Здравейте, интересува ме вариантът, при който бащата прехвърля на майката 5 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете. Условие за това прехвърляне е бащата да в трудово правоотношение. Това обстоятелство трябва ли да бъде налично някакво известно време преди прехвърлянето и съответно трябва ли да е актуално през целия период на ползване на посочените 5 месеца.
Липсата на пререгистрация прекратява ли статута на регистриран вече земеделски производител? В такъв случай до настъпване на пререгистрация на 1 октомври само здравни осигуровки като безработно лице ли е нужно да се внасят?
Имам следното запитване - лицето е регистрирано като земеделски производител. Тъй като обаче е пропуснал срокът за пререгистрация тази година (до 9 юни,2022), до колкото разбирам сега може да се пререгистрира отново чак на 1 октомври.

До месец май.2022 включително обаче са били внасяни осигуровки на заложената база като земеделски производител с приложение 1. Означава ли, че те са невалидни, могат ли да бъдат приспаднати и какъв е статусът на лицето до момента, в който отново се пререгистрира? В случай,че няма трудови или други правоотношения в периода 1.01.2022 - 30.09.2022, то какви осигуровки е длъжен да внася - здравни осигуровки като безработно лице?