Ако правилно разбирам:
- ако получателите са фирми - мястото на изпълнение на услугите е извън България - оборотът не участва при формирането на оборот за задължителна регистрация (100 000 лв.) Фирмата не е длъжна да се регистрира.
- ако получателите са ФЛ - мястото на изпълнение е в България - оборотът се включва. Но дори и така, до достигането на оборот от 100 000 лв. не възниква задължение за регистрация по ЗДДС.

Пропускам ли нещо?
Здравейте,

Нерегистрирана по ЗДДС фирма иска да продава услуги за САЩ. Подлежи ли на задължителна ДДС регистрация?  :hmmm: Благодря Ви предварително.
Здравейте,

Темата за услугите е обсъждана многократно във форума, но като че ли пак съм несигурна как трябва да се постъпи. Имам два случая, моля за мнението ви:
1. Ветеринарен кабинет, нерегистрирана по ДДС българска фирма, извършва лечение, което се финансира от фондация от ЕС. Фондацията е ДЗЛ, кабинетът е ДЗЛ. Чл. 21, ал. 2. Според мен, тъй като услугата се извършва в кабинета, постоянен обект в България, то мястото на изпълнение е в България.
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

Вторият казус:
2. Нерегистрирана българска фирма по ЗДДС получава услуга от нерегистрирана фирма от Германия. Услугата не се осъществява с физическо присъствие, по-скоро чрез кореспонденция по имейл. Не трябва ли и двете фирми да са ДДС регистрирани по чл. 97а?

И още един въпрос, как се доказва на кой обект е извършена услугата?
Здравейте, моля за малко помощ, защото не зная правилно ли тълкувам ЗДДС:

Вече няколко пъти ми попадат фактури за услуги от нерегистрирани по ДДС доставчици от ЕС, в т.ч.  от физически лица. Получател е фирма, регистрирана по ДДС в БГ. Ето няколко примера:
Фактура за консултантски услуги от фирма от Великобритания, нерегистрирана по ДДС, без VAT номер. Самоначислявам ли ДДС с протокол или влиза фактурата в дневника без право на данъчен кредит?
Услугата е семинар, който се е провел във Великобритания? Другите данни за същите?
Консултантската услуга се предоставя от физическо лице адвокат?
С други думи неясно ми е, ако фирмата получател е регистрирана по ДДС в БГ и услугата не попада в изключенията, то мястото на изпълнение е в БГ, има ли тогава значение, дали доставчикът е регистриран или не е - все действам с протокол и самоначислявам ДДС? И обратния случай, ако мястото на изпълнение е в другата държава, то фактурата влиза без право на ДК, независимо, дали доставчика е регнат или не е, дали е фирма или свободба професия?
Да, съобразих най-сетне за ЗО, благодаря.

А по първия въпрос правилно ли мисля?
Здравейте,

Моля за мнение по тези неясноти:

Лице свободна професия се пенсионира. Избира да не внася повече ДОО. Как попълва колона 5 от справката за изравняване на ДОО в декл. чл. 50? Целият облагаем доход дели на месеците до пенсионирането и само за тези месеци попълва осигурителен доход, в останалите месеци 0?

И в справката за изравняване на здравното в колона 3 има вписана пенсията (готови суми по месеци). Върху нея държавният бюджет е платил 8% ЗО. За да получим данъчната основа от облагаемия доход вадим включително и това ЗО?

Благодаря предварително на запознатите, които ще отговорят.

Спорна работа!
Здравейте,

фирма наемател закупува ДМА - подобрение на нает имот за 1000 лева.

Фирмата наемодател е съгласна да поеме половината от разхода за подобрението.

Моля за съдействие, как трябва да оформя документално сделката.

Фирмата наемател трябва да пусне фактура на фирмата наемодател за половината от стойността? Какво да бъде основанието?

С каква стойност да отразя закупения ДМА - за 1000 лева, или като разход за 500 лева?

Благодаря предварително.

Здравейте,

имам следния казус относно обезщетение за неползван отпуск.

Наш служител напуска през октомври.

През септември той е преназначен от 8 на 4 часа с допълнително споразумение.

За периода на 8 часа има неползван отпуск 2 дни, а за периода на 4 часа - също 2 дни.

Съгласно член 177 от КТ ще събера брутното трудово възнаграждение за 8 часа и за 4 часа през септември, ще го разделя на работните дни за септември и ще умножа по неползваните 4 дни.

Моля за съдействие дали правилно разсъждавам.
Здравейте,

благодаря Ви. Така го направих. Имам вече входящ номер от вчера, но все още не се е появило в справката за подадените документи с ПИК код. Имате ли представа колко време отнема?
Привет, благодаря за отговора.

Това, което не ми става ясно, е:

как да попълня приложение 10, така че да е правилно. В програмата на НОИ има падащо меню, от което трябва да избера приложение. Избрах № 8. След това попълних данните на майката и детето. След това има два раздела "Удостоверявам", а втория е за "промени в обстоятелствата". Аз кой раздел попълвам?

Никое от обстоятелствата, изредени за промяната не съответства на истината в нашия случай, явно не трябва да попълвам тази част. Обаче в първата част се касае за отпускането на обезщетението след 410 дни ... А в нашия случай ние го прекратяваме този отпуск.

Опитах се да не попълвам нито една от двете части, но ми дава грешка - трябва да попълните едната от двете части.

По-тъпо измислена система не съм виждала в живота си! Ако можете, помогнете.
Не.

На трудов договор съм в момента.
Здравейте, колеги.

С програмата на НОИ генерирах удостоверение 10 приложение 7 в частта за промяна на обстоятелствата с отметка 4 - Детето е настанено в детско заведение, включително детска ясла. Подадох го в 3-дневия срок след като детето за почна да посещава детската ясла.

Обърквам се обаче как да заявя пред НОИ, че желая да ми се изплаща 50% от майчинството, тъй като съм се върнала на работа. Пак ли удостоверение 10 трябва да попълня и кое приложение, каква отметка да дам, защото не откривам такава за 50% майчинство? Има ли срок?

Предварително Ви благодаря.

Много благодаря.

И ние така смятахме, но решихме да се консултираме и с Вас, защото винаги давате точни и компетентни отговори.  :wink1:
Привет,

фирма се занимава с продажбата на копирна хартия - облагаеми доставки с 20%. Хартията се заприходява в склада.

За собствени нужди (фактуриране, принтиране и т.н.) от склада се изписват пакети хартия като текущ разход.

Необходимо ли е при промяна на предназначението на хартията от стока в текущ разход, да върнем с протокол ползвания ДДС при покупката?


Е, при 420 няма да има надвнесени осигуровки и съответно обезщетения за възстановяване :) 

ХХХХХ, защо така смятате?

Ако изплатен реален доход 0 минус авансови вноски 10 месеца * 420 лв. = -4200 лв. Пак стигаме до отрицателен годишен осигурителен доход. Значи НОИ пак ни изплаща 90% от 420 лв., но накрая излиза, че трябва да ги върнем тези обезщетения, а осигуровките върху тях са недължимо платени, не е ли така? Защото пак реалният изплатен доход е 0.
Дали върху 420 или върху 2600 ще се внесат осигуровки, принципът е същият. Ако няма изплатен реален доход съответно не е внесен данък, все ще възникнат надвнесени осигуровки и съответно обезщетения за възстановяване към НОИ, нали така мислите и вие?

А що се отнася до ограничаването на практиката за довнасянето на осигуровки от СОЛ с цел по-високо обезщетение, промените са винаги частични и не вършат работа поради други текстове и срокове според мен.  :smile1: