Здравейте и благодаря за бързия коментар!

Може би се подведох от коментара по-долу!Просто исках да бъда сигурна да не би ако се издаде само един болничен към фирмата, където е по трудов договор и не бъде издаден такъв към ЕООД да не бида откажат плащането на болничния поради непредставяне на втори защото все пак има две места на заетост!

Изчисляване на паричното обезщетение при бременност и раждане, когато лицето работи по повече от едно правоотношение или основание за осигуряване.

Паричните обезщетения на лица, които към началото на отпуска поради бременност и раждане са осигурени за общо заболяване и майчинство по повече от едно правоотношение/основание за осигуряване, се изплащат поотделно по всяко от правоотношенията или за всяко от основанията.

Лицата, които работят като осигурени за общо заболяване и майчинство по повече от едно правоотношение или основание за осигуряване при различни работодатели трябва да представят пред всеки от работодателите отделни екземпляри болнични листове за бременност и раждане и отделни заявления-декларации, приложение № 2 към НПОПДОО.

(чл. 31, ал. 4 от НПОПДОО и чл. 8, ал. 1 от НМЕ)
Привет,
Имаме лице на трудов договор, което е с два запора и предстои да излезе в 45-дневен болничен за майчинство.Какво ще бъде удържано от запорите след излизане в майчинство?
Предварително благодаря за съдействието!
Привет,
Имаме лице, което е на трудов договор и е СОЛ(управител на ЕООД), като в ЕООД се осигурява на 420 лв. без ОЗМ и има неплатени осигуровки.Предстои издаване на 45-дневния болничен преди раждане.Два болнични ли трябва да бъдат издадени?Ако лицето има назад във времето плащани ОЗМ през ЕООД това отразява ли се?
Моля за съдействие!
Хубав ден!
Предизвестието за напускане по взаимно съгласие е нещо странно :smile1:, но  иначе няма пречка да бъде връчено предизвестие за напускане по време на болничен. Както знаете, болничния няма нито да го прекъсне, нито да го удължи.

Да, не съм се изразила правилно  :wink1:
Да, затова знам, че няма да го удължи болничния.
Благодаря за отговора.
Здравейте, въпросът ми е следният.
Човек излиза в дълъг болничен. По време на този болничен си намира друга работа и иска да напусне. Възможно ли е, когато е в болничен да подаде предизвестие за напускане по взаимно съгласие?

П.П. Лицето е на безсрочен трудов договор. Срокът на предизвестие е 30 дни.
Благодаря за отговора.
Здравейте, да питам тук, защото явно горещия телефон на НОИ никой не вдига...

Та, доколкото ми е известно /звънях в НОИ април месец/ вече при пенсиониране, 3-ТА, категория не е нужно да прекратяваме договора на служителя и после пак да го назначаваме.
Но нали имаше промени юли месец.
Та, това още ли важи?
Чл.319 КТ

Да, това го знам. Но, както съм и уточнила в първия пост става въпрос не за служителя, а за негово дете, което е с ТЕЛК.
Благодаря все пак.
Ok. Благодаря за отговорите.
Изтупвам темата, тъй като искам да попитам има ли право служител, който гледа дете с ТЕЛК на допълнителен платен отпуск? Детето е с ТЕЛК, а не служителят.

Търсих в нета, нищо не открих.
А тези промени са застопориха на първо четене и това си е.
Всеки ден се надявам да се гласуват и на второ. Най-вече въпросът с графиците ми е наболял - тази безсмислена бумащина.

Сигурно, като се върнат от лятна отпуска, тогава ще се сетят нашите мили депутати.
Не, няма издадена заповед.
Същевременно се допитахме и до адвокат. Съветът му беше, че може да прекратим трудовото правоотношение.
Здравейте,
един доста интересен казус се получи при нас.

Имаме служителка, която е назначена на 27.10.2014 с 6-месечен изпитателен срок. Той би трябвало да изтече на 27.04.14, но служителката е ползвала безкрайно много отпуски и болнични и по чл. 70, ал.4 от КТ, този срок се е удължил.
Тя беше в болнични до 04.06.15 вкл. Ние желаем да я освободим, считано от 05.06.15 по чл. 71, ал.1 от КТ.

Но тя има малко дете на 13 месеца. Знаем, че по горния член не се ползва със закрила.
Обаче, тя си подаде заявление за ползване на платен отпуск за отглеждане на малко дете, считано от 05.06.15.

Та, въпросът ми е: може ли, въпреки това заявление да я освободим по чл. 71, ал.1 от КТ, считано от 05.06.15? Или сме длъжни да се съобразим с нейното желание и право?
Благодаря!
И моето предположение беше такова, но все пак исках да съм сигурна.
Имаме служител, който е при нас на ТД от 27.10.2014г., с 6-месечен изпитателен срок, в полза на работодателя.

Тъй като не сме доволни от него, бихме искали да го освободим по чл.71, ал.1, като вземем предвид чл.70, ал.4 от КТ, а именно: "В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът".

Въпросният служител е ползвал 36 работни дни било за платен отпуск, било за болнични от 27.10.2014 досега.

Въпросът ми е кога, на коя дата изтича този срок на изпитване? Объркването ми идва от там, че тези 36 дни са работни, но като такива ли да ги броя, като удължвам изпитателния срок след 27.04.2015 или като календарни?

Надявам се да съм се изразила ясно.
Благодаря за отговора.

Да, вчера следобед се свързах с Инспекцията по труда. Казаха ми, че няма проблем да се издаде нова.
Трябва да се направи декларация, в която лицето да се подпише. И н декларацията да пише "декларирам, че не притежавам трудова книжка, поради факта, че досегашният ми трудов опит е бил в специализираните ведомства."

Ако на някого в бъдеще му е полезна тази информация.
Бих искала да попитам следното нещо.
Имаме вече бивш служител, който до този момент е работил единствено в системата на МВР и няма издадена трудова книжка. Поне така твърди. Но и няма причина да мисля, че ме подвежда.
Имам ли право аз да му издам трудова книжка и да впиша стажа, който има от нашето предприятие.

П.П. Наскоро имахме проверка от Инспекцията по труда и стана въпрос, че трудова книжка се издава само на лица, които за пръв път постъпват на работа, но не и на такива, които са я изгубили. Аз досега издавах и на такива лица срещу съответната декларация от лицето.
Но за този казус се чудя.
Като от 3 дни звъня на колцентъра на ИТ и никой не отговаря, за да попитам.
Не, няма да излезе.
Здравейте,
в нашето предприятие се работи на 5-дневна раб. седмица.
За известен период от време, обаче, един от работниците се налага да работи в събота. Като съответно ще почива неделя и понеделник.
Законосъобразно ли е това?
Трябва ли за него да се въведе сумирано изчисляване на раб. време?
Ако не, трябва ли да му се плаща извънреден труд?
И ако целият казус е законосъобразен, по какъв начин да го запишем - с допълнително споразумение към договора на работника, със заповед или друго?
Здравейте, имам такъв казус.
Служителка е било в болнични за голям период, който обхваща и този на поч.дни през март и по-специално 02.03.
Тъй като се реши на 21.03 /събота, когато ще се отработва 02.03/ цялата фирма да почива, т.е. да се пуснат платени отпуски, редно ли е тази служителка също да пусне заявление за платен отпуск?