Колежка ме посъветва да не правя корекция, просто в ГДД на свободната професия ще има повече платен данък за първите 3 трим. няма да е коректно, но ще избегна проверки от НАП. Чудя се как да постъпя
Здравейте, на свободна професия за цялата 2023г. са приспаднати НРП 25%, а е трябвало 40% и съответно в трите тримесечия трябва да се коригира, както и чл. 73. Предполагам това става само с писмо до НАП, мисля, че системата няма да приеме тримесечия за 2023г. Може ли мнение?
Здравейте, лице работи към община и със зареждане на автоматични данни в Приложение 1 не излиза нищо, как следва да го попълня ръчно, като видя сумите от осигурителен доход или по друг начин? Ще трябва ли сега да се внасят осигуровки от името на лицето, при положение, че е на трудов договор? Благодаря
Здравейте,
искам да попитам следното: БГ фирма ще продава стоки от Китай в САЩ чрез дропшипинг, т.е. стоките няма да идват и съхраняват в БГ. Трябва ли фирмата да си направи регистрация ако продава в САЩ и в ЕС? БГ фирмата ще получава комисионна от самата сделка.

Благодаря на всички, които ще се отзоват :)
Здравейте, фирма, която е регистрирана по ДДС на основание чл. 97а от ЗДДС/понеже ще получава фактура за такси и комисионни от платформа/ ще продава стоки на ФЛ  в ЕС, трябва ли да се регистрира доброволно по ДДС - чл. 100 в тази хипотеза, за да плаща 20% ДДС?
това е някаква опция на Еконт, в която не се води "наложен платеж" а вариант, в които те издават касова бележка, вместо продавача и след това тази сума я изплащат в брой, като според мен би трябвало да я има на касовия апарт, или с ОТЧЕТ може да се вкара от таблицата на Еконт без да я има на КА?
Здравейте, имам следния въпрос. Клиент има сайт в него постъпват плащания от карти дебитни/кредитни и за тях пуска КБ, защото не подаваме одиторски файл. Отделно получава и суми от Еконт в брой, за които те издават КБ на лицата, би трябвало тези суми да са отразени на касовия апарт правилно ли е това и как точно се отразяват ден по ден или в края на месеца? Нямаме задължение да подаваме одиторски файл, след като всичко минава на КА, нали?
Здравейте, фирма закупува машина през януари за 3600лв. с ДДС и излиза на възстановяване. Фвруари също е на възстановяване, но фирмата се дерегистрира тогава по ДДС, съответно в март подавам за февруари искаме ДДС-то за м. 01 и м.02 и до тук приключваме с подаването на ДДС дневници. Правилно ли е?
Здравейте, моля за помощ  :noexpression:
В началото на декември съм подала уведомление по чл.62 за промяна на длъжността, само че вместо новата позиция съм подала първоначалната (проблем със софтуера). Възможно ли е да се направи корекция и да подам ново уведомление? Лошото е че трябва да прекратя след това правоотношението по чл.71 считано от 01.01.2024. Може ли да споделите мнение, съвет или ако сте имали подобен казус, защото съм много притеснена и не знам как да постъпя.

Благодаря ви!
Здравейте,
може ли за малко помощ :) Нашата фирма ще наема сърбин по граждански договор. Той ще извършва технически услуги. Ще пребивава в Сърбия предимно. Разбрах че България има спогодба със Сърбия, но все още се чудя за окончателния данък дали трябва да се плаща от нас. За осигуровките мисля че трябва да се плащат в Сърбия. Ако някой е имал подобен казус ще се радвам да сподели мнение.
Благодаря предварително!


Здравейте, възможно ли е във ООД, което се състои от 3ма съдружници да се сключи граждански договор с единия, който не е управител? Благодаря!
Щом не могат да се приспадат от данъка, това означава, че се дължат 10% в случая на минимума 780лв?
Осчетоводяването е следното:
602/499 - 780лв.
499/46 - осигуровки
499/454 - данък
499/50 изплатен личен труд
не мога да махна осигуровките, понеже сумата няма да се получи и не знам как да постъпя.
Грешно е и е ясно, но мисля за 2 месеца да взема контировка
46/501 и да ги закрия  :noexpression:
Лице се осигурява, като СОЛ и полага личен труд. Трябва ли сумите за осигуровки да се възстановят в касата? Заплащат се от лична сметка.
Здравейте, ФЛ отдава офис на фирма, като данъка се удържа и плаща от фирмата, но лицето сега остава без работа и ме пита дали ще дължи здравно. Аз мисля, че ще дължи 3.2% здравно на получения приход от наем. Ако лицето е записано на БТ отново ли дължи здравно за времето, когато е получавал обезщетение за безработица? Ако наемът се прехвърли на пенсионер, то здравната вноска отпада ли? Реално тогава би останал само данъка и то след приспадането на получената пенсия ?
Здравейте, фирма е заличена и последната ДДС декларация я подадохме по пощата на 14то число, в НАП ДДС-то е входирано на 15-то. Данъчната каза, че ще имаме Акт за неподадено ДДС в срок. Беше й обяснено, че се гледа датата на клеймото, като тя се съгласи. Днес дойде покана от НАП, чета Чл. 23, ал 2 от ДОПК и продължавам да мисля, че сме в срок, след като е изпратено по пощата на 14-ти. Сега какво следва, варианта е да ни съставят АУАН и да обжалваме или да се говорим отново с данъчната? За доказателство какво трябва да пазя, освен бележка от пощата кога е подадена СД?
Здравейте, стоки се изпращат от българска фирма рег по ДДС до склад на Амазон в САЩ. От склада изпращат пратките към ФЛ в САЩ, мисля, че трябва да се отразят в Дневника с отчет продажби 81 с обща сума, клиент с 9-ки и колона ДО на доставки- те със ставка 0% по глава трета от ЗДДС. Правилно ли ще е така? Благодаря
Здравейте, имаме заличено ЕТ, което е изкупено от ЮЛ, като последната декларация по ДДС е подадена на хартия. В нея обаче е пропуснато да се отбележи, че има ДДС за възстановяване. Чета чл. 126 ДОПК, но според мен няма подходяща точка в този случай. Говорих с данъчната и тя каза да съставим нови дневници и една Декларация по чл. 129 от ДОПК, в нея ще сложа банковата сметка на новото ЮЛ, въпреки, че ДДС-то се отнася за ЕТ-то. Въпроса ми е съгласно кой член да изискам корекция на СД да добавят ДДС-то за възстановяване? Благодаря
В такъв случай от датата на Учредителния акт, също и на Решението за смяна на управител. Решението е от 15.05 тогава  ОС избира нов управител и той започва да управлява. Адвоката подава документите в ТР на 19.05, а резултата от обработката излиза на 23.05. От НАП твърдят, че гледат датата 23.05, не гледат УА. 
Здравейте, предстои промяна на управител в Търговския регистър. ОКД5 се подава и се следи 7-дневен срок от датата вписана на новия Учредителен акт, от датата когато изчаква 3-дневен срок за вписване в ТР или в деня, когато управителят вече излиза променен в актуалното състояние?
Аз гледам датата, която излиза на актуалното състояние, но адвокат твърди, че е датата на Учредителния акт. Моля за отговор.