Здравейте,
Това го питам по следната причина.
Ползвам калкулатора на КИК (ето този):
https://kik-info.com/trz/zaplata-neto.php
За заплати до 3000 лева, което е максималния осиг. доход всичко ми излиза точно.
Проблемът е, че когато примерно задам 5000 лева възнагражение (нетно) ми променя
"Общо удръжки от служителя" и прочие графи.
Ако ЗО и ДОО са върху 3000 (което е макс осиг доход), не трябва ли на 5000 лева пак да смята осигуровките върху 3000, или нещо аз греша?
И без да се обиждате, но нищите Д1 и Д6 за предходния месец в още 5 отговора, като аз никъде не съм коментирал кога е назначението, тоест на база на догатки си водите дискусия по проблем, който реално го няма. Ако е удобно, малко по сериозно, все пак счетоводството е до известна степен точна наука, а не догатки какво и защо било. Ако е имало нещо, което ми е било интересно друго, щях да го попитам с подробна информация. 
Мисля колеги, че прекалено много догатки и излишна информация споделяте, вместо да се концентрирате върху конкретния въпрос. Естествено, че тук питам преди да съм пуснал назначението, което беше 01/09/2021 (тоест този месец).
И това, което ми бе необходимо беше "Уведомление по чл.62 в 3 дневен срок " (както ми отговори ditzve), програмата на Микроинвест не ми го подсказва, но си прави всичко останало сама.
Останалите коментари след отговора на колегата ditzve са добре дошли, но не отговарят на конкретно зададения въпрос именно "Какво се пуска към НАП" а не какви документи, картони и т.н. трябва да има изготвени за лицето (понеже тях ги генерира програмата сама).
Надявам се, да е било ясно.
bigdarkman, разсъждавате в грешна посока. За тази работа си наемете специалист - счетоводител, а трудовото досие и другите документи са задължителни и изключително важни.
И аз като bobo само подхвърлям ...
Къде точно е грешната посока? И кой ти каза аз точно какъв специалист съм, имам стаж даже и като заместник одитор. В големите фирми ТРЗ е обикновено отделено, както като ходиш на доктор "специалист" не ходиш на УНГ да ти лекува проблеми с простата да кажем, ходиш уролог.
А трудово досие, инструктажи, ДлХ и разни други неща? Просто подхвърлям :)
Тях ги прави Микроинвест ТРЗ Про почти автоматично и са по скоро за вътрешна информация/структура на фирмата, мен ме вълнува това, което се пуска към НАП и което, ако се пропусне следва административна санкция/глоба/ за не-подаване.
Благодаря. Нещо друго, или само това е - още веднъж, за да съм сигурен, че в момента ми е напрегнато и не ми се дават обеснения към НАП за грешки.
Здравей, извинявам се, знам че е "тъп" въпрос, но вече съм забравил.
Какви документи/декларации/ има задължение фирмата да подаде към НАП, когато се назначава ново лице (работник) на ТД?
Благодаря предварително.
Здравейте,

СОЛ подава документи за пенсиониране. Днес се получават документите, прикачени по - долу.
Личните данни са премахнатаи, за да може да ги четете.
Намерени са два проблеми:
1) за период 05.2007 година; аз не съм водил счетоводството на СОЛ този период и не мога да кажа какво е било (НАП има архив от 2013 насам). Но от НОИ са доста императивни, не би ли трябвало отдавна да е минал давностния срок? Ако се подаде сега заявление за погасяване по давност възможно ли е? Нали давността не се спира автоматично, а трябва лицето да заяви желанието си. Все пак възможно ли е да се погаси по давност с молба от лицето и да не се подава нищо за коригиране? Аз нямам идея как и на какъв софтуер може да се коригира нещо от преди 13 години?!
2) Прави впечатление, че от НОИ пишат, в точка 4тири, че лицето има подадени коректни данни от дек1. , но ДОО не бил в пълен размер за период 01.09.2014 до 31.12.2014. Тук вече аз правих нещата, при справка в НАП лицето се осигурява цяла година по един и същи начин, за всичките 12 месеца има внасяни по 117.15 - ДОО; и 44.00 - ЗО. Мислите ли, че от НОИ нещо недоглеждат, аз не мога да разбера как в НАП цяла година осигуровките ги има покрити, а в НОИ ги виждат като "непълен размер"?
П.С. Тук искам да отбележа, че лицето дори в момента, главно поради мое не жаление, има надвнесени суми по сметките си, понеже осигуровките за 04.2020 се покриват от суми от 02.2020. Тези надвнесени суми са от неправилен избор на осигурителен праг, но така и не бяха поискани обратно. Тоест СОЛ е внасял повече, а накрая на годината излиза, че трябва да внася по малко. Аз това го знаех, но заради дивотии като тези документи, тогава се въздържахме да му искаме парите да се възстановят. Все пак те сядат надвнесени по смеките на държавата, няма санкция за внесени повече пари от дължимото.
П.С.2 На лицето са правени ревизии от НАП, както на фирмите, които са по ДДС, така и като на физическо лице поради надвнесена глоба за паркиране, се наложи да му върнат пари и НАП направиха цяла ревизия тогава преди да върнат парите. Има бележки за липса на задължение.
Ако това има значение де.
Прилагам документите от НОИ, както и справка от НАП за осигуряване от 2014.

Как трябва да процедираме с тези неща, ще съм благодарен за съвет. На мен ми звучи леко абсурдна ситуацията.
Последно като си говорихме с НАП, почти всички сайтове с възможност за плащане на сайта влизат в тяхната идея за онлайн магазин.
Ако събирате плащания по банков път само - може би ще Ви се размине, ако ползвате виртуален пос терминал аз лично (моля да ме поправят хората, които разбират повече), но си влизате точно в критериите за онлайн магазин. Ние го нищихме въпроса с НАП до степен до която ставаше въпрос просто да са презентирани услугите на сайта и да може да се направи регистрация, тоест дори без да има плащане директно на сайта, и пак не се избистри въпроса.
Според мен ако предлагате услуги на този сайта, имате форма за регистрация и такава за плащане (най - вероятно виртуален терминал) тогава си влизате в новата наредба и трябва да се регистрирате.
Впрочем как да не отговаряте като Вие сама си казвате, че предлагате "индивидуално" и "групове" участие, "дълго" и "късо" трасе, това са различни видове услуги. Сега, че панела Ви не е толкова развит и направен като на еМаг да кажем, не значи че сайта Ви не влиза. Нямаше да влиза, ако беше само информативен - тоест обяснено какво и къде предлагате, какви видове услуги ще се предлагат, а плащането да става на място. С формата за регистрация и възможност за плащане директно покривате критериите, това според мен.
Спрете да се мятате от едно нещо на друго. Има си разписани закони, постоновление, наредби и т.н. Какво е казал някой, някъде, пък кой какво е разбрал, пък какво да го питали, пък контестът какъв е бил - просто няма никакъв смисъл от това. Следайте каквото е написано и публикувано в официалните издания и в сайтовете на институциите.
Аз съвсем ясно обясних, че не го разбирам това, което пише!
Явно обаче има доста по - умни хора от мен, които са го разбрали и вече го манипулират с цел извличане на изгода. Явно е още, че няма никакво значение колко е изрядна фирмата, а колко са големи тарикатите, които я стопанисват и колко са просветени "консултантите" им.
Никой не се мята, аз се оплаквам понеже ми се вижда крайно нередно и несправедливо в един фирми да се правят манипулации, за да се отговори на мярката, а в други всичко да е изрядно с цел да не се натоварват работници и фирмата да поема загубите, които никак не са малки само за нейна сметка!
А и когато финансовият министър излиза и казва нещо, думите му все трябва да имат някаква стойност.
Да питам по ясно:
Значи:
1. Ако работниците са с намалено работно време, но с заплати като от преди кризата тоест 8 часов ТД
2. Има спад над 20% в приходите
тогава може да се кандидатства? Най - вече ми е интересно 1.- един вид те изнудват да намалиш на работниците времето за работа и да им запазиш заплатите, за да се впишеш в програмата?

П.С. Какво бях споменал доста голяма верига от магазини (на национално ниво) в момента го прави това, пусна си работниците уж на 4 часа "по договор", реално си работят пак по 8. Като го направих се чудих дали няма връзка с 60/40, където смятаха да кандидатстват, сега ми стана ясно, че точно затова са го направили! Предполагам всички от тук се сещат за кого е тази мярка и кой ще спечели от нея, със сигурност няма да е дребния бизнес с по 1-2 магазина и дребни обороти от по 5-10 хил на месец, въпросната верига само от един магазин вадеха по 4-5 хил на ден, но явно не са "пестили" за заплати и сега ще влязат и в 60/40. Само в България!
Някой по телевизията май Горанов се изказа, че трябвало заплатите да се запазят същите като от преди извънредното положение. Аз тази дивотия не я разбирам: Как хем заплатата на работника да е същата, хем да се води с променено работно време или в някакъв друг режим.
Нали заплатата, която се води по ТД е за 8 часов нормален работен ден (това преди извънредното), ако на работника се намали работното време, мине на 4 часов, фирмата не осъществява дейност и прочие как може да се изплаща "същото" възнаграждение без да се промени?
Това е ГИГАНТСКА ТЪПОТИЯ нали фирмата като икономически субект реализира приходи от продажби, една част отиват за покриване на тези заплати, разходи на фирмата и т.н. Как може този икономически субект да е в състояние на "криза" породена главно от липсата на клиенти (различни причини все свързани с COVID19), да изплаща същите заплати на работниците като от преди кризата и в същото време да ги е минал на намалено работно време, да е прекратил временно дейност или каквото се сетите там, за да отговори на 60/40?
Уж целта е да не се прекратява дейност и тези дето се "мъчат" да работят по време на кризата да ги стимулираме, ето нашата фирма работи, няма съкращения, всичко е платено осигуровки, данъци, заплати, прочие. ТД на работниците не са пипани, понеже е абсурдно да се пипа ТД в посока намаление на работа/часове, а да остава заплатата същата като "от едно време". И какво получаваме в замяна на коректно отношение към държавата и работниците - ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!!!
Здравейте,
Чета тази дивотия тук:
https://www.az.government.bg/pages/izplashtane-na-kompensacii-za-zapazwane-na-zaetostta/
и не мога да разбера какво искат да кажат. Пропускам това, че в България винаги пишат законите и разпоредбите все едно всички сме методисти и тълкователи.
Добре, фирмата ни има явен спад и той е не само 20% ами доста повече в сравнение с преди години понеже е в сферата на конгресния туризъм.
Няма намалено работно време, няма промени по ТД, няма такива неща, всичко си е като от преди извънредното положение, но приходите съвсем явно са значително спаднали, пропускам факта, че никои не пътува в момента, 90% от клиентите са чужденци и има забрана за мероприятия като цяло, която не се знае докога ще продължи.
Отворих аз тези неща от въпросната страница:

Процедура за кандидатстване на работодатели за изплащане на компенсации по ПМС № 55/30.03.2020 г.
Заявление за изплащане на компенсации и декларации - Образец 1 (чл.1, ал.1 ПМС 55/2020)
Заявление за изплащане на компенсации и декларации - Образец 2 (чл.1, ал.2 ПМС 55/2020)
Заявление за изплащане на компенсации и декларации - Образец 3 (чл.1, ал.3 ПМС 55/2020)
В нито едно не могах да видя или да разбера с този спад в приходите от 20% имаме ли право да кандидатсваме или не?
