Здравейте! Дружество разработва продуктова еко-иновация като имам проект с планирани дейности за научно изследване на ново изобретение. За целите на тези дейности се закупуват активи (материални и нематериални) и се ползват услуги от специалисти. Проектът се финансира на 70% по ЕП. Нещо взех да давам на заето и бих искала да помоля за съдействие дали разсъждавам правилно относно два момента:
1) Закупен е стенд за лабораторно изпитване през м.08/2019, а през м.12/2019 е получена услуга по балансиране, захранване и пускане в действие.
Според мен трябва да добавя към стойността на стенда услугата и да го въведа в експлоатация от декември, а амортизирането започва от 01/2020г.
2) Има услуга по разработване на алгоритми за тестване на променливи параметри.
Според мен трябва да ги заведа като НДА, като софтуер.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Не, това е в подадената. Данъчна служителка, която правеше проверка за възстановяване на ДДС ми каза да я погледна и да я оправя. Не мисля, че трябва отново да се пишат миналогодишните авансови вноски. Все пак те са на база очаквана печалба.
Здравейте! Нещо не мога да разбера къде бъркам и бих искала помощ. За 2018г. фирмата има нетни приходи от продажби 476х.лева и в подадената ГДД е посочена отметка за тримесечни авансови вноски. Тъй като фирмата е на загуба през 2018г. и не се очаква печалба за 2019г. в точката за размер на авансовата вноска е посочена сумата от 500лв. Излиза следното съобщение: "Декларираният от Вас размер на определените тримесечни авансови вноски на ред 19.3, част V, образец 1010 500лв. не съответства на сумата на декларираните през 2018 г. авансови вноски 9000лв.". Какво трябва да се коригира?