Точния алгоритъм е първо да изчислите правилно трудовия стаж за 2022, като за тези 90 работни дни неплатен отпуск зачетени за трудов стаж също има право на платен отпуск.
От 03.01 до 11.02.2022 г са 29 дни неплатен, а не 30. От там нататък изчислете до кога му е неплатения отпуск със стаж и колко му е общия трудов стаж за 2022 г.
Благодаря Ви! Всичко това е така и е ясно! Както е ясно и че сте напълно права, че полагаемият отпуск е пропорционален на трудовия стаж според НРВПО!
За конкретните дати на неплатения отпуск в началото на 2022-ра също сте права, но аз се извиних, че грешката е моя при писането на поста тук. Иначе са си 30 дни от 04.01.
Объркването дойде от изчислението на полагаемия отпуск при непълен месец, когато например имате трудов стаж даден брой месеци плюс даден брой дни. Ясно е, че този брой дни, които не съставят пълен месец се изчисляват пропорционално на дните в месеца. И явно се взима предвид чл.9 ал.4 НРВПО, както по-горе беше цитирала Magrat, а именно - смята се пропорционално на 21 работни дни за месеца (при петдневна работна седмица).
Аз исках да се уточни пропорционално на 21 дни ли се изчислява или пропорционално на 23 например, както е случаят с броя на работните дни през август. След справки с юриста ни, който твърди, че е говорил с МТСП, се установи, че полагаемите дни при непълен месец се изчисляват пропорционално на 21 работни дни.
30*8/12 - не можете да го изчислите ли, колега? -20 е.
Сменете професията, тогава.
Ако беше до 10.08, щеше да 30*7/12.
НСОРЗ отворихте ли?
НСОРЗ ли трябва да отворя според Вас?
За 2022 г има право на 90 работни дни неплатен отпуск със стаж.
Да, наистина бяха 90 дни неплатен със стаж за 2022-ра. Но в случая лицето пак е ползвало повече от 90 дни за годината.
Моля ви за точен алгоритъм как се изчислява платен отпуск при непълен месец и/или година!
2022 г - от 01 до 03-ти са неработни дни. Няма как неплатения да е от 03.01.
Как е влязъл в сила договора изобщо? Кога е сключен?
Иначе и аз клоня към 19 дни.
Извинявам се, моя е грешката, че съм написала от 03.01. Той е бил неработен ден. От 04.01. е започнал неплатен отпуск. Договорът си е сключен много години преди това.
Извинявам се, че съм написала отговора си в полето на цитат от Jane!
Това е моят текст:
Става въпрос за 2022-ра година.
ТД не е прекратен, а лицето е ползвало неплатен отпуск до 31.12.2022 год. От 01.01.2023 год. си е на работа. Има претенции, че сме му дали по-малко дни платен годишен отпуск през настоящата година. Има разминаване между изчислените от компютърната програма полагаеми дни и изчислените без да се ползва софтуер и затова питам как е правилно.
На подневно отчитане е.
За коя година става въпрос?
На коя дата е прекратен ТД?
На подневно изчисляване на работното време ли е?
Става въпрос за 2022-ра година.
ТД не е прекратен, а лицето е ползвало неплатен отпуск до 31.12.2022 год. От 01.01.2023 год. си е на работа. Има претенции, че сме му дали по-малко дни платен годишен отпуск през настоящата година. Има разминаване между изчислените от компютърната програма полагаеми дни и изчислените без да се ползва софтуер и затова питам как е правилно.
На подневно отчитане е.
Ако е работил от 01.08 до 24.08 ще трябва и този период да влезе в сметките за ПГО.
Но най-добре дайте и периода от кога до кога се води на работа.
Периодът, през който се води на работа, е от 01.01., като има 30 дни неплатен със стаж от 03.01. до 11.02., след това е на работа до 24.08. и от 25.08. излиза в неплатен без стаж. Полагаемите дни платен отпуск са 30 за година.
Не се изчислява така полагаемият отпуск.
Има работника 7 месеца стаж и изчислявате върху тях.
До 24.08 - не играе и никога не е играл
Това наистина ли е така???
Разбирам и ще говоря пак с него...
Само да уточним, ако е възможно, когато ползваме методиката с брой отработени дни спрямо общия брой работни дни за месеца, този общ брой дни спрямо конкретния месец ли се взима, защото варира в различните месеци от 18 до 23 работни дни например? Или както при методиката с календарни дни за един месец трудов стаж се взимат 30 дни, тук да се взимат примерно 21 дни усреднено?
Благодаря за отговора!
Не е ли точно "втората" методика с календарните дни това, за което юристът говори? И не е ли приложима тя в практиката?
Благодаря за отговора, Magraт!
Не знам обаче дали все пак полагаемите дни отпуск за непълно отработен месец не се смятат спрямо календарните дни, а не спрямо отработените? Тук спорим с юриста ни, който казва, че отпуск се полага спрямо дните, зачетени за трудов стаж, а той се изчислява в календарни дни, месеци, години..
Затова моля да изясним как се изчислява броя на полагаемите се дни платен отпуск при непълна година или поне при непълен месец. Сигурно ви се е случвал подобен казус, дори и при напускане на лице при непълна година.



Моля ви за съдействие по въпроса ми!
Ами "дребнав" е работодателят за съжаление.
Иска да се обоснова, защо ще му дам един ден повече...
Според мен преди да е имало компютърни програми са смятали помесечно полагаемите дни отпуск и не се е получавало такова разминаване.
Това за неплатения със стаж е ясно.
Аз питам за случай, в който освен ползвания 30 работни дни неплатен със стаж още в началото на годината, лицето е ползвало и неплатен без стаж малко над 4 месеца (от 25.08. до 31.12.).
Как се изчислява правилно полагаемия му се платен отпуск в този случай?
Моля за съвет по въпроса как се изчислява полагаем платен отпуск при непълна година, когато служител е ползвал няколко месеца неплатен отпуск без стаж в предходната година ( от 25.08. до 31.12.)
Ако му се полагат 30 дни платен отпуск годишно, следователно има по 30/12=2,5 дни месечно. Умножаваме броя на месеците, в които е работил или бил в неплатен със стаж, по 2,5 дни и прибавяме полагаемите дни за непълния месец август.
Как обаче се изчисляват полагаемите дни за непълния месец? Като 2,5 разделим на 30 дни (или на 31, защото месецът е с 31 дни) и умножим по 25? Или гледаме броя отработени дни, а не календарни, спрямо броя на работните дни в месеца, които са общо 23?
Мисля обаче, че софтуерът смята полагаем отпуск, като вземе сумарно за годината броя отработени дни и ги съотнесе към общия брой дни за годината, а не ги смята помесечно и така се получава разлика, която ощетява служителя с един ден и той има претенции към нас. Ако се смята помесечно, има 7х2,5=17,5 плюс 2 дни за м.август = 19,5 дни, което се закръгля на 20 дни. Според софтуера са малко под 19,5 или се закръгля на 19.
Как е правилно да се изчисли?

Благодаря на всички за съдействието :smile1:
Дано да нямаме проблем с този болничен, защото няма вече време да прекъсваме неплатения и да пускаме един ден платен, а от НОИ продължават да не отговарят на обажданията!
Извинявам се много, но по-рано тук беше отговорено, че:
"За периода 01.01.2023 - 13.02.2023 нали е подавана Д1 с код 01 и "дни  без осиг.вноски зачетени за стаж" и посочено начало на осигуряване 01.01.2023."
Значи трябва да считаме 01.01.2023 за начало на осигуряване и да не се притеснявам, че случаят е като на работник в болничен от първи ден на трудовия договор?
Благодаря много за отговорите!
Объркването ми дойде от четенето на указания на НОИ (номер 91-01-161/19.05.2010 год. и подобни), в които не намерих отговор точно на конкретния казус, но например ясно се посочва, че ако работникът излезе в неплатен или в болнипен от първия ден на трудовия договор, то осигуряване не е възникнало, защото не са внесени осигурителни вноски. Не пише с какъв код ще се подаде декларация  Д1, но се замислих дали случаят не е същият.
Ами точно това ме притеснява, че не знам какво става през януари и февруари, защото в 30-те дни неплатен със стаж има осигурителен стаж, но без да се правят осигурителни вноски. А преди това осигуряването е прекъснато. Според чл.10, ал.1 КСО осигуряването възниква от деня, в който са внесени или дължими осигурителни вноски, а тук такива отдавна няма.
Дали неплатеният отпуск със стаж е възстановил осигурителните права на лицето се чудя?
Много се обърках с този случай! Наистина моля за компетентно мнение и помощ! Не мога да се свържа цял ден с НОИ...
Казвате да не сложим 13 02. като последен ден в осигуряване. Мисля да не го слагаме, ако от 14.02. е в болничен. Нали така е правилно?
А за да е на 13 02. на работа или в платен отпуск, трябва да прекъсваме неплатения, което вече е трудно да стане, защото няма време днес.
Не съм сигурна обаче дали все пак има право на този болничен след такъв дълъг неплатен? Мисля, че осигуряването е прекъснато, защото няма никъде ден с внесени осигурителни вноски.