Благодаря, значи трябва да се използват тези на хартиен носител...
Използвам темата...Декларация по чл. 50 с баркод в страницата на НАП има, но е за 2022г....трябва ми за 2023г. има ли я някъде?
Здравейте, работник работи по два трудови договора при един и същ работодател. Работната заплата по основния договор е 2000 лв., като в месеца е получен еднократен бонус от 1000 лв. /общо 3000 лв./ По втория договор заплатата е 800 лв., като в месеца е получен бонус от 400 лв./общо 1200 лв./
По основния ТД осигурителния доход за месеца е 3000лв. и се начисляват осиг. вноски върху тази сума. По втория ТД трябва ли да огранича осигур. доход да е 400 лв., тъй като общо възнагражденията за месеца по двата трудови договора надхвърлят 3400лв.? Програмата, с която работя не променя осиг. доход по втория договор на 400 лв., защото изчислява осигурителен доход от друго правоотношение в размер на 2000лв, и не взема предвид бонуса. Мисля, че трябва да го коригирам ръчно, но дали не греша?
Да, стажа така е изчислен на база работни дни и след това е превърнат в години, месеци, дни и часове. В общия случай се получава цифра от около 1700 работни дни, така ли да се запише?
Освен това, в УП-3 се чудя дали на два отделни реда да запиша стажа/за работата на 2  часа и на 4 часа/ или само на един ред? Длъжността е една и съща.
Проблемът е в изчисленията. Според указанието на НОИ ги изчислявам на база работни дни и ми се получава общо за периода 7г 0 м 17 д 0 ч осигурителен стаж. Когато смятам с калкулатора за ОС ми дава 7 г 10 м 17 д 4 часа, което е доста голяма разлика и затова съм в чуденка???
Здравейте!  Лице, работещо на втори трудов договор ще подава документи за пенсиониране и трябва да издам УП-3.
 За периода 01.08.2008г. -01.01.2010г. е работило  на 2 часа.
От 01.01.2010г. до 07.07.2023г. е работило на 4 часа. Как би било най-правилно да се изчисли осигурителния стаж, тъй като намерих едно указание, според което се изчислява на базата на работните дни, а според калкулатора излизат други числа? Благодаря!
Благодаря на всички, които се включиха. Виждам, че преобладават отговорите с две Д 1 и така и ще направя.
Здравейте, повдигам темата, защото и аз имам същия казус и не съм сигурна как да изготвя Д1...
Така се получава, когато болничните се въведат като неплатен отпуск за временна натрудоспособност, но ми казаха, че щом осигуряването е прекъснато трябва периодите на болничните да ги задам не като болнични, а като неплатен отпуск без стаж. Един вид болничния е само документ оправдаващ отсъствието, но през този период няма стаж, защото осигуряването е прекъснато преди това. Така и ще го направя накрая.
Благодаря на всички, които се включиха и ми помогнаха!
Благодаря ти много delphine за помощта и отделеното време за изчисления...може би не се изразих правилно. НОИ отказват да платят болничните, защото работникът е ползвал 95 дни неплатен отпуск преди първия болничен лист и има прекъсване в осигуряването. Затова и имам предписание да залича данните в декл.1, които подавах за м.юни и юли. За август не съм подавала декл. 1 за това лице, според техните указания. Казаха ми, че когато лицето представи болничен да го отбелязвам като неплатен отпуск за временна неработоспособност. Програмата, с която работя, попълва автоматично същите неща, както при теб за дните във неплатен отпуск за временна неработоспособност и за това съм в шаш...голяма кашора е. Чета разни указания и коментари и още повече се обърках, затова пуснах и темата. Лицето иска да напусне, с което май ще приключим темата, затова искам в заповедта за освобождаване всичко да си е както си е редно. На-вероятно ще му изплатим неползвания полагащ  се отпуск за 9 месеца...
Правилно ли ще постъпя?
 bobo, тя сагата е дълга...прекъсване на осигуряването има, защото преди издаването на болничния, лицето е ползвало повече от 90 дни неплатен отпуск. Пускала съм и преди теми тук по въпроса. От НОИ имам предписание да залича декл.1 за периода на болничните, които отказват да изплатят и го направих, обаче сега какво правя с тези болнични и декл.1? Водя ги като неплатен отпуск за временна неработоспособност, ама дали да ги зачитам за стаж се чудя сега? Тотално се обърках...и ако ги зачета за стаж, трябва да платя обещетение при напускане за неползван платен отпуск
Наистина имам нужда от помощ
delphine, точно това четох и затова се замислям. Тя сагата е доста заплетена. Този период, за който за представени болнични листи,  и които НОИ не изплаща, аз ги отбелязвам като неплатен отпуск за временна неработоспособност, защото те са оправдание за отсъствието на работника. От НОИ ми казаха, да не подавам Д 1 за тези периоди, защото има прекъсване на осигуряването. Остава въпроса дали се признават за трудов стаж по силата на Чл. 352.

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) ползваните неплатени отпуски за временна неработоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст;
и дали за този период се полага платен отпуск, който трябва да изплатя като обещетение
Сега излиза и другия въпрос...Признава ли се за трудов стаж и съответно полага ли се платен отпуск за времето, през което работникът е бил във временна неработоспособност? Тези болнични НОИ отказва да плати, защото има прекъсване в осигуряването и при нас са отразени като неплатен отпуск за временна неработоспособност.
Здравейте, имам казус с освобождаване на наш работник и моля за помощ... Работникът е в продължителни болнични. Последният болничен е до 02.10 вкл. На 04,10,2021г. не се явява на работа/като ние си мислим, че ще донесе поредният болничен/, но днес пристига и представя заявление за напускане. Датата на заявлението е 04,10,2021г. и желае да напусне от същата дата. Няма отработен ден след болничните. Сега, може ли да се издаде заповед от днес за освобождаване, считано от утре? Може ли да се връчи заповедта след като човекът не е на работа? Този ден/04,10/да го водя като самоотлъчка ли? До сега такъв казус не съм имала...Благодаря предварително!
Подадох заличаваща Декл.1 и коригираща декл.6 и вече са приети. Благодаря!
Обърках се тотално, става въпрос за лице, което е целия месец в болничен и този болничен му е отказан от НОИ. Сега имам предписание да залича Декл. 1 за м.06,2021. Само това пише...  Трябва ли да подам заличаваща декл.1 и едновременно коригираща декл.6 за намаление на ЗО от работодател? Ще ги приеме ли едновременно?
Здравейте, нуждая се от помощ...При подаване на заличаваща декл.1 за едно лице за м.06,2021г. и при отметка, че не следва да се подава декл. обр.6 ми отхвърля декларацията. Изписва ми, че за м.6,2021г. липсва или е отхвърлена Декл. обр.6 за периода с код за вид плащане 5 или 6...Подадени са в срок декларациите обр.1 и 6  за м.06,2021г. и са приети...какво не правя както трябва?