Здравейте! Преди 2 месеца имахме ВОД към гръцка фирма. Гърците казали, че не могат да платят и са готови да върнат стоката. Наш транспорт отива и взема стоката, при което гърците ни издават фактура без ДДС - все едно я купуваме от тях. Същата стока веднага е продадена на друга гръцка фирма без да се връща в България, за което българската фирма е издала нова фактура на новия клиент - без начислен ДДС. Не знам как да третирам тези сделки - не са от обичайните ВОП и ВОД и въобще дали правилно е документирано всичко това.
Здравейте!
Имаме служителка назначена със срок на изпитване, с дете до 2 г - получава 50 % от майчинството. Дойде от друга фирма. Управителя иска да я освободи. Може ли на основание чл. 71  или само по взаимно съгласие.
Здравейте!
Фирмата ни получи запорно съобщение върху заплатата на една служителка. Но дохода й е под несеквестируемия, така че не би трябвало да й правим удръжки по запора. Жената иска да й удържаме определена сума месечно и да ги превеждаме на ЧСИ- то. Правилно ли е и ако да дали не трябва да подпише някакво съгласие за удръжка.
Продажбата на селскостопанска продукция, включена в част 2 от приложение 2 от ЗДДС на клиент от Гърция с валиден VAT номер, стандартен ВОД ли е или има друго основание за нулева ставка?
Здравейте!
Две ЕООД-та образуват ДЗЗД. Работници от едното ЕООД ще работят в ДЗЗД-то. Трябва ли да сключат нови трудови договори с ДЗЗД и ако не трябва как се урежда това между двата съдружника в ДЗЗД?
Здравейте!
Имаме договор за доставка на машини по оперативна програма. Според него доставчика трябва да ни преведе 5% гаранция за добро изпълнение или да ни представи банкова гаранция на тази стойност в полза на нашата фирма. Не получихме пари а банкова гаранция, която предстои да върнем обратно на банката издател, тъй като договора е изпълнен. Въпросът ми е  - тази банкова гаранция как намира отражение в счетоводството.
Здравейте!
Кандидатстваме за финансиране по проект. Консултантската фирма изготви документи и ни пусна фактура за услугата на голяма стойност. Тези консултански услуги текущ разход ли се явяват или се отчитат по друг начин.
оператор електронна аудио-визуална техника - това видях, но не съм сигурна, дали няма по-подходящо
Здравейте!
Търся код за служител, който ще наблюдава охранителни камери на фирма със СОТ-услуги.
Здравейте!
Фирмата ни ще пътува до Румъния за извършване на услуга на румънска фирма - монтиране на камери. Ще пътуваме с фирмен автомобил и ще превозваме камерите, кабели, инструменти. Въпроса ми е с какви придружителни документи трябва да пътуваме? Не сме наясно предварително каква ще е сумата на услугата - ще се разбере намясто след монтажа, поради което не можем да пуснем фактура предварително.
Оборота е необлагаем за целите на регистрация по ДДС съгл. чл. 96 от ЗДДС. Питано е в НАП.
Здравейте! ЕТ за цялата 2014 г е продал два ДМА на стойност над 100000 лв и никаква друга дейност. Не е регистриран по ДДС. Дейността е спряна от 2013 г. Може ли да подаде само ОПР, т.к. това са други приходи, а не от обичайната дейност.
Фирмата ни притежава лек автомобил, който ще отдава под наем (засега дългосрочно) на фирма в Италия в  валиден VAT номер. Ние също сме рег.  по ЗДДС. Това услуга по чл. 21 ал. 2 ли е? Издаваме фактура с 0 ДДС и основание за неначисляване чл. 86 ал. 3, не включваме във VIES декл. Включваме в дневник продажби в колона 22. Правилно ли е или пропускам нещо?
благодаря. излиза че не се довнасят осигуровки
Самоосигураващ се собственик на ЕООД (12 мес по 420 лв без възнаграждение) има изплатен хонорар от друга фирма. Трябва ли да попълни колона 5.2 в таблица 1 и 2 щом се осигурява без възнаграждение или не. За хонорара ще попълни клона 5.5. Ако попълни 5.2 за ЕООД-то излиза че трябва да довнася осигуровки за хонорара. Ако не попълни 5.2 излиза отдолу един голям минус на осигуровките.