Благодаря Ви, но не разбирам как да го тълкувам в контекста на ситуацията, в която съм, освен за отлагането, там е ясно.
Здравейте, моля за малко помощ по следния казус: държавен служител съм и ще бъда командирована в ЕК за първоначален период от 2 години, считано от 1 март 2023 г. Годишно ми се полагат 28 дни платен годишен отпуск като тази година съм използвала 4 дни. Нямам стара отпуска от минали години. Съгласно решението на ЕК относно командированите национални експерти и препратката към приложимото законодателство относно постоянни персонал на Комисията, за периода на командировката ще ми се полагат 2 дни отпуск за всеки изработен месец, съответно 20 дни за текущата година (от март до декември).
ЧР на моята администрация ми отказват ползване на платен годишен отпуск преди стартиране на командировката (отпуск нужен ми за физическото преместване от София в Брюксел), защото според тях вече съм изразходвала полагащите ми се дни за януари и февруари (4 дни). Имат ли право ? Струва ми се нечестно хем да ме комадироват, хем да трябва да излизам в неплатен отпуск за да уредя преместването си, предвид това, че не ми осигуряват квартира или билети. Ще получавам издръжка от ЕК за периода на командировката на дневна и месечна база, не ми се полагат командировъчни от българска страна.
Ще съм благодарна за всякакво разяснение  :smile1: