80 разглеждания и нито един отговор. Поне мнение по въпроса никой ли няма?
Здравейте,

Не намирам подходящ раздел във форума и затова задавам въпроса тук.
Моля някой от вас, ако е минал по този път, да отговори.

Съгласно чл. 137, ал. 4 от Търговския закон: "За взетите решения по ал. 1, т. 2, 4, т. 5, предложение първо, и т. 7 се съставя протокол с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието, извършени едновременно, освен ако в дружествения договор е предвидена писмена форма."
Решение по ал.1, т. 5 е " избира управителя, определя възнаграждението му и го освобождава от отговорност"
Не съм сигурна как да тълкувам тази разпоредба.
Според вас достатъчно ли е в учредителния акт на ЕООД-то да се напише, че управителят се освобождава с писмено решение на едноличния собственик или трябва подписът в това решение да се завери от нотариус?
Е, никой ли не разбира или не се сеща? Поне някой знае ли какви догори подписват и как се осигуряват представителите на Орифлейм  и Ейвън?
Явно се изразих неясно. Въпросният представител е сключил договор с чуждестранна компания. Договорът е подписан/сключен чрез сайта на чуждестранната компания. В този договор представителят е вписан като "частен предприемач"  и всеки месец по банков път ще получава от чуждата компания комисионна за осъществените благодарение на него продажби.
Въпросите ми бяха: трябва ли да се регистрира в регистър булстат като упражняващ свободна професия, в НАП като самоосигуряващ се и трябва ли да издава фактури на чуждестранната компания?
Здравейте,

Как се осигуряват представители на чуждестранна търговска марка /подобна на Ейвън и Орифлейм/? Трябва ли да се регистрират в регистър Булстат като упражняващи свободна професия и да подадат в НАП декларация за самоосигуряващо се лице?

Моля да ми отговорите на въпроса или поне да ме насочите къде да прочета.
Човекът си реши проблема: отиде при лекаря, обясни му ситуацията и  издаденият болничен лист и данните в електронния регистър по чл. 33, ал. 5, т. 12 от Кодекса за социално осигуряване бяха анулирани, след което беше издаден нов болничен лист, съгласно чл. 19, ал.1 от Наредбата за медицинската експертиза.  :) :) :)
Точка по темата. :)
Няма да споря. Само ще цитирам:
"Чл. 19. (1) Когато лицето, което ползва отпуск по болест, заяви, че работоспособността му е възстановена преди изтичане на разрешения отпуск, и ако лекуващият лекар/лекарят по дентална медицина или ЛКК, издал болничния лист, установи това, той може да прекрати отпуска. В тези случаи издаденият болничен лист и данните в електронния регистър по чл. 33, ал. 5, т. 12 от Кодекса за социално осигуряване се анулират, след което се издава нов болничен лист. "
Работникът има две възможности: 1.  да се уговори с работодателя да се промени датата на започване на работа в трудовия договор, който все още не е подписан и от двете страни и който му е представен 3 дни след тази дата без човекът действително да е започнал работа. 2. да помоли лекаря, издал болничния, да анулира първия болничен и да издаде нов.
А защо ТРЗ-то е прибързало и без да предупреди работника го е "назначило" е друг въпрос.
А въпросите сериозни ли са ?

Оказа се, че въпросите са сериозни, което е явно поне от чл. 18 - 19 от Наредбата за медицинската експертиза.
delphine, човек може да си мисли, че знае много, но все излиза, че не знае някои неща.
Може да изглежда несериозен и шеговит отговорът ми, но сериозността е между редовете, по-конкретно: Наредба за медицинската експертиза, чл. 18-19.

Благодаря за информацията, но
всички знаем, че проблемите и страданията на другите не би трябвало да стават повод за такива "шеги" и "шеговити" отговори.
Работникът и болен ще започне нова работа щом е притиснат от обстоятелствата.
Ихааа, прекратяване на болничен, поради започване на нова работа - яко! :)
Определено ще има проблем за "болния" и/или новия работодател, но понеже последният няма как да знае наличието на болничния, то проблемът най-вероятно ще е за първия.

Моля за сериозни отговори.
Здравейте,

Болничен след напускане се прекратява поради постъпване на нова работа по трудово правоотношение. Според мен работникът/служителят, на когото е издаден този болничен, трябва да подаде на предишния си осигурител /който има задължението да подаде Приложение 9 в НОИ/ Декларация Приложение 1 за обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и трудоустрояване по болнични листове в срок 3 работни дни от датата, на която е постъпил на новата работа /съгласно чл. 5 от НПОПДОО/ с приложено към нея копие на трудовия договор с новия работодател.
 
Съгласни ли сте?

"Болничен след напускане се прекратява поради постъпване на нова работа по трудово правоотношение." Ясно е, че на работника е издаден болничен, след като е напуснал една фирма и ползването на този болничен е било преустановено, защото човекът е постъпил на работа в друга фирма.
Някой имал ли е такъв казус и как го е решил?
Здравейте,

Болничен след напускане се прекратява поради постъпване на нова работа по трудово правоотношение. Според мен работникът/служителят, на когото е издаден този болничен, трябва да подаде на предишния си осигурител /който има задължението да подаде Приложение 9 в НОИ/ Декларация Приложение 1 за обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и трудоустрояване по болнични листове в срок 3 работни дни от датата, на която е постъпил на новата работа /съгласно чл. 5 от НПОПДОО/ с приложено към нея копие на трудовия договор с новия работодател.
 
Съгласни ли сте?
Прочетох и тази наредба: Наредба за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск и пропуснах да я посоча във въпроса.

Според вас приложими ли са за автомонтьорите Чл. 2. , т. 6. "при които са изложени на експозиция на канцерогени и мутагени или на химични вещества над установените норми" и т.  7. "при които са изложени на експозиция на шум и вибрации над установените норми"?
Здравейте,

Имат ли право на допълнителен платен годишен отпуск по чл. 156, ал.1, т.1 от КТ автомонтьорите в автосервизи?
Прочетох текстовете в Кодекса на труда и Наредбата за работното време, почивките и отпуските, но все още не ми е ясно.
Здравейте,
Въпросът е следният:
Собственик на ЕООД без дейност за 2016 г. е ползвал мобилна услуга по договор между фирмата и мобилен оператор. Лицето е с над 50 на сто намалена работоспособност и за годината няма други облагаеми доходи. Според мен не дължи данък, но трябва да подаде данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ с две приложения - за данъчното облекчение и за доходи по чл. 35 за доходи от други източници, които не са изрично упоменати в закона.
Правилно ли е това?
Може да подаде молба за неплатен отпуск със здравна осигуровка за нейна сметка.
Никой ли няма мнение по въпроса?
Здравейте,
Според чл. 7, ал. 2, т. 2 от Закона за държавния служител:
"(2) Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което:
2. е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация;"

Според мен собственик на ЕООД, който не е управител и е ограничено отговорен съдружник, може да бъде назначен като държавен служител.
Съгласни ли сте?
Този линк не решава казуса. Вече го бях прочела.
Става дума за съдружници, които са свързани лица. Мисля, че това има значение.
Трябва да добавя, че съдружниците са свързани лица.