А колко отпуск им се полага при 3-часов работен ден?
 :blush:
3. Нужно ли е, ще им правите ли график?
4. Защо да не се вписва? Не се правят вписвания по втори ТД и се издава УП-3, за да се докаже, че е имало такъв, но при основен защо да не се вписва?
[/quote]

Просто питам, защото не ми е ясно :blush: :smile1:
По въпрос 3> не знам как да го оформя коректно,понеже ще идват на работа в понеделник до обед, в сряда целия ден и в петък следобед, затова вариантът със СИРВ и чл.114 ми се видя най-удачен, но ако се сещате нещо по-добро, много ще се радвам да ми дадете идея :wink1:
Здравейте,

трябва да назнача трима студенти (редовно обучение) на трудов договор, като сметнах,че е най-удачно да ги назнача по чл.114, понеже те реално ще работят определени дни и часове от седмицата.

Имам няколко въпроса към по-опитните с подобни договори колеги:
1. С този договор на студентите ще им се води ли трудов и осигурителен стаж, т.е. трябва ли да обявят в университета, че работят, за да спрат да им внасят здравни осигуровки?
2.В трудовия договор какво вписвате срещу основно трудово възнаграждение, при условие, че броят работни дни е различен в отделните месеци?
3. Възможно ли е СИРВ при трудов договор по чл,114?
4. Този договор вписва ли се в трудовата книжка, или се издават УП-та?

Здравейте, искам да попитам, когато работник или служител е в непрекъснат неплатен годишен отпуск от 2014г., и за 2014г. 30 дни са признати за трудов стаж, има ли право през 2015г. отново 30 дена да му се зачитат за трудов стаж?. Благодаря Ви предварително. Хубав ден.
:yes3:
Въпросът ми беше дали според вас написаното в тази конкретна заповед е правно издържано, а не по принцип как стоят нещата
Прекратяване на ТД поради неплащане по чл. 327, ал. 1 т. 2 от КТ

ПРЕКРАЯВАНЕ НА ТРУДОВИЯ ДОГОВОР ОТ РАБОТНИКА ИЛИ СУЖИТЕЛЯ ПОРАДИ НЕИЗПЛАЩАНЕ В СРОК НА ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ИЛИ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

В условията на настоящата икономическа криза често явление е работодателят да не изплаща в срок дължимото на работниците и служителите трудово възнаграждение. В такива случаи работникът или служителят има възможност както да търси трудовото си възнаграждение по съдебен ред, така и да прекрати трудовия договор без предизвестие, което му дава и някои допълнителни права.

Тези въпроси са уредени главно в чл. 327, ал.1 т.2 от КТ (Кодекса на труда) и чл. 221, ал.1 и 4 от КТ.

Съгласно чл. 327, ал.1 т.2 от КТ работникът или служителят има право да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по Кодекса на труда.

Това право работникът или служителят има при наличието едновременно на следните предпоставки:

1. Да се отнася за трудово възнаграждение или за обезщетение по Кодекса на труда.

Трудовото възнаграждение може да бъде както в парична, така и в натурална форма. То обхваща както основното, така и всички допълнителни възнаграждения.

2. Вземането на работника или служителя да е безспорно по основание и размер и да е изискуемо.

3. Работодателят да е забавил изплащането. Кодексът на труда не определя срок на забавянето. Поради това, достатъчно е плащането да не е извършено на датата, на която е трябвало то да бъде извършено.Не се изисква виновно поведение на работодателя. Достатъчно е обективно да е налице закъснение на плащането.

4. Неизплащането в срок на трудовото възнаграждение или на обезщетението да се отнася за цялата дължима сума към даден момент или за съществена част от нея. Неизплащането на незначителна част от дължимото не дава право на работника или служителя да прекрати трудовия договор без предизвестие.

5. Неизплащането да не се дължи на това, че работникът или служителят не се е явил да получи трудовото си възнаграждение или обезщетението.