П.С. Тук искам да отбележа, че с тези дивотии направо побъркаха хората! В доста голяма верига магазини (да се разбира по няколко магазина във всички по - големи градове) в момента всички работници са на 4 часов работен ден пуснати от 8, а реално продължават да работят на 8! Сякаш ми се струва, че това се прави, за да покрият мярката, но подобен род манипулации на мен ми се струват пракелни.
Чудя се само със спад в приходите от предходната година като се има предвид дейноста конгресен туризъм дали можем да кандидатстваме?
Благодаря предварително!
Да каквото каза Nickolay, като работите с компания която е регистрирана в ЕС, задължително дори да не сте достигнали праг регистрация по ДДС. Също, ако Вие извършвате услуги на booking има голяма вероятност да трябва да им пускате фактури с обратно начисляване.
От постановлението:
"(6) Компенсации не се изплащат за:
1. работници и служители, които не са били в трудово правоотношение с работодателя преди датата на обявяване на извънредното положение;"
Тази глупост сега каква връзка има, СОЛ полага личен труд от създаването на фирмата, а фирмата определено не е регистрирана вчера, а преди няколко години (не ми се проверява колко точно), но са над 4. Тоест СОЛ дори да не попада в тези хипотези, това не значи, че не е полагал личен труд досега, но понеже личния труд е приравнен донякъде на ТД затова попитах.
Браво ние се водим 74.90   Други професионални дейности, некласифицирани другаде, просто понеже не се вписваше с нищо от изброените други, сега излиза, че бизнеса е засегнат сериозно, а заради КИД няма как да ползваме нищо. Супер!
Ясно. Благодаря.
СОЛ винаги е набутан :D в кръга на шегата де, ако бизнеса му е дребен или е само той работник, значи направо е занулен.
Ама тва че са Ви казали "не" не значи че не можете съвсем официално да им натиснете "отговор" и по процедурата да им прикачите каквото трябва и да сте си свършили работата. Вече говорих за аналоговите хора...
Ти май не си много в час, нали се сещаш, че както искат благо (даже не беше благо) документи, утре могат да решат да те проверяват поне 5 години назад и проверката да отнеме няколко месеца и да ти блокират цялата дейност. Понеже такива случаи в града сме ги виждали, където служител на НАП се мести в офиса на счетоводната кантора и проверката тече за срок от няколко месеца.
Те и това дето @delphine иска могат да го програмират за 1 работен ден, но едва ли ще стане.
Така че, такива дървени философи като тебе @JazzMaster дето разправят как можело и как ни било право, а после като Ви дойдат от НАП треперите и се мазните ги знаем, и сме ги виждали.
Аз лично предпочитам да съдействаме на агенцията както те си преценят и да се разбираме като интелигентни хора до колкото е възможно, от колкото да влизаме в заяждане и дразги, които после да ми излизат солени.
Аз си мисля, че това е само за "нормалните" работници. Иначе и тези с ДУ ще поискат...и стана ...
Да и аз това си мисля, пък и май нищо не казаха за СОЛ с личен труд. Явно се смята, че дивидента стига, макар и парите да са по ценните сега, от колкото след месеци.
Това доставка до дома ли е?
Понеже ако е такава и става кеш, аз съм виждал как шофьорът на takeaway плаща в заведението, после на него му плащат на място. 
Ако към се поръча предварително, тоест се плати на сайта на takeaway с карта, реално те събират парите и ги превеждат по Вашата сметка.
То по - принцип и като пращате по Еконт/Спиди няма логика да пускате касов бон, понеже те събират парите за Вас, но някои фирми все пак го правят.
Тук въпросът е по - скоро до колко искате да имате издържано счетоводство за пред НАП, от колкото какво трябва да се направи по пътя на логиката.
Имам предложение, поръчайте си през takaway или фудпанда от МакДоналдс нещо, единия път платете с карта, следващия в бой на доставчика. Вижте какви документи ще Ви издадат/получите, после всичко това го заявете на фирмата Ви за касови апарати.