С вид плащане 8 го приспадате или добавяте от общия данък на фирмата.
Със заповед като ДМС или ДТВ
Здравейте, имам един въпрос.
 Сдружение с нестопанска цел - спортен клуб получава дарение за покупка на екипи в размер на 35 000 лв.? Дължи ли някакъв данък за тези пари и как става осчетоводяването? Благодаря Ви предварително  :smile1: !
Не няма да има предизвестие, подал е заявление на 17.05 с желание да му бъде прекратен ТД от 01.06
Здравейте колеги, предстои ми да пенсионирам учител по ранното пенсиониране. Подал ми е заявление на 17.05 с искане за ранно пенсиониране по взаимно съгласие. Въпросът ми е на какво основание да му прекратят ТД - на основание чл. 325, ал.1, т.1 от КТ и чл. 69в от КСО или основание на чл. 328, ал. 1, т. 10 от КТ и чл. 69в от КСО?
Дата на първи неработен ден.
А може ли платеният отпуск да бъде даден със заповед на работодателя, а не всеки да подва заявление? - Работодателите и органите по назначаване може да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие. - Поне аз го тълкувам, че може
Но има и друго нещо директора се назначава от РУО, но осигуровките и заплатите са от нас и от там ми идва питанката кой и как регистрира това  споразумение по чл. 107?
Учителка е спечелила конкурс за директор в същото училище. Какъв е реда? Подава заявление и прекратяваме ТД? От РУО на МОН ще я назначат със споразумение по чл. 107, във връзка с чл. 96. Въпросът ми е каква е тежестта на това споразумение и как се регистрира в НАП?
 :good:
Обърквам се, защото хем за първи път имам ГД, а и го оплесках. Т. е. д1 с код корекция с общата сума не само с остатъка и д6, само сумата в увеличение? Питам, защото при ТД при корекция на Д1 подавам само новата сума не предекларирам, за да се запази равенството д1-д6.
 Благодаря ти ХХХХХ, но като ще е код корекция д1 не трябва ли да е само с остатъка, за да има засечка с д6?
По грешка съм изплатила по малка-сума на лице по ГД за м. октомври и съм му подала и д1 и д6. Мога ли да му доплатя остатъка с втора сл. бележка и  да декларирам остатъка с нова д1 и д6 за същия период?
Благодаря ХХХХХ. А за дните да разбиам, че посочвам пълен работен месец?
Имаме назначен лектор по ГД. Заплащането ще бъде на база взети лекторски часове. Взетите лекторски часове за септември и октомври ще ги изплатим през ноември. Как се процедира в случая? Правим две Д1 за двата отделни месеца? И какви дни да посочим в Д1 - пълен работен месец или определени дни?
Мерси.
Някой не се ли е сблъсквал с подобен казус?
Здравейте изготвям УП 2 за периоди от 1993 г. насам. През 1994 г. лицето е било почти през месец в болничен. сизчисленията мисля, че се справих като следвах правилото: БТВ за предходния период делено на отработените дни за предходния период умножено по броя дни в болнични, но тъй като за предходния месец лицето е било цял месец в болнични какво вземам за база?