6. Неизплащането да е по причина на работодателя. Например, поради липса на средства, поради бавна работа на лицата, които уреждат плащането, поради лоша организация на работата и др. Ако то се дължи на обстоятелства, които не зависят от работодателя, които правят плащането в срок невъзможно, работникът или служителят няма право да прекрати трудовия договор без предизвестие. Например, при закъснения, предизвикани от банковия институт, при непреодолими природни стихии и бедствия, прекъсване на съобщенията и др.

Кодексът на труда не изисква забавянето на изплащането да бъде многократно. Достатъчно е и еднократно забавяне.

Разбира се, работникът или служителят не е длъжен в случая по чл. 327, ал.1 т.2 от КТ да прекрати договора. Той има възможност, без да го прекратява, да иска от работодателя да му изплати дължимото, включително и по съдебен ред.

Самото прекратяване се извършва с писмено заявление от работника или служителя, в което ясно трябва да се посочи, че работникът или служителят прекратява трудовия договор поради неизплащане в срок на трудовото възнаграждение или на обезщетението. Заявлението трябва да бъде връчено на работодателя, съответно в неговата канцелария. На втория екземпляр от заявлението трябва да се постави входящ номер и дата на връчването. От този момент трудовият договор е прекратен.

Въз основа на чл. 221, ал.1 от КТ в случая работодателят дължи на работникът или служителят обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието – при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди – при срочно трудово правоотношение.

Наясно съм с чл.327. Отново повтарям,че фирмата изпълнява всички поети ангажименти към работника- навреме се изплащат заплатите, работното време се спазва, осигурени са условия за безопасност на труда, сключена застраховка трудова злополука, възнаграждението не е променяно едностранно от работодателя в ущърб на работника... именно поради липса на такива основания не може да се възползва от тази възможност.
За всичко изброено по-горе има документи.
Ужас!Пратете го да му кажа какви са му правата ,е да и задълженията!Но след като прочетох поканата
да се аргументира ,защо напуска,предпочитам да  му кажа само правата! :smile1:
Мнооооого сте сурови ,да знаете!


Е, никога не съм  искала да съм сурова, но все пак си има някакви правила.

Когато някой ти напише, че напуска "по причини на ръководството", хубаво е все пак да посочи да посочи конкретни факти, за да се установи дали има основание за напускане по чл.327, а не просто така да се твърди нещо, което не е доказано.

Все пак да не излезе после,че хем напуска, без да отправи предизвестие, хем и обезщетение да му плащаш.

Не знам при вас как е, но при мен един напусне ли от днес за днес със съгласие на работодателя, после всички, които напускат действат по този начин. Именно това е причината за тази суровост.
Работодателят е резюлирал, че е съгласен, но при отработване на предизвестието, уговорено в трудовия договор.

Това, че подава молба от днес за днес означава ли,че работодателят задължително трябва да се съгласи?

След като си сметнал, че не е необходимо да си спазиш задълженията по договора, и то само 12 дни след като работодателят е разяснявал правилника за трудовия ред и допълнителни заповеди към него, подписал си се, то значи си наясно какво правиш.

Преди малко човекът дойде, връчих му поканата за допълнителни обяснения, но той след дълго умуване сам си написа, че не може да посочи конкретни причини за напускането си без предизветие и че е съгласен дните, в които не е идвал на работа, да се зачетат като самоотлъчки.
Здравейте, колеги, моля ви отново за вашето съдействие.

