Казуса ми е следния
Фирма без дейност. Отписва се амортизция на стойност 900,която е в сметка 609 поради бракуване на актив. Няма други разходи или приходи. Ще попълня декларация за финансовия резултат, но в НСИ липса на дейност ли да подавам?
За да взема майчинство лицето трябва да се води на трудов договор. Щом има действащ договор няма как да не се подават определен набор от документи както към НАП,така и към НОЙ
Здравейте,
Да попитам за процедурите на бракуване на ДМА - автомобил /камион/
Купен е от физическо лице с договор.Не е ползвано ДДС. Има малка остатъчна стойност . Фирмата е спряла дейност.
1.За да направя счетоводните записвания по брака трябва ли да пускам дейността на фирмата ?
2. Отписвам начислените амортизации и балансовата стойност ?
3.Някакво ДДС начислява ли се върху остатъчната стойност ?

Не са ми ясни тънкостите по тая процедура  :excl:

Ако сте ги посочили в справка декларация като месечна сума за възстановяване, ще влезете в процедура на възстановяване, но тъй като не сте си платили предходните задължения сумата от 3000лв. ще ви бъде приспадната от текущите задължения.
А опитвали ли сте да пуснете възражение с които да ги погасят по давност? Не се закриват автоматично, ако не подадете такова възражение
В справките на НАП като редовни задължения ли ви стоят или са изнесени в колоната към публичните задължения?
И някакви предупредителни писма получавахте ли ?



Не, обрисувах фактите, които важат лично за мен - от първо лице, единствено число.

Същото всъщност се отнася и за ЮЛ. Имам такова, което дължи някаква сума 1000 лв. корпоративен данък и завъртях към 35 000 лв. за една година и нито стотинка събрани.
Има подавани декларация 1 и 6 . Стажа няма да го търсим..Лицето има около 40 г.до достигане на пенсионна възраст .В същия период лицето е било и на трудов договор, така че това допълнителното осигуряване ще го прежалим   :wink1:
Просто нямам идея кое е по-малкото зло  :hmmm:
1.Ако не се платят осигуровките и се опитаме да чакаме отписването им (което май ще е късмет,защото да не влязат в процедура на принудително събиране,преди достигането на петте години ). А лихвите вече не са малко и съответно сумата си "набъбва"
2.Да се плащат сумички,колкото да има движение по сметките с идеята да не влизат в процедура на принудително събиране
вариан 3. При всички положения ще си вземат парите ,което не ни устройва  :smile1:
Счетоводно се отразява като приход от дивидент и увеличава резултата.
Данъчно се преобразува в намаление съгл.чл.27,ал.1.т.1 от ЗКПО
Най-удобния вариант е да се отпишат задълженията по давност, но се опасявам , че НАП ще влязат в процедура преди изтичане на 5-те години и тогава няма измъкване .  :blink:
Ако се превеждат минимални сумички за изплащане на задължението  дали няма да им се "замажат" очите и да достигнем до прословутите 5 г. с  една дума да "надхитрим " НАП ?  :smile1:
Във вашият случай задълженията по ЕГН ли бяха  ?


        Здравейте,
като наближи давностния срок ще получи няколко предупредителни имейла и след това покана за подписване на споразумение за доброволно разсрочено плащане със съответни срокове и суми, които трябва да спази. Ако отново не плати, чак тогава се стига до процедура за принудително събиране.
       Това е случай от практиката през миналата година.

Варианта с малки вноски може да избегне кореспонденцията с НАП.
И ако се пускат месечно някакви вноски за погасяне на главниците дали няма да се избегне принудителното събиране и навлизането в тази процедура   :hmmm:
Мисълта ми е дали ще се доживее момента до давностен срок или те ще ги пуснат на публичен изпълнител преди 5-те години и съответно не могат да се заличат  :hmmm:
Здравейте,
Фирма без дейност има неплатени осигуровки на Управителя като самоосигуряващо се лице от преди 3г.
Задължения към НАП се отписват след изтичане на 5г. давностен срок, ако не и влязло в процедура за принудително вземане.
Някой има ли практика с такъв случай . Моля за съвет !
Според мен е незаконно отписването на задълженията след месец септември,тъй като не са настъпили обстоятелствата по чл.46 от ДОПК.  А пък ако задължението е отписано без съгласието на доставчика е още по голям проблем
Какво ви пречи да пренапишете протокола с дата към 31.12.2020г и да го промените осчетоводяването към съответната дата
От СТРАНИЦАТА НА НОЙ
Въпрос: Прекратява ли се отпускът за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст, когато детето е записано и ще тръгва на детска ясла и какви са редът и сроковете да се направи това?

Отговор: По време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) на майката се изплаща обезщетение при условия, определени в чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). В ал. 4 на чл. 53 са изброени обстоятелствата, при които паричното обезщетение не се изплаща. Настаняването на детето в детско заведение, включително детска ясла, е едно от тези обстоятелства. Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът на майката по чл. 164 от КТ – чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Детето се счита настанено в детското заведение, съответно детската ясла, от деня, в който реално е започнало да посещава заведението (конкретната дата на постъпване, вписана в документацията на заведението). От тази дата се прекратява правото на отпуск и обезщетение за отглеждане на детето.
При подаване на заявление-декларация по образец /Приложение № 7 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО) за изплащане на обезщетението по чл. 53 от КСО/ майката е декларирала, че детето не е настанено в детско заведение, включително детска ясла, и че ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ. Тъй като тези обстоятелства са се променили, тя има задължение в срок 3 работни дни от промяната да подаде при осигурителя/работодателя си ново заявление-декларация, Приложение № 7, а той в срок 3 работни дни от получаването й следва да представи в Националния осигурителен институт удостоверение, Приложение № 10 към НПОПДОО.
206/ 159 - главницата по лизинга
611/ 159 - лихвите по лизинга за текущата година
650/159 - лихвите за следвващата година

Ф-рата
45301/400- ДДС
611/400 - тел.разговори
159/400- вноска по лизинга

Здравейте,
При закупуване на Гуми -Как осчетоводявате монтажа и демонтажа на гуми ? Към стойноста на гумата или като разход /услуга/ ?