Ако СОЛ има изплатени суми за личен труд за няколко месеца в годината, а през останалото време  внася авансово осигурителни вноски, следва ли в справка п чл.73 ал.6 с код 102 да се включат всички внесени през годината осигурителни вноски или се включват само тези за личен труд? В справката, която ПП Микроинвест ТРЗ извежда са включени осигурителните вноски за цяла година. Дали така е правилно?
Дружеството закупува ДМА( камион) при тър на НАП. Има издадено постановление за възлагане на движима вещ от НАП, където е отбелязана платената цена и внесеното ддс по сметка на НАП.
Как следва да се отрази тази покупка в дневника за покупки и има ли въобще лицето право на данъчен кредит?
по-скоро проверете дали протокола, който съставя вашия счетоводен софтуер съдържа всички реквизити, които ЗДДС изисква по отношение на протокол във връзка с чл.144  и чл.90 от правилника.И после важно е да съобразите вкарването на фактурата за продажба в дневника за продажби/само като данни-номер,дата, получател, без ДО и ДДС/, както и протокола, с който всъщност ще начислите дължимия ддс.
[/quote
Нещо не мога да схвана как ще стане самото осчетоводяване. За първи път се сблъсквам с такъв случай  :blink: :blink: :blink:
Здравейте,
първо проверете дали при покупката на автомобила е приложен режим на маржа, за да може и вие да приложите такъв/чл.143/. Ако е ВОП, би следвало при продажбата да начислите ДДС/т.е облагането е по общия ред/. Ако прилагате режима на маржа - фактурата за продажба се вкл. в дневник продажби без да посочвате ДО и ДДС. Издава се протокол, от който е видна разликата между покупната и продажната цена на автомобила т.е маржа. Протокола също включвате в дневник продажби като в него посочвате ДО и ДДС.
Благодаря Ви,
в немската фактура е посочена параграф 25 Margin Taxation-цената на автомобила.,което според мен означава че е приложен режим на маржа. Протокола, който трябва да съставя е Протокол по ДДС ( ползвам Микроинвест Делта про) и да си го отразя като продажба на стоки?
Здравейте, бих искала малко помощ при следния казус...БГ фирма, регистрирана по ДДС, закупува ударен автомобил от немски аукцион. Фактурата е без ДДС. Продава този атомобил в България и не начислява ДДС, съгл.чл.143 от ЗДДС. Какъв протокол следва да се състави за облагане на маржа и как се отразява в дневниците по ДДС?
Благодаря! Значи няма смисъл лицето да обжалва решението.
На лице, ползвало 80 дни неплатен отпуск зачетен за трудов и осигурителен стаж през 2021г му е отказано парично обезщетение за безработица с мотива, че за осигурителен стаж се зачитат до 30 работни дни в една календарна година.. А нали за 2021 г. бе прието 90 дни да се зачитат за осигурителен стаж. Аз ли пропускам нещо?
А счетоводителят Ви какво казва по въпроса?
Че може
Честита нова година на всички!
СОЛ ЕТ иска да прекъсне осигуряване, но има едно лице по ТД, което е в майчинство.Възможно ли е това?
Българска фирма извършва услуга ( разработване на софтуер) на немска фирма.Фактурата е с 0% ДДС, но какви документи са необходими за доказване на сделката?
Българска фирма, регистрирана по ЗДДС извършва превоз на стоки до Турция. Фактурата се издава на друга българска фирма също регистрирана по ЗДДС. Трябва ли да се начисли ДДС или сделката попада като освободена съгл. чл.30 от ЗДДС?
"Когато земеделски производител не е заявил  и избрал в сроковете за подаване на декларация по смисъла на чл.29а, че ще се облага като ЕТ /чл.26 т ЗДДФЛ/ то тогава следва да се облага  по смисъла на чл.29 ал.1 т.1 и т.2а от ЗДДФЛ  /приложение 3 на ГДД по смисъла на чл.50 от ЗДДФЛ/ за доходите им от друга дейност  съгласно чл.35 от ЗДДФЛ следва да попълнят приложение 6 на ГДД."
Това ми отговориха от НАП последно...Но това прил.6 някак си не ми харесва..Никакви признати разходи..  :blink: :blink: :blink:
За тези доходи - различни от производство на непреработена земеделска продукция какви документи има оформени? ЗП-то е издало фактури? Ако бяха оформени граждански договори със сметки за изплатени суми и служебни бележки - нямаше да има проблем с приложение № 3.
[/quot
Има издадени фактури.
Лицето не е избрало да се облага като ЕТ. Попълнихме данъчната декларация само с приложение 3 и доходите от другата дейност с код 307, но в НАП не са приели декларацията. Искат приложение 2, изравняване на доходи и т.н. Различни данъчни служители дават различни становища. Объркана съм...
Имам следния въпрос...Земеделски производител, регистриран по ДДС има приходи от продажба на непреработена земеделска продукция, приходи от субсидии, но през 2016 год. има и приходи от услуги (извършено почистване на земи със селскостопански машини). Тези приходи от услуги в кое приложение на ГДД се посочват и как се облагат?
Здравейте, имам следния казус...Имам издадена фактура за извършена услуга към фирма в Ливан.Как следва да се отрази в дневника за продажби?