Продажбата е била миналата година.
Здравейте, фирма продава на физическо лице стара сграда и нива. Собственикът продава на себе си. Плащането е записано по НА, че е в брой и парите са в касата/под 10 000лв./. За това плащане обаче няма издадена касова бележка, няма касов апарат, фирмата няма дейност, трябва ли задължително да се издава, четох че е задължително при продажби във или от търговските обекти. Моля да ме насочите къде да прочета нещо повече, за да си изясня нещата.
Здравейте,
можем ли да наемем чужденец от трета страна на дистанционна работа оттам на трудов договор? Какви ще са ни задълженията за осигуровки и данък, спогодби няма.
Здравейте,
координатор на балансираща група извършва периодични доставки на услуги с отчетен период календарен месец. Данъчното събитие е последния ден от месеца. Фактурата трябва да се издаде до 5-ти. Но, данните за фактуриране идват с протокол с дата 15-ти. Как е правилно да се издаде фактурата, данъчното събитие на 31-ви ли ще е/няма да е спазен срока за издаване/, или ще е 15-ти/датата на получаване на данните/?
Здравейте,
извършени са периодични доставки на услуги за Октомври. Данъчното събитие е на 31.10., а фактурата е издадена на 05.11. в равностойността в лева на щатски долари. Какъв курс на БНБ вземаме, този от 31.10. или от 05.11.?
Здравейте, физическо лице плаща за услуга на фирма по банков път. Фирмата не получава неговите данни и не може да издаде фактура, не е и регистрирана по ЗДДС, значи не може да състави отчет за извършените продажби, правилно ли разсъждавам? Тогава с какъв документ да отрази този приход? Благодаря предварително.
Здравейте, фирма занимаваща се с посредничество при продажба на недвижими имоти не е подала уведомление по чл. 107 от ЗМИП още през 2020. Сега ако го подаде може ли да избегне глобата?
Сумата е малка, но точно, защото не искам да се занимавам с глупости не искам да сторнирам фактури, да подавам коригиращи справки-декларации за минали периоди. Като не искат да не го възстановяват, нека се обосноват защо в АПВ-то. Вместо да се заяждат с нас да го правят с доставчика, който вече си е в грешка.
Здравейте, в проверка сме по възстановяване на ДДС, от НАП ми казват, че една фактура покупка не е отразена при доставчика и да я сторнирам, нямали сме право на ДДС след като той не го е внесъл. Смятам че нямат право, но взеха да ни заплашват и се чудя могат ли нещо да измислят?
Здравейте, при издадена фактура на физическо лице без ЕГН/имаме го в договора/, а с клиентски номер, какъв номер се посочва в дневник продажби за ИН? Малко съм объркана от този текст в ППЗДДС: "Полетата задължително се попълват с код "999999999999999" в случаите, когато контрагентът е чуждестранно лице (физическо или юридическо), което няма регистрация по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ЗДДС или няма ДДС номер, с който лицето е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка, или е данъчно незадължено физическо лице, в случаите, когато доставчикът няма задължение да посочва в издадения от него данъчен документ идентификационния номер на това лице." Това нашият случай ли е, тъй като не посочваме ЕГН във фактурата?
Междинен може, ако говорим за авансов дивидент.
Договорът със счетоводителя е от април и няма как да е съставил отчета със задна дата и да бъде приет.
Дали е възможно да се разпредели авансово дивидент, но за 2022 през 01.2023 на база на предварителен отчет за 2022, т.е. имаме доказателства за печабата, но отчета не е приет от собственика. Или авансови дивиденти се разпределят само за текущия период?
Какъв е проблемът да са суми от разпределен през 2023 дивидент от печалбата за 2022 ?
Защото все още не сме приели отчета и не можем да разпределим дивидент от печалбата. Искахме да е протокол с дата от преди тегленията, примерно 01.2023, но явно ще е със сегашна дата. Защото без протокол не можем да приемем, че е разпределение на дивидент и да удържаме данък, съответно сега да го декларираме до края на април.
Здравейте,
дружество е на печалба за 2022. През 2023 собственикът е теглил суми за лични цели. Все още не е приет отчета на 2022 и няма протокол за разпределение на дивидент от печалбата за 2022. В същото време и не може да се разпредели авансов дивидент за 2023, защото реално има неразпределена печалба от 2022, която преди това трябва да се разпредели. Как е правилно да се направи, ясно е че сега ще си подадем декларация по чл.55 за данъка.
И защо няма да подава догодина?
Защото тези доходи "не подлежат на данъчно облагане в България", цитирам точно писмото от НАП.
И какво значи "осигуровки върху цялата сума" - 600, 710, 1500, 3500....?
[/quote]

Сумата е около 1000 лв.
Здравейте, благодаря за отговорите. В справка по чл.73 не е включено лицето. Ще уточня, че данък не се удържа на лицето, защото е чужденец, но осигуровки без здравно да, имаме официално становище от НАП по случая, затова декл. по чл.50 няма да се подава догодина също.
Има го, подавана е Д1 всеки месец с осигуровки върху цялата сума на възнаграждението.