В справката по трудовите договори към НАП се вижда на коя дата служебно е прекратен договора.
Благодаря ти.Знам, че е така, поне сега съм сигурна, че грешката не е в моя телевизор :).
И аз така казвам на управителя, но той твърди, че не се изплащало обезщетение за неспазено предизвестие.Не мога да изляза на глава с него.
Здравейте, ще освобождавам служители по  чл.328 ал.1 т.12. Предизвестието е с дата 13.03.2020г. и мисля да ги освободя на 14.04.2020г. Но собственичката твърди, че нейни познати работодатели си освободили служителите още на 14.03. или най-късно на 01.04. без да дължат обезщетение за неспазено предизвестие.
Говорих и с Инспекцията по труда  и те са категорични, че се дължи такова обезщетение от работодателя.
Аз ли съм в грешка, или ... :).
Не мен не ми е ясно, за да ползват тези компенсации работниците как трябва да се водят - платен отпуск, неплатен отпуск или да се водят на работа?
Друго ме притеснява- дали е възможно да се освободят преди да е изтекло предизвестието от работодателя, примерно на 01.04.2020г.?Дължи ли се тогава обезщетение за неспазено предизвестие?
Благодаря много за бързия отговор.Смятам, че това е по-добър вариант за работодателя от 60-40.
Здравейте, според вас ще има ли проблем фирма да освободи работниците си на основание чл.328, ал.1, т.12?Става въпрос за ресторант, който спира работа на 13.03.2020г.
Тъй като по този член не се дължи обезщетение от работодателя, смятам, че това ще е най-благоприятното решение за проблема, но дали от НОИ и БТ мислят така!
Здравейте, имам СОЛ, който се осигурява само здравно.Но решава, че иска да си преизчисли пенсията.Тъй като няма стаж, това му е отказано.Вариантите, според мен са два:
1.Да го пусна по ДУК и след година да подаде документи отново.
2. Да започне да се осигурява като СОЛ за всички осигурителни рискове.
Кой вариант е удачен според вас?
Здравейте, имам следния въпрос.СОЛ ще има командировки в чужбина за по няколко дни в месеца.За тези дни как ще се осигурява?
Здравейте, какъв доход да посоча в справката - от 01 до 12.2019г. или от 11.2018 до 11.2019г. Заплатите на служителите се изплащат в следващия месец, тогава се плащат и осигуровките.Благодаря предварително.
Аз видях и тази тема, но при мен разликата е, че вече съм подала декларация за започване на дейност без осигуряване във фирма Б, и сега, когато подавам за започване на осигуряване, системата отхвърля ОК5.
Здравейте, имам подобен случай.Лицето се осигурява във фирма А, има и подадена ОК5 за започване на дейност на фирма Б.От 01.02. прекъсва осигуряването във фирма А,  съответно ОК5 е прието.Но за фирма Б, след като подам ОК5 с дата на започване на осигуряване 01.02. ми е отхвърлена с аргумент, че има подадена декларация със същия булстат.Как да подам ОК5 да започване на осигуряване във форма Б?
Здравейте, подадох по електронен път декларация за промяна на процент на СОЛ.Отхвърлена ми е със следното основание:
Има подадена декларация от Вас за упражняване на дейност през същия Булстат. Декларацията е отхвърлена.
Как трябва да се подаде?
Здравейте!Имам СОЛ, който от месец септември ще работи в Германия на трудов договор в продължение на три години.Фирмата ще продължава да осъществява дейност.Въпросът ми е дали трябва да се внасят осигуровки като СОЛ в България, защото полученото му възнаграждение там е над 3000 лв. Ако не се внасят осигуровки ще подавам пак декларация 1 без осигурителен доход.И нужно ли е да се издаде някакъв документ, че е СОЛ тук?Благодаря предварително.
А за времето след 2006 година какво правим?Как се описват болничните и майчинството?Благодаря предварително.
Здравейте!Интересува ме какви осигуровки се дължат при обезщетение по чл.220,ал.1, чл.222, ал.1 и чл.224?Благодаря предварително!