Имам работник, който подава молба да бъде освободен от 1.04.2015, като датата на подаването й е същата - 01.04.2015, т.е. без предизвестие. Не са налице основания за прекратяване без предизвестие по чл.327. Работодтелят не желае да уважи молбата му и да се приключи по чл.325,ал.1,т.1. По-долу прикачвам два файла, за да ми кажете дали според вас е правилно аргументирано. Предварително благодаря на всички.
Добре, съгласна съм, но 221 препраща към чл.327, ал.1, т.2,т3 и т.3а, а той не напуска поради тези или други такива причини. Просто така си е решил, това е всичко.
така съм го записала в договора му, но се оказа,че чл.221,ал.2 в ИТ го тълкуват по-различно- понеже той напуска без предизвестие, а не че е с неспазено предизвестие... така ми го обясниха :blush:
50 лв за времето, в което работодателят е останал без работник (това за срочните договори, само за безсрочните е брутното възнаграждение за срока на уговореното предизвестие)
Цялата работа е с възпитателна цел-понеже гледат един от друг и взеха да ми напускат масово без предизвестие, някои дори и без да ти го кажат- тръгват си в края на работния ден и никога повече не ги виждаш. Дори и трудови книжки за приключване не носят и пари депонирани има.
преди малко говорих с човека, каза, че ще ги внесе (става въпрос за 50лв). Въпросът ми е в заповедта за освобождаване какво да пиша: че е освободен заради самоотлъчките, или за прекратяване без предизвестие. Или и заради двете?

Чудя се, тъй като самоотлъчките му са 5 последователни и на шестия ден ми даде обяснения, така че те реално не са начислени,за да има какво да му се удържи
Имам работник на срочен трудов договор с изпитателен срок в полза на работодателя. През февруари е направил 5 самоотлъчки, наложено му е дисциплинарно наказание предупреждение за уволнение.

През март ползва болничен от 09.03.-13.03.2015, като на 12.03.2015 идва и подава молба за напускане, която не е одобрена от управителя на фирмата и той е информиран устно за това.

 Прави самоотлъчки в периода 16.03.-20.03.2015г., даде ми следните писмени обяснения :"Шефе,не мога да дам обяснения за отсъствията, не съм носил болничен лист и не съм пуснал отпуск за тези дати."  Шефът иска да го пусна дисциплинарно без право на възнаграждение, но от ИТ ми казаха, че само по съдебен ред може да стане, освен ако не е доброволно внесено от работника.


Та накратко: какво трябва да запиша в заповедта за освобождаване?

Заповед на основание чл.330, ал.2, т.6 и т.7 и съгласно заповед за налагане на дисциплинарно наказание "дисциплинарно уволнение" прекратявам трудовото правоотношение с ......

Съгласно чл.221, ал.2 работникът следва да обезщети доброволно работодателя със сумата .... .
Това за повечето обяснения ми е ясно,че е излишно, аз затова и се оплесках съвсем, обаче няма друг начин, понеже 80% тук са производствен персонал и понеже е практика да напускат, без да си подадат молба дори, затова и съм го написала така- като бъдат уволнени да не се чудят и да няма място за спорове...

Малеее, това прозвуча много грубо... тц,тц  :blush:
Сключен е трудов договор  на основание чл.68, ал.1, т.1 и  във връзка с чл.68,ал.4 от КТ и чл.70 от КТ, уговорен в полза на работодателя. Коректно ли са формулирани следните условия?

а)  срок на договора- 12 месеца, считано от датата на постъпване на лицето на работа
  и изпитателен срок- 6 месеца, уговорен в полза на работодателя

б) срок на предизвестие: 
- до изтичане срока на изпитване РАБОТОДАТЕЛЯТ, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие;
- при прекратяване на срочния трудов договор по време на изпитателния срок, СЛУЖИТЕЛЯТ е задължен да отправи 3-месечно писмено предизвестие до РАБОТОДАТЕЛЯ, но не повече от остатъка от срока  на договора
- след изтичане на изпитателния срок, прекратяването на срочният трудов договор се извършва с тримесечен срок на предизвестие, еднакъв за двете страни, но не повече от остатъка от срока  на договора
Сключен е ТД по чл.68,ал.1,т.1 във връзка с чл.68, ал.4 и чл.70 в полза на работодателя. Работникът не спазва предизвестието си от 3 мес., подава молба и си тръгва, без да изчака резолюция на работодателя. На основание на кой чл. от КТ трябва да е заповедта за прекратяване на този човек? И още- в какъв размер трябва да е обезщетението, при условие, че заплати за февруари се изплащат в м.март, а той напусна на 09.03.2015? За периода 01.02.-08.03.2015 ли?