Актуализирайте приложението на BISS с най- новата версия B-Trust BISS , version 3.28  :smile1:
Здравейте....Да Правилно е !
Работодателите  декларират код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ) на населеното място, където е работното място на съответния работник или служител. Когато лицето изпълнява трудовите си задължения в повече от едно населено място, както и в други случаи, когато не е възможно да се определи код по ЕКАТТЕ, се попълва код '00000'.
Работно място"(ЕКАТТЕ) е помещение, цех, стая, нахождение на машина, съоръжение или друго подобно териториално определено място в предприятието, където работникът или служителят по указание на работодателя полага труда си в изпълнение на задълженията по трудовото правоотношение, както и място, определено от предприятие ползвател. При извършване на надомна работа и работа от разстояние работно място е домът на работника или служителя или друго помещение по негов избор извън предприятието;
(3) За място на работата се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор, доколкото друго не е уговорено или/ не следва от характера на работата.-договорени обекти/
Корекция:Подавани нулеви декларации по ДДС :smile1:
Отговор от Счетоводителя: Има разходи за персонал външни услуги и други ,които надвишават НПП(получения аванс) Затова материалите отиват на склад или никой не знае къде(Бетон на склад?) имаме си хубава печалба и пълна каса(Строим със слама и кал). Материали остават разход за 2023 г. Но окончателната фактура непокрива всички разходи ,затова ще отидат за друг обект до края на тази година (ако има такъв).По закон (кой не е ясно) ако не са отчетени в декларацията по ддс фактурите за покупки (т.е. имаме нулеви) значи не са  разход. Незавършено производство-такова нещо няма.
Здравейте,
Фирма има само един сключен договор за 2022г. на стойност 150000лв с ДДС.През месец 02.2022г. има издадена фактура за авонсово плащане 100000лв с ДДС. До края на месеца(02.2022)  са  направени разходи за материали и др. за 50 0000 лв. Обекта продължава 1 година. Съответно през годината има разходи за материали,външни услуги и др. влагани с съответния обект(строи се)(30000лв) ,Разходи за персонала и др за дейността на фирмата 32000лв. През м.02.2023г. обекта е приключен с фактура за окончателно плащане( 50 000лв), ползва се отложено ДДС.
Как следва да се приключи 2022г.?? Може ли всички разходи действително направени през годината за обекта да бъдат признати, без да са подавани декларации по ДДС и без да е приспадан данъчен кредит по тези фактури.
Много Благодаря за отговора :smile1:
Благодаря за отговора.....А какви биха били евентуални санкции ако се засече грешката от НОИ/НАП и има ли нужда да пускаме някакви корекции макар и късно  :smile1:
Да за базовия месец Юни(22 работни дни)е заплатена и сумата за стаж общо 714.26лв
Здравейте имам следния въпрос
Служител е в Платен отпуск м.Септември(целия месец) Основна заплата 710лв доплащане за стаж 4.26(1 год) = 714.26  .Колко трябва да му се плати за м.Септември. м.Август има 8 отработени дни, м.Юли е в неплатен, базов месец Юни. За платения отпуск е начислено 710лв правилно ли е?