д1,  за да има какво да коригирате после.
Здравейте,
транспортна фирма иска да назначи човек, които да поема отпуските на служителите.
Т.е. той има труд ТД с друга фирма като основен и този ще му е 2-ри допълнителен ТД.
Питането ми е според вас как е по-добре да се пусне договора като ТД по чл. 114 от КТ или пък чл. 111 или чл. 67 от КТ?
Като примерно той ще работи 5 дни в месеца и през останалото време ще е е самоотлъчка или неплатен, но целта е че не се знае тези дни кои ще са. Например този месец може да се извика 5 дни от първата седмица, другия месец може 3 дни и т.н.
  114, във вр.111, във вр.67  Няма вариант законен, ДА НЕ СЕ ЗНАЕ КОИ СА ДНИТЕ, при 114. Ако е по 111, трябва да е на СИРВ с график дните, които ще се работи. Единствено може с НО, но няма вариант да не се знае кога ще работи.
Счетоводителят не знае ли?
Имах преди време регулярни изтегляния на суми и то немалки, от каса на ет, но при една проверка  инспектора от Нап рече : " И вече да не виждам такива плащания над 10000 от касата..." 
 ЕТ-то започна да си тегли големите суми по личната банкова сметка, а под 10 000 с РКО...
Та така.
А относно средствата на собственика на ЕТ ... в баланса тях все пак ги представяме като собствен капитал на това предприятие, независимо от това, по коя сметка са водени. Та затова си ползваме гр.12 (включително и аз). Че и гр.11 за преотстъпените данъци :smile1:

Невярно, колега, не ги представяме като собствен капитал и още 2004 НАП тръбяха за тази грешка, ама сте проспали този момент. Пък може и да сте били ученик, знам ли. Счетоводство къде са Ви учили. ЕТ не е капиталово дружество и НЯМА СОБСТВЕН КАПИТАЛ. Ет има парите на собственика и задължения - в Пасива и активите са ясни.
Да това го знам.
По-интересно ми беше за Д1 решението. Ако правилно съм разбрала:
1. Има НО по желание на работодателя- там е ясно
2. Има НО по желание на работник, то тогава пускам нулево Д1, работника внася ЗО и пускам правилна Д1 и корекцията на Д6.
Къде да прочета за законовата възможност да направя така?

Ами в ЗЗО си пише - КОЙ Е ЗАДЪЛЖЕНОТО ЛИЦЕ за тези осигуровки.
Да не зная. Питах и отговори. Благодаря. Почвам да търся как да стане това Д1 с платени задължения. Пак Благодаря.
Можеш да направиш корекция на Д1 и Д6 в намаление, поне за 2м. назад, а и за другото става, но след предписание от НОИ. Както при всяка грешка.