Здравейте. Медицинско лице, управетил на медицински център, нерегистриран по ДДС участва в медицински конгрес в Гърция. Има издаден инвойс за регистрационна такса за учястие в конференция, без начислен ДДС.
Следва ли да има някакво облагане по ЗДДС?
Здравейте, може ли някой да погледне излиза ли в ел.услуги на НАП подаване на справката по чл. 73 ал.1 по ел. път? Не мога да я открия в ел.услуги и не мога да разбера аз ли не виждам нещо, или справката липсва? Предварително благодаря на отзовалите се.
Здравейте. Физическо лице самоосигуряващо се, собственик на две фирми, иска да спре осигуряването в едната фирма и да започне да се осигурява през другата. Започнах да попълвам декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, но няма къде да укажа, че самоосигуряването спира от определена дата. Фирмата не прекъсва дейност. Как да подам декларацията, че да спра осигуряването от едната фирма?
Здравейте. Имам следният казус - едноличен търговец, продаден без заличаване през 2014 г. Преди продажбата има платен наем на физическо лице. Предстои ми подаване на Справка по чл. 73 за изплатеният доход. От чие име трябва да се подаде - от продаденото ЕТ, или от фирмата, което го е изкупила? Ако подам справката от фирмата-купувач, няма да има никаква връзка между подадените данни /с нов булстат/ и дадените сл. бележки /съответно декларираните доходи от ФЛ/, които са от името и с данните на продаденото вече ЕТ. Ще съм благодарна за вашето мнение и коментар.
Благодаря за отговора. От прочетеното и аз мислех така, но не бях напълно сигурна.
Здравейте. При спадане на оборота за последните 12 месеца под задължителният праг за регистрация, задължителна ли е дерегистрацията по ЗДДС, или по избор лицето може да останерегистрирано?
Много благодаря на всички включили се.Аз също клонях към текущ разход, но не бях абсолютно сигурно. Благодаря Ви и лек и успешен ден!
Здравейте. Имам ремонт на офис и не мога да преценя дали да увелича стойността на ремонтираната сграда, или да го изпиша направо като разход. Става въпрос за очукване на мазилка, боядисване, монтаж и демонтаж на скеле, почистване на хидроизолация, полагане на хидроизолация. Всяка позиция по издадената сметка за извършена работа е с единична цена, на базата на съответните м2. Моля за вашето мнение.
Здравейте. За да не пускам нова тема, ще попитам тук. Нещо явно тотално се убърках и имам нужда от чуждо мнение. Ако наема, дължим за 2012 година, е изплатен през януари 2013, то трябва да го подам в справката за 2013 година, нали?