Мили боже, остави, че постоянно добавят каква ли не допълнителна работа на счетоводителите, ами сега и за капак малко да ги поизпитаме. Поредна подигравка с нас и винаги само с нас.
Обезщетението по чл. 224 от КТ - за 1 ден, се изчислява най-лесно, като заработката за 1 работен ден през месеца на освобождаване. 550,00:20 р.д. м.09=27,50 лв.Х 10дни нейзп. отпуск= 275 лв.
Същото се получава, като продължим твоето изчисление 250,00 лв. х 22 р.д. м.08 :20 р.д. м.09=275,00 лв. Аз обаче по друг начин бих изчислила полагащите се дни. В 2013 г. имаме 365 дни за които се полагат 20 дни отпуск. От 01.01.2013 г. до 19.09.2013 г. са 262 дни. 262Х20:365=14 дни - 5 д. използвани= 9 дни за изчисляване на обезщет. по 224 от КТ.
Извинете, исках да кажа: Сметната палата.
Много благодаря, че го казахте. Никой от нас не говори за подобрение, а проблемът е ремонт или услуга. Сметката палата, обаче, оспорва този начин на осчетоводяване /по видове разходи/ и казва, че това е разделение на разходите.
Приятели, темата: "Ремонт на активи" е прочетена към момента - 408 пъти. Сигурна съм, че всички имаме казуси по нея. Моля, споделете ги, нека да ги коментираме.
Да, съгласна съм. Ремонтът е вид услуга, защото сметката "Разходи за текущ ремонт" е част от раздел 602 "Разходи за външни услуги" от сметкоплана.
Когато във фактурата е изписано ремонт, то просто няма проблем.
Бобо, благодаря за напътствието, но проблема е че при нас нямаме такива правила. Аз имам изградено мнение по въпроса за определението за ремонт и услуга. Ремонтът е съвкупност от материали, рез. части и труд, т.е. когато във ф-рата всяко нещо е изписано самостоятелно, то цялата ф-ра се отнася в ремонт. Услугата е някакво действие, труд, напр. профилактика, смяна и т.н., тогава цялата ф-ра е услуга. Все пак начислението следва документа. Определенията за ремонт, съгл. ЗДДС и Закона за устройство на територията, ги знаем, но за съжаление когато дойде фактурата започват проблемите. Ако имате друго становище по въпроса, ще ми бъде приятно да го прочета.
Да, водната помпа е част от парната централа. Тя съществува самостоятелно и не е дълготраен актив. И аз смятам, че цялата съвкупност от вложени резервни части, материали и труд следва да се отчетат, като ремонт, а не като услуга. Въпреки, че и ремонта извършен от друга фирма е услуга. Но все пак каква е разликата между ремонт и услуга, особено за бюджетната дейност. Благодаря, предварително, на всички Вас.
Много благодаря за отговора. Пропуснах да уточня, че водната помпа не е дълготраен актив.
Приятели, нека да коментираме въпроса: Повредена водна помпа, на парна централа, предаваме на фирма, която сменя повредените части и полага труд за това. Всичко тава е описано във фактурата. Стойност на ф-рата 1200 лв. :