Онлайн магазин получава плащанията за поръчките си през платформата Stripe. Счита ли се тя за виртуален пос. Защото ако се счита, то тогава трябва да се подава ежемесечно одиторски файл. Права ли съм!
Ако протокола е без право на Данъчен кредит остава салдо.
Например, ако сме отразили дневник продажби
999 или 4535 / 4532
Приключваме ДДС:
4532/4539
Какво правим със салдото по 999 или 4535 / зависи кой коя сметка използва/?
Здравейте,
начислява ли се ДДС с протокол при внос на стоки от Китай, за които няма митнически документ.
Фирмата е регистрирана по ДДС по чл.97а
Пропуснато е деклариране на обезщетение за месец ноември 2020г. Ще ми приеме ли електронно декларация 1 и 6 щом данъка е в увеличение?
При корекцията на декларация по чл.73 ал.6 всички лица ли включвам или само лицето, за което се касае корекцията?
Майка получава майчинство до навършване на 2г на детето,  чрез трудов договор от фирма. Фирмата е със спряна дейност. Майката напуска, регистрира си ЕООД и започва да се самоосигурява там.
 Самоосигуряването трябва да започне от деня следващ напускането от предходния работодател. От новорегистрирането ЕООД трябва да се подадат документ към НОИ за 50% майчинство до 2те години на детето.
Правилно ли разсъждавам? Мога ли да се прекрати договора във фирмата, след като тя е със прекратена дейност?
Може ли под наем да използва лек автомобил, собственост на управителя. Сделката ще е ще е възмездна. Наема ще е годишен!
Ако минат 2 г неможе ли да се коригира ?
Аз подавах за стара година /2019/ по покана на НАП и подадох съкратен отчет в статистиката. Иначе няма да мине- така ми обясниха и от НАП.
Имам ли право на ДК и разход на гориво и резервни части на автомобил, който се ползва за целите на дейността, но не е собственост на фирмата, а на управителя й?
Ще бъде ли достатъчно да се сключи договор за послужване между фирмата и управителя?
Просто ОКд-5 е подадено грешно. Но знам, че това няма коригиране. Някаква давност няма ли?
Извинявайте, имам грешка в поста. Подадената декларация за регистрация на самоосигуряващото лице за започване на осигуряването е на големия процент, т. е. с право на болничен.
Да допълня само , че болничен никога не е ползван
Декларация за регистрация на СОЛ е подадена 2019г за осигуряване без право на болничен, но всички декларации образец 1 и осигуровки до февруари 2021 са подавани и плащани на малкия процент. Може ли някак да се коригира ОКд-5 и какво може да се  да се направи , за да не се появят проблеми след време?
Пробвах да подам ОПР в Статистиката, но в случая става въпрос за ГДД по чл. 50 за 2019 по покана на НАП. А в Статистиката неможе да се подаде отчет за стара година!
За приходи от продажби през Еконт съм попълнила приложение 2. Попълнена е т.5 Стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като ЕТ. Попълнени са приходи и разходи. За съставител на ГО е посочен ЕТ.
Ще бъдат платени осигуровки. Попълнила съм и образец 2004 и съм приспаднала осигуровките.
Дава ми следната грешка при проверка: Ако сте попълнили приложение 2 и/или Приложение 7(с попълнени ред 2 и/или 3 в колона 4 на част II) трябва да отбележките Годишен отчет за дейността.

Трябва ли да подам отчет в Статистиката или нещо не съм чекнала?
Моля за коментар. Възможно ли в 2021г да прехвърля салдото от 499 други кредитори в разходи за услуги?
Притеснява ме, че ДДС-то е по фактури от 2020 и не е използвано в нея. Ако не се използва в 2021г ще може ли в нея да мине за разход. Сумата около 500лв
Ако в 2020 имам неползван ДК по покупни фактури, не желая да го ползвам в 2021г , може ли да го осчетоводя в разходи по икономически елементи( данъка е по фактури за услуги)?
Подавал ли е документи някой, чиято не основна, а допълнителна дейност попада в списъка.
Може ли да се ползва програма "Запази ме", ако не основната, а допълнителната дейност е "Ресторантьорство", която попада в списъка с дейности.