Благодаря за отговора,но кога да смятам за клиент(физическите лица или фирмата собственик на платформата )?
Също така ще бъде ли необходима регистрация на българската фирма в МОСС системата?
Клиентите плащат на платформата ,а платформата плаща на нас след като си направи удръжка за такса обслужване,банкови такси и платеното ДДС. Прилагам фактурата

Привет,
Има следното питане и честно казано не мога да взема решение  ,моля някой ако има идея да сподели
Българско дружество регистрирана по ДДС с основна дейност обработка на видео файлове  и фотография използва услугите на онлайн платформа да продава продуктите си .Клиентите са само физически лица установени на територията на ЕС и извън него.На края на месеца получаваме фактура издадена от фирмата собственик на онлайн платформата(фирмата собственик има валиден ДДС номер в Германия) с обща и подробна разбивка за продажбите към физическите лица и платеното ДДС от физическите лица установени на територията на ЕС.
Във фактурата изрично  е написано , че ДДС-то(MOSS) платено от физическите лица е платено в Германия от фирмата собственик на онлайн платформата.Общата разбивка по фактурата педставлява нещо подобно.
Приходи 2000евро
Удръжки 1000евро,включващи:
Банкови такси -200евро
ДДС (MOSS) – 300 евро
Такса на онлайн платформата – 500евро
Сума за плащане 1000евро(разликата между приходи и разходи)
Платец на сумата от 1000евро е собственика на онлайн платформата.И тук възникват няколко въпроса на който не мога да си отговоря .
Българската фирма на кого да фактурира прихода ,на собственика на онлайн платформата или на физическите лица?
Ако се фактурира общия приход от 2000 евро ,как да си осчетоводят удържаните разходи (банкови такси и ДДС) ?
Българската фирма трябва ли да се регистрира по MOSS при условие ,че Немската фирма е регистрирана?Според мен не,защото реално онлайн платформата извършва предоставянето на услугата към физическите лица.

Благодаря предварително
Здравейте!
имам финансиране в размер на 50% за машини и оборудване .Направих следното:в САП завеждам машините с цялата стойност и амортизация 30%(например 1000лв. е амортизацията ),в ДАП ги завеждам по стойността ,която е платена от нас пак с 30% (500лв. е амортизацията).
В счетоводството амортизацията,която е на финансираната част и не се признава за разход осчетоводявам 753/704 защото финансирането съм завел в 753.Сметка 704 приключвам със сметка 123 .Счетоводен финансов резултат печалба 10000лв (в това е включено и 500лв от финансирането)
При попълване на ГДД имам счетоводен финансов резултат за данъчно преобразуване 10000лв
В увеличение са счетоводни амортизации + 1000лв.
В намаление данъчните амортизации които са начислени на стойността на активите,платена от нас  - 500лв
В намаление признатия приход от финансиране – 500лв
Данъчен финансов резултат след преобразуване 10000лв печалба
Бъркам ли някъде :)
Благодаря ви предварително за отговорите!
Благодаря,
ще я погледна.Ако някой друг има мение по въпрса моля да сподели :)
Привет,
Българска фирма регистрирана по ДДС с България има подписан договор за организиране транспорт на стоки с немска фирма регистрирана по ДДС в Германия .
Съгласно договорът немската фирма възлага на българската фирма да органигира и транспортира стоки на територията на Германия.Българската фирма не разполага с техника  и от своя страна ще наема транспортни фирми за да извършват реално транспорта,тоест българската фирма ще наема под изпълнители. Тези под изпълнители ще бъдат немски фирми регистрирани по ДДС в Германия.Транспорта ще се осъществява изцяло на територията на Германия.
Въпросът ми е относно ДДС-то:
1.Ще се дължи ли ДДС при сделките между българската и немска фирма
2.Ще се дължи ли ДДС при сделките между българската фирма и немските фирми под изпълнители.

Благодаря
мола за малко помощ ,че определено задрах с тази история.
имам работници на сумарно изчисляване(едномесечно) с работно време от 10.00 до 23.00 с един час почивка.Тоест 12 часова смяна от която 1 час нощна.
Правя ведомости вписвам 1 час нощен труд ,начислява 0.25 лв. на час всичко ок.
След проверка от инспекция по труда имам акт за това ,че нощните часове не са превърнати в дневни.
Тук идва въпроса:
При нормална 8-часова продължителност на работното време, коефициентът е 8:7, т.е. - 1,143, а при 7-часова продължителност коефициентът е 7:7, т.е.- 1.

При сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място.
е какво е отнушението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време в моя случай 11 часа дневна към 1 час нощна ли?