Здравейте,

За първи път получавам фактура за хостинг услуга от ЕС и трета страна.За издаване на протоколи по чл.117 от ЗДДС е ясно, че правим.Но се питам как строи въпроса с Данък при източника. Дали хостинг услугата спада към техническите услуги съгл ЗКПО и следва ли да се удържа и да се подаде Декл.чл.55?
Предварително благодаря на отзовалите се!
При мен става дума за изплатени лихви на физически лица по облигационни заеми.Сумите са под 5000 лв на човек.От 01.01.2023 ще се декларират поименно, но за 2022 г с кой код да ги декларирам?
Не я приема поименно, защото сумите са под 5000 лв и лихвите от облигации са необлагаеми при лицето.Въпроса ми е как да попълня коректно справката само на един ред.
Здравейте,
За първи път ми се налага да подам справка по чл.73 ал.1 за изплатени лихви на физически лица/ код 904/.Тъй като сумите изплатени на всеки са под 5000 лв, прочетох че се подават всички изплатени лихви на един ред и се посочва броя на лицата. Опитвам да попълня справката в програмата на НАП, но не ми се получава. Не ми се активира прозореца, в който да посоча броя лица, както и какъв индетификационен номер да посоча в клетката за ЕГН.Моля за помощ!
Здравейте,
Българско дружество регистрирано по ДДС- чл.100, получава услуга от Ирландско дружество, което не е регистрирано по ДДС.Нямам предоставен валиден VAT номер. Аз ще си издам протокол по чл.117, и ще го посоча и в двата дневника защото лицето е данъчно задължено, но в протокола какъв номер да посоча в колоната на ДДС номер.С 999999 ли?
Благодаря предварително!
Нямам предсава дали трябва нулева да се пусне?
Здравейте,
Необходимо ли е да се подава уведомление до инспекцията по труда в срок до 31.01.2022, при положение, че през 2022г в дружеството се работи на СИРВ, но няма положен извънреден труд?
Дохода е след приспадане на нормативно признатите разходи.
Само не разбирам защо доход от декември да го пръскам по предходни месеци
Нали е само доход за декември
Здравейте колеги,
Имам следната чуденка и моля за помощ.
Лице свободна професия - нотариус, започва дейност април 2019 и се самоосигурява върху 560 лв. До ноември месец реализира доход в размер на 380 лв общо. В декември обаче дохода му е 17000 лева.
Попълвам справката за окончателния размер на осиг доход и според мен за м декември ще имам довнасяне на осигуровки  за разликата от 560 до 3000 лева, но при попълване на справката Таблица 1 и Таблица 2 излиза че лицето няма да довнася осигуровки.
Кое е правилното
Така и го правя. Благодаря за инфото че има нова версия на Д1 и Д6 в напската програма. Всичко вече е ОК.
Още веднъж благодаря на всички отзовали се.
Хубав и ползотворен ден!
Посочила съм код 04, и месец за който се отнасят съответно в първата колона - януари, във втората - февруари, във третата - март, но и в трите колони на дата на изплащане/начисляване посочвам 31.01.2019 и ми излиза съобщение че затата трябва да е последния календарен ден.
Здравейте
За първи път ми се налага да подавам д1 и д6 за граждански договор.
Договора е сключен на 05.01.2019г като се отнася за януари, февруари и март 2019.
Възнаграждението се плаща на куп през м.март.Лицето се осигурява на друго основание.
От всичко, което изчетох разбрах че правя три декларации обр.1, за месеците 01,02 и 03, като общото възнаграждение деля на три. До тук добре.
Декларация 6 попълвам в трите колони осигуровките за трите месеца поотделно, като за дата на начисляване/изплащане посочвам 31.03.2019.
Програмата на НАП ми дава съобщение, че в кл.18 се попълва последния календарен ден, а аз точно това правя.
Къде греша?
Това означава ли че и когато работим с Грабо,  за ваучерите също не пускаме касов бон.
Да, но те не са наш клиент. Наш клиент са физическите лица и аз трябва да издам фактура или да направя отчет продажби с което да си отчета прихода. Ивентийм чукат касов бон, но не го отчитат като приход, защото това не е техен приход. Те са пощенска кутия в случая.
Здравейте,
Много моля за помощ по следната тема.
Дружество, чиято дейност е нощен клуб, кани изпълнители, които да пеят в клуба.
Билетите за участията се продават чрез посредник/Ивенттийм/, които издават касов бон на клиента при покупката на билета. За тази тяхна услуга ние плащаме комисионна.
Въпроса е, в деня на събитието, когато хората дойдат с вече с касовите бонове от посредника, ние като Дружество трябва да си отчетем прихода, но трябва ли да издадем и ние касов бон?
Предварително благодаря на отзовалите се.
А какви са санкциите. Ще ги приемат ли?
Здравейте,
При мен идва фирма, която иска да и направя приключване на 2017г,но се указва че за месеците , не са подавани Д1 и Д6 с код 5. Срока е изпуснат. Въпроса ми е дали сега мога да ги подам с Ел.подпис и какви ще са санкциите?
С код 8 не е нужно да подавам, защото заплатите не са изплатени.
Много ще съм благодарна ако ми помогнете, защото в момента нямам физическа възможност да чета нормативи.
Предварително благодаря!
Въпроса ни беше за това, че ние продължаваме да начисляваме ДДС върху личното ползване и през 2017 г. Трябва ли да си променим дан. основа по чл. 27, ал. 2 от ЗДДС за 2017 г. съобразно новите промени в сила от 01.01.2017 г. или продължаваме така както сме изчислявали за 2016 г.
Здравейте, как бихте коментирали следното тълкуване на данъчен консултант: При условие, че едно лице е упражнило правото си на данъчен кредит в пълен размер за актив, който не отговаря на условията за ДА (съгласно ЗДДС ) - например лаптоп, тогава при последващо използване на този актив за лични нужди, при определяне на дан. основа по чл. 27, ал. 2 от ЗДДС, целият разход за покупката на този актив, върху който е приспаднат данъчен кредит, ще формира дан. основа за облагане в първия месец на използването на този недълготраен актив за лични нужди.
Какво се случва с ДА , които са били такива към 31.12.2016 по смисъла на ЗКПО, но от 01.01.2017 вече не са ДА съгл. ЗДДС. Как да се определи за тях дан. основа по чл. 27, ал. 2 за личното ползване от 01.01.2017 г. при положение, че е начислявано ДДС върху лично ползване през 2016 г при условията за определяне на дан. основа за ДА.