Здравейте,

Моля за мнение на колеги, които имат услуги по пре-фактуриране на ресторантьорска услуга свързана с предоставена вечеря на корпоративен клиент в ресторант. Въпросът ми е при получаване на фактура от ресторанта с 9% ддс  с каква ставка ддс пре-фактурирате услугата с 9% или с 20% ддс?
Благодаря на отзовалите се!
Здравейте,

Благодаря за отговора. В случая законно установеният срок е 30 юни и моята чуденка е може ли многократно /примерно 2 пъти/ да се прави корекция на подадена декларация по чл.92 до 30/06.
Здравейте,

Фирма ще кандидатства  по мярката Иновации и конкурентноспособност и едно от условията е да има подадена декларация по чл.92. До 15/04 е подадена такава, но е попълнена само частта за авансовите вноски и реално е празна декларацията. Възможно ли е сега да се подаде попълнена декларация като коригираща първоначалната, а в послествие ако се наложи да се направи ново коригиране до 30/06/2020, който срок е краен за подаване на тази декларация и внасяне на данъка?
Изхождам от възможността за многократни корекции на друг вид декларация до срока на подаването им, но незнам дали разсъжденията са ми в правилната посока и търся други мнения в подкрепа на това или обратното. Благодаря.
Здравейте,
За публикуване в ТР на отчет на микропредприятие достатъчен ли е само баланс или е задължително и приложение.
Благодаря.
ако подам писмо да се прехвърлят осигуровките за май месец както ме съветва ЛС с декларация 6 какво правя след като не може да се коригира или това писмо ще свърши същата работа?
да трябва да има обаче в случая има разминаване и се чудя как да оправя нещата.
След като възнаграждението е платено през юни, осигуровките са дължими до 10-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението и затова са платени до 10 юли и са включени в декл.6 за месец юни. А декл.1 се подава не по-късно от горния срок, т.е. до 20 юли и така е направено. Явно нещо съм се объркала или е така?
Здравейте,
нещо се обърках с декл.1 на граждански договор. Ситуацията е следната:
изплатено възнаграждение по граждански договор през месец юни, като услугата е извършена през месец май. Внесени осигуровки и данък до 10 юли и подадена декл.1 за месец май през месец юни, включени в декл.6 за месец юни. След проверка в нои излиза разминаване на сумите с месеците, тъй като осигуровките са за юни, а декл.1 е подадена за май. Как да се оправи това някой има ли идея, че аз тотално се обърках.
при 8 часа часовете не се ли попълват
аз си вземам тази дата за начална, а правилно ли се изчисляват часовете като един месец се взема за 21 раб.дни средно
и още нещо, когато се изчисляват часовете правилно ли вземам за база 21 работни дни за целия период
пак се включвам за малко пояснение :)
днес ми донесе решението на ТЕЛК, което е от 21.03.2012, като няма начална дата, а има крайна, т.е. докога е валидно. В самото решение е записано дата на инвалидност 06.04.2006 и пише Преосвидетелстване. Аз до датата на решението 21.03.2012 ли трябва да съставя УП-тата или се взема датата 06.04.2006?
ок, благодаря
мисех да разделя по длъжност, защото от 01.01.2011 има промяна на длъжността и се променя мин.праг за длъжност, а осигуряването е на него. За УП-3 това няма значение, за УП-2 има ли значение?
Здравейте,
благодаря за отговорите, които сте ми дали. Искам само да уточня преди да издам официално уп-та:
1. За УП-3 включвам периода през който е при нас като има различни длъжности и ги посочвам на отделен ред с начална и крайна дата и съответно попълнен стаж в дни, месеци, години и часове.
Ако лицето има ползван болничен всички дни се счита за осигурен и се включват и в този случай осигурителния стаж е равен на трудовия, нали така? Няма неплатени, извънредни и т.н.

2. За УП-2 посочвам същото като в УП-3, но с включено брутно трудово възнаграждение и в забележка описвам периода на болничния изплатен за сметка на ДОО. Тук намерих една грешка и като може да ме насочите какво да напиша. В първия болничен, става въпрос за 2008 г., първият ден е платен от работодателя, но като изчисля брутното възнаграждение на работните дни за месеца виждам, че е платен 100%. За 2008 г. 90% ли се плащаше от работодателя и как да го посоча това в УП-то, както е по ведомост или да не. Мисля да го давам по ведомост, защото нали данните трябва да отговарят на тези от ведомостите, какво ще кажете? И за 2012 г. изчислявам брутното възнаграждение към датата на инвалидизиране.

Дано не съм била многословна, но за първи път ще правя УП-та и ми се иска да станат както трябва, за да не ги връщат.
тя като започна при нас си беше с ТЕЛК и аз нищо не съм и издавала досега като УП и мога да издам само за периода при нас. А къде в наредбата е записано, че може да се ползва инфо от ПР, защото не мога да намеря този текс, а уж има такъв
не, не прекратяваме правоотношението, но защо е необходимо при положение, че този доход не се взема предвид при определяне на този вид пенсия или аз не чета правилно. Да поясня, че лицето е инвалидизирано отдавна и сега просто му изтече старото решение и се явява на нова комисия и продължава. иска да представи УП, тъй като можело да му се преизчисли пенсията, която е получавало досега. Но аз като чета дохода е средния за страната, а не този който той получава или нещо се обърках?
Здравейте,
необходимо ли е издаване на уп 2 за изчисляване на пенсия за инвалидност би трябвало поради общо заболяване? Не съм правила досега каквото и да е УП, тъй като колектива е млад, но сега имаме колежка, която мина на ТЕЛК и има инвалидност над 75 процента и ми иска УП, но аз доколкото прочетох на страницата на НОИ този вид пенсия се изчислява копирам от сайта:

Доходът, от който се изчислява размерът на пенсията за инвалидност поради общо заболяване се определя като средномесечният осигурителен доход за страната по чл. 70, ал. 2 се умножи по индивидуалния коефициент на лицето.
Индивидуалният коефициент за изчисляване на пенсията за инвалидност поради общо заболяване се определя по реда на чл. 70, ал. 3 - 6 до датата на пенсионирането.

Тя все още не ми е дала решението и аз малко на посоки стрелям, но взех да търся инфо по въпроса, че имам само два дни ако трябва да го правя това нещо.

Моля ако някой може да ме насочи в тази материя.