Здравейте, дерегистрация по ДДС на 21.04.23г., през м.04.24 трябва да се регистрира отново. При определяне на оборота за 12м.- от 04.23 до 03.24, кой оборот трябва да включа за м.04.23- след 21.04.23/дата на дерегистрация/ или за целия месец?
Моля колеги, които успешно са преустановили ползването на СУПТО да споделят опит.
Подала съм информация по чл.118,ал.18 от ЗДДС с дата на преустановяване на ползването (има вх.номер и дата), но въпреки това все още сме със СУПТО, генерира се УНП и даже при проверка в обекта установиха някакво несъответствие с УНП-тата. Обадиме се на програмистите и техниците на кас.апарат, но казват, че не е от тях. Какво трябва да се направи?
Благодаря!
Благодаря. Значи ще чакам
Здравейте, имам проверка на една малка фирма, която започна на 26.11.2019г. и до ден днешен не е приключила. Чета в ДОПК чл.110, ал.5, че срока не може да бъде по дълъг от 6 месеца, или може да бъде удължен, но и удължаване на срока нямам. Някой имал ли е такъв случай?
Получава. Подадох ги, обработени са, надявам се да няма проблем на по късен етап.
Благодаря.
Извинявам се, за заглавието на темата- техническа грешка, изпратих го преди да го допиша
Здравейте, пропуснала съм да подам декл1 с код 90 за м.01 и м.02 на самоос. се лице, което се осигурява в друго дружество, а в това получава само за личен труд. Мога ли да подам сега Д1( ДОД не дължи) без последствия:)
Здравейте
Работник, назначен в ЕТ е освободен и след това назначен в ООД, в което собственика на ЕТ-то е съдружник. Длъжността е една и съща. Може ли да бъде назначен в ООД-то със срок на изпитване, при положение, че договорът в ЕТ-то е бил постоянен и длъжността е една и съща?
Фирма ще продава 2 сгради. Едната е въведена в експлоатация на 01.01.2007г, другата на 01.03.2009г. Сградите не са нови съгл. §1 т.5 от ДР на ЗДДС. Ползван е пълен ДК при покупката и сградите са ползвани за облагаеми доставки.
Ако изберем доставката да бъде освободена съгл. чл.45 ал.3, следва ли да правим корекция съгл.чл.79,ал.3? Четох указания на НАП и според мен трябва, но ако някой има опит, моля за мнение.
Може ли да ме насочите в кой закон или наредба има дефиниция за "търговки обект"?
Питането ми е във връзка с - електронния магазин търговски обект ли е? Защото имаме физически магазин, от който извършваме плащания в брой и електронен магазин извън физическия, в който нямаме разплащания в брой.
Да, трябва да подадете ново заявление- има опция Информация, подавана от лицата по чл.3,извършващи продажби чрез електронен магазин
Какво са променили в приложенията? На пръв поглед нищо съществено не забелязах, даже и малкото място за писане в придружителните писма не са оправили
Благодаря, A_V_A, за компетентния и бърз отговор.
Здравейте,
Въпросът ми е свързан с определянето на едно предприятие като ПОИ, съгл.ЗС.
Относно предприятие, което произвежда енергия от възобновяеми източници и попада в определението на §1т.22 буква и. Предприятието обаче не отговаря на критериите за голямо предприятие, а е микро . От тук правя извода, че не подлежи на одит съгл.чл.37,ал.1, т.3 от ЗС.
Подлежи ли на одит такова предприятие съгл.чл.37 и трябва ли да прилага МСС съгл.чл.34? Обърква ме §4 от ЗС
Открих това, но е за 2015г, не знам дали все още е актуално:
Утвърден формат и ред за създаване и предаване на файлове, съдържащи справка за изплатени доходи на физически лица
13 Февруари 2015

Изпълнителният директор на НАП утвърди формата и реда за създаване и предаване на файлове, съдържащи данни за „Справка по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени доходи на физически лица“.

Във връзка с генерирането на файла за справката и съгласно общите изисквания към съдържанието на полетата във файла, следва да се има предвид, че за чуждестранни физически лица, които нямат идентификатор (ЕГН, ЛНЧ или служебен номер от регистъра на НАП) в  поле № 3 се попълва стойност "2", а в поле № 4 се попълват 10 броя нули.
 Пробвах като на служебен номер от регистъра на НАП въведох 10 нули и след проверка ми дава, че записа е коректен. Чудя се дали да го подавам?
Здравейте, попълвам справката по чл.73 за изплатен доход на чуждестранно физ.лице, но лицето няма нито ЕГН, ЛНЧ или служебен номер от НАП, какво трябва да попълня на т.3 Идентификатор.
Откровено казано, никога не съм отчитала престой, как документално се оформя, предполагам със заповед, необходимо ли е да се посочват причини за престоя, отразява ли се в графика и отчетните форми?
Прав си, bobo, но в случая лицето наистина работи така. Аз исках принципно да разбера има ли проблем, че в Д1 посочвам повече отработени часове от действителните, и дали ИТ  ще имат нещо против това несъответствие