Осчетоводете си сторното така както сте осчетоводили продажбите само че със знак минус и нещата ще си дойдат на място. Реално вие нямане постъпления в касата, просто сте пропуснали да осчетоводите сторно операция и от там идва разликата. На ДДС ако искате не правете корекция а начисленото и платено в повече ДДС отчетете в 609.
клиент А  е свързано лице на доставчика
нямаме договор в който се казва че ако стоките не се продадат до опр. момент, то
доставчика се задължава да си ги приеме обратно и да издаде кр. известие
т.е. проблема ми е и с фактурирането. Възможни са 2 вариянта:
1. фактура за доставка с надценка  от доставчик към клиент А
после клиент А продава с фактура с още надценка на доставчика ( с върнатите стоки)
2.фактура за доставка с надценка  от доставчик към клиент А
после кр. известие от дпставчика към клиент А  ( с върнатите стоки)
Според мен вариант 1 е по-подходящ за вас, тъй като е минало доста време, пък и нямате договори. Няма значение дали ще е с надценка или без, важното цената да е пазарна, защото сте свързани лица.
Много бързате, все още сме една средата на януари, до края на март има много време  :smile1:
Ако възнаграждението за личен труд положен декември е изплатено през януари, ще трябва за данъчни цели да увеличите счетоводния финансов резултат с отчетения разход за декември.
Чл.228, определя БТВ за определяне на обезщетението, но обърнете внимание,че в чл.177, ал.2 не се визира "брутно" възнаграждение, а "уговорените...", следователно базата ви е последното актуално договорено основно и допълнително възнаграждение.
Аз използвам 429 Др разчети с персонала, и като партида записвам "Запор в/у РЗ Пенка Иванова по изп дело№11111"
421/429
429/503
Приходите не се признават и отъждествяват с паричния поток. Предполагам, че към 31.12 сте наясно със ситуацията, следователно следва да си начислите приходите.  :smile1:  Не знам дали ви притеснява самият финансов резултат /загуба или  печалба/ или паричния поток  :wink1:





















Аз пък въобще не вписвам обезщетението по 224, а само това по 222/1.
:(
И така може  :smile1:
Аз пиша броя на дните за които е изпатено обезщетение. Например 15д. и сумата  :smile1: 
Според мен всеки нов лаптоп, който се предлага в момента по магазините ще ви свърши работа, но при възможност вземете по-мощен за да работят по-гладко програмите.
Мисля, че трябва да направят специално заявление, ако се подаде с Г2 или Г1 системата, ще изпише, че трябва да се плати държавна такса. Трябва да се определят и лицата, които могат да бъдат заявители и не се знае дали съставителят на ГФО ще е сред тях.
Аз пък взе да се чудя, ако личния труд е приравнен на ТД, това възнаграждение не трябва ли да е "бонус към заплатата"?
Приравнен е към трудово правоотношение само за целите на ЗДДФЛ. Това не е нито заплата, нито бонус, а просто възнаграждение, което с едно решение на ОС може да се променя. Пускате решение, че през м.12 ще се изплати възнаграждение в размер на Х лв за личен труд и готово, но за да ви е данъчно признат разхода за 2017г трябва да го изплатите през м.12.
 :blink: Заверката е предполагам ОК,  но по другите членове трябва да се работи усърдно дори и в 6 без 10  :good:
Може при всяко усвояване да вземате операция 503/152, а при погасяване 152/503 като към 152 сметка може да си организирате съответна партида за конкретния кредит. Но това ми се струва излишно, по-лесно е както казва колежката да се отчита и в края на годината отрицателното салдо да се приключи с 152 по партидата на овърдрафта.
Не е проблем
1 продавачка и 1 шивачка. Ако приходите от продажби на продукция са по-големи от тези от продажба на стоки трябва да промените КИД. И не може продавачката и шивачката да са с различен КИД. Съобразно приходите от продажби определете кид за фирмата.
 Едва ли ще ги съдим, поне ДДС-то да си възстановим.
Това е вариантът да си вземете парите  :smile1:
Няма никакъв проблем да се задейства процедура по дисциплинарно уволнение и по време на предизвестие. Предизвестието не освобождава работника от трудовите му задължения.
Друг въпрос е, дали ще има време за финализиране на процедурата и дали работодателят ще пожелае да я задейства.
Да така е, грешката е моя  :smile1: