Здравейте, много благодаря за включването на всички ви. Успях да го подам най-накрая. Изглежда е имало грешка в записа от програмата.
Не попълвайте дата на трудовия договор.

Aко не попълня дата на договора не ми дава програмата да запиша уведомлението.
Здравейте,
имам промяна в длъжността на служител и следва да подам уведомление към НАП за допълнителното споразумение. При подаването ми го отхвърля, някъде греша и не мога да разбера къде е грешката. В уведомлението подавам, че е допълнително споразумение, но след това по кой член да посоча, че се подава (от изброените, които ми излизат в програмата не виждам подходящо). Като го пусна по чл.67 и ми дава дублиран запис на трудов договор между ЕГН-то на служителя и ЕИК-то на фирмата.
Здравейте,
 през м.05,2021г е подадено уведомление по чл.62 за назначаване на служител. Не е проследено състоянието на уведомлението, на служителя са подавани декларации обр.1 всеки месец, подаден е и със справката по чл.73, ал.6.
При освобождаване на служителя се установява, че при подаване на уведомлението за назначаване е прикачен файла на друг служител.
Ако някой е минавал по този път дали може да ме упътите от ИТ глоба или предписание за подаване на уведомлението ще ни издадат?
Здравейте,
имам нужда от малко помощ за счетоводните записвания на сключен договор за финансов лизинг.
Закръглените суи са: автобомобил за 30 000лв, лихва 3 000лв.ДДС-то се плаща в началото на договора. Съответно досега са взети следните счет.записвания

Дт 20гр - 30 000лв
Дт 652 - 3 000лв
Кт - 159 - 33 000лв

ПО първоначалната фактура
Дт 159 - 30 000лв
Дт 4531- 6 000лв
Кт 401 - 36 000лв.

Това са сумите по фактурата, и в 159 сметка остава лихвата, която ще погасяваме с всяка месечна фактура. А главницата ще плащаме по първоначално издадената фактура. Поне така си мислех. Но фактурата за първият месец дойде с фактурирана главница и лихва.
Главница 400лв
Лихва 100лв
Дължима сума 500лв по фактура.
Тук се обърках как да отразя тази фактура като счетоводни записвания?
Може да съм се объркала, мислех, че А1 се вади само при командировки в ЕС и тъй като Норвегия не е част от ЕС, но мисля има някакви подписани споразумения с ЕС за свободното движение на хора (поне такъв спомен имам да съм го чела и се опитвам да го намеря в интернет, тъй като не съм го свалила документа на компютъра).
Здравейте,

ще командироваме служители в Норвегия за по месец, два, зависи колко бързо ще свършат с работата. Въпроса ми е, дали има нещо различно при командировката в Норвегия от командировка в ЕС. Досега сме командировали служители в ЕС, пускаме им заповед, вадим А1, с което се регистрират в тамошната инспекция по труда.
Здравейте,

по отношение на счетоводните записвания на туроператор имам въпроси. Фирмата издава протоколи за продадени сам.билети, за които е получила такива (протоколи) за закупуването им от друг туроператор, аналогично издава фактури за почивки, като съответно има фактура от друг туроператор. Как бихте ме посъветвали да отразявам счетоводните записвания, така че лесно да следя оборота за регистрация по ЗДДС?
Здравейте,

управителят ни е гражданин на ЕС, фирмата е пред закриване и въпроса е. Ако го съкратим дали ще има право да получава обезщетение тук в България. От 01,01,2012г е на ДУК, живее в България и иска да остане да живее тук.

Предварително благодаря,
Много благодаря за бързите отговори.
и да, подаваме си всеки месец декл. 1 и 6 и си плащаме и заплати и осигуровки до 5-то число на следващият месец. Просто този служител като го освободихме и му изплатихме още на 10-ти заплатата,но не съм плащала само неговите осигуровки и не съм му подавала Д1 за м.05,2013г
Има право на обезщетение на борсата. 8 години трудов стаж без прекъсване. Но след като напусна и се обади днес да ни държи сметка защо не сме му платили осигуровките и съвсем се обърках. Помислих, че нещо съм изпуснала от промените от тази година.


Здравейте,

Бихте ли ми казали дали има изискване когато се освободи служител от фирмата, осигуровките да се платят до пет дни от прекратяване на осигуряването?

Освободихме служител от фирмата, който е отишъл да се регистрира на борсата. От там го уведомили, че трябва да му платим осигуровките до пет дни от освобождаването. Моля ви да посочите и законовото изискване. Ако има такова изискване то би следвало и в 5 дневен срок да подадем декларация 1 и 6 само за лицето ли?

Предварително много благораря!