Здравейте,

ние сме регистрирано по ДДС ДЗЛ в България. Предоставяме ИТ услуга в Литва на компания без ДДС номер. Как е необходимо да третирам сделката. Посочвам клиента с 15 9-ки  в колона по чл.21, ал.2  с място на изпълнение в друга държава членка, не начислявам ДДС, но не я посочвам във ВИЕС...Много прочетох и се разколебах, затова, ако някой може да помогне ще съм му много благодарна.
Благодаря
защо от 145 до 410 дни?! Трябва да е от 135-410 дни.


135 до 410 разбира се, печатна грешка :)
Здравейте,

подала съм Приложение 10 за майка от 145 до 410я ден, но съм объркала началната дата за започване на 145я ден. Това се е случило април 2021.Имам емаил от НОИ за заличаване и нов запис в началото на юни 2021, но този емаил не ми е на компютъра и съм го изпуснала  :(. Лицето нямаше 1г.стаж и придоби чак Септември 2021, та чак сега се усетихме. Имала съм 14 дни за корекция. Подадох заличаване и нов с правилна начална дата онлайн, но не знам онлайн има ли смисъл да чакам или трябва да ходя на място. Има ли как да се оправи в системата? Ако някой има подобен случай, ще съм много благодарна...

Благодаря
Здравейте,
във връзка с качването на ГФО в ТР и подаването на декларация по чл. 62а, ал. 2, т. 2 от Наредба № 1 от 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел бих искала да попитам за критериите, по които се определя категорията предприятие.
Ако дадено предприяте отговаря на критериите за микро-предприятие, но е свързано или предприятие партньор чрез управителя/съдружниика си с друго предприятие, което може да промени категорията му, за целиите на тази деклараця това взима ли се предвид?
Благодаря
Здравейте,

дружество извършва ремонт на нает офис за доста голяма сума.
По принцип винаги съм отчитала такъв тип активи като ДНМА, които се амортизират счетоводно до края на дог за наем, а данъчно в категория 6, но максимум 33.33%.
Но бях посъветвана да обърна внимание на това -  "подобрението на нает актив не отговаря на критериите за ДНМА съгласно СС/ МСС 38 и за счетоводни цели тези разходи е по-коректно да се признаят като ДМА в категорията, в която би попаднал наетият актив" и един вид да го заведа в баланса в категорията Сгради, въпреки, че  е нает обект, който се ремонтира, като си запазя счетоводни амортизации до края на дог. за наем, а счетоводни 33.33%
Моля за мнения, ако някой се е сблъсквал..
Благодаря
Казаха ми да ги подам в Деловодството с обяснение. Дано да стане :)

Благодаря много!
Благодаря.
А ако се подават на гише се носят на флашка с придружително писмо или как?
Не съм подавала от години.
Нося 2 отделни писма и 2 файла във флашка?
Дали ще ме карат да минавам в инспекция по труда, глоби и тн :(?
Здравейте,

подала съм грешно уведомление по чл.62 в основание на дог - 01, а тр да е 11 - допълнителен трудов.
С корекция няма как да се коригира основанието, четох, че е с заличаване и ново.
От НАП обаче казаха, че няма как онлайн, а на гише.
Наистина ли няма как да се подаде онлайн - бих пробвала да залича и ново, но  ме е страх да не залича само и още по-голяма беля?....
Ще коригирате не колоната с авансов осиг. доход, а с доход на лицето в качеството на СОЛ. - това за 2019.

За 2021 - няма да имате довнасяне. Ще подадете Т1/2 за 2 месеца и коригиращи Т1/2 за 2020 и всичко ще си дойде по местата.

Благодаря много delphine.
Ако разбирам правилно (защото четох и вчерашна тема пак с ваш отговор)  - влизам в корекция за 2019 и там в колона 5 добавям тези 560 лв за 2019 и така 2019 ми става нула, а в самата 2020 тези 560 лв не фигурират в колона 5, защото са си от 2019 и са си коригирани там. Няма да ми се развни сумата на колона 5 с Приложение 1, но сумата + 560 лв добавени в корекцията на 2019 ще се равнят (един вида така се прави). В 2021 пак ще процедирам така, ще си избера кореция тогава за 2020г, ще си добавя 3те неплатени заплати за 2020 в корекцията в облагаемия, но няма да ги слагам в реалната таблица за 2021, защото са за 2020? Един вид, ако е за стара година се включва в Облагаемия доход на СОЛ в кол 5 за старата година скорекция, а не в текущата година в Облагаемия, а равенството с Приложение 1 не е видно, а е малко сума на корекцията и сума на сбора в колона 5?
Благодаря
Здравейте,
попълвам  Справка за окончателния размер на осигурителния доход на СОЛ и се обърках тотално.
За 2019 при подавана не ГДД съм подала осигурителен доход по 560 на мес. в кол.3, облагаем доход с 560 лв по-малко за цялата 2019 г, т.к възнаграждението за 12.2019 е получено в 2020 г. и така ми е разлика за 2019 минус 560лв. В 2020 г лицето е получило за 12.2019, но не е получило 3 възнаграждения за 2020 г, а ги взима в 2021 г. Пак подавам 610 лв за всеки мес. осиг за 2020 г и съответно облагаемия ми е минус 1270 (3те възнаграждения за 2020 - 1то за 2019). АКо отключа 2019г за корекция кое трябва да си коригирам  - облагаемия в кол.3 да се увеличи с тези 560 и да се намали за 2020г, но тогава няма да ми съвпада с реално изплатения доход в 2020 г.
 Притеснява ме , че  в 2021 имам осигуряване като СОЛ до 02.2021 вкл, а изплатни 5 възнаграждения (3 от 2020 и 2 за 2021) и ще ми излезе довнасяне, а всичко е платено мес. за мес, просто човека си взима парите в началото на следващата година.
Благодаря.
Здравейте,
за 3то тримесечие на 2020 г. сме подали грешна декларация по чл.55, като сме декларирали по-голяма сума с почти 1000 лв :(. В ел.услуги на НАП има опция за подаване на Декларация за минали години, дали някой има опит с това? Бих ли могла да подам един вид коригираща с вярната (по-ниска) сума или щом веднъж е подадена за това тримесечие ще ми я отхвърли или още по-лошо - увеличи сумата?
Не ми се забърква с подаване на молба и евентуални проверки. Знам, че бихме могли следващия път да подадем с тази сума по-ниска и така да си изрвним нещата, но това ми е краен вариант. Ако нямакой има опит...

Благодаря
Да, крайната цена си е една и съща, т.е заведението е ощетено, но говорим за 400-500лв ддс за 02.2021, така че няма да се занимавам и от март почват с 9% да работят.

Благодаря много
Здравейте,

въпросът ми сякаш няма решение, но все пак....
Кафе е работело при ставка 20% вместо новите 9%.
Има ли как да се подаде ДДС декларация с 9% ДДС, въпреки, че на касовия апарат са чукнати 20% за напитките или веднъж чукнато на апарата си е 20% и можем в бъдеще само да си оправим %-та?

Благодаря
Здравейте,

исках да спра да осигурявам собственик като СОЛ и подадох прекратяване, а не прекъсване на дейността. Сега четох, че е трябвало прекъсване, т.к дружеството не прекратява дейност, а и да може в бъдеще СОЛ пак да си възобнови дейността.
Подадох го днес, мога ли да направя нещо - залича, да подам прекъсване или нещо?
Благодаря. При нас е от извънредното положение и имаме заповед, която до колкото разбирам е достатъчна?

Поздрави
Здравейте,

от началото на извънредната ситуация сме Хоум офис, като всеки служител си работи от вкъщи.
Има заповед на управителя за работа от вкъщи. Нужно ли е да се подписват и Анекси с всеки служител от какъв адрес точно извършва служебните си задължение или поне че работи от вкъщи? Нужен ли е и друг документ?

Благодаря


Здравейте, налага се да издам служебна бележка по чл.45. ал 1 от ЗДФФЛ. Лицето е на ТД при нас и ние сме основен работодател. В друга фирма лицето е на ДУК и е получило възнаграждение за 2019г. Като основен работодател трябва да включа дохода му по ДУК от другата фирмата и да му дам само моята бележка като основен работодател нали. Не е редно да му давам 2 бележки - една по ТД с нас и една по ДУК с другата фирма? (Питам защото и другата фирма я водя аз и се обърках колко бележки да му дам)

Благодаря
Здравейте,
Дружество, което не е рег.по ДДС получава от фирма 354лв за предоставена услуга на децата на служителите (курсове) и заедно с това 780лв с дог за дарение от самите служители. Идеята е сумата 1134лв да се дари под формата пак на курсове за СОС детски селища. Имам договор за дарение на 1134лв под формата на занятия (курсове). Пред мен възниква следния казус - 354лв са ми приход по ф-ра, 780 са ми приход от дарение, но после тази дарена от нас услуга за 1134лв как да я осчетоводя като разход за дарение (срещу какво да е този разход). Един вид аз нямам натрупани разходи за самия курс - само дневни на учителите, може би бих могла да включа и хонорара им, но реално дарявам услуга и съм в чуденка.
Ако някой се е сблъсквал ще съм благодарна да сподели?
Здравейте,
става въпрос за ООД, което предоставя образователни услуги, свързани най-общо казано с преподаване в училища на извънкласни дейности. Към момента не сме регистрирани по ДДС, но скоро ще достигнем нужния за това оборот и ще се наложи да се регистрираме.
Въпросът ми е има ли как или какво може да се направи, за да не издаваме фактури с включен ДДС на основание чл.41 от ЗДДС "Чл. 41. Освободена доставка е:
1. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) предучилищната подготовка и възпитание, училищното или университетското образование, професионалното образование и обучение, следдипломното обучение, преквалификация и повишаване на квалификацията, обучението за придобиване на ключови компетентности, предоставяни от:
а) (доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 79 от 2015 г., в сила от 01.08.2016 г.) институции в системата на предучилищното и училищното образование по Закона за предучилищното и училищното образование, институции в системата на професионалното образование и обучение по Закона за професионалното образование и обучение, доставчици на обучение за придобиване на ключови компетентности, включени в списък, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта или културно-просветни или научни институции;"
 Един вид как можем да се включим в този утвърден списък от АЗ.
 Ако се наложи да плащаме и ДДС върху предоставените услуги, съвсем няма да ни излезе сметката.
Ще съм благодарна, ако някой има идея или се е сблъсквал?
Благодаря