Здравейте,

някой дали би могъл да ми даде образец за : "решение за освобождаване на управителя от длъжност и отговорност от новия ЕСК".

Предварително благодаря!!!
Здравейте,

закупен е компютър като във фактурата за него отделно с цена са изброени софтурите за него. Правилно ли е да си калкулирам цената на компютъра заедно със софтуерните цени и сбора да ми е цената на актива?
Ако съм разбрала правилно, да продължавам да си го амортизирам :)
Благодаря за отговора!
Имам и още един въпрос: като ДМА се води и един автомобил, който само, че е откраднат. Има бележка от МВР, че е прекратено издирването му, но управителя все още не е го е отписал в КАТ. С него какво правя, не само като амортизации, а и като остатъчна стойност?
Здравейте,

строителна фирма през изминалата година не е имала дейност, а само в чужбина. Управителя на фирмата има автомобил, който се води фирмен. Не е взимал фактури за гориво и съответно няма разход. Какво правя с амортизацията. Трябва ли да преустановя начисляването й?
Благодаря на всички за отговорите. В понеделник очаквам да ми донесат телка за да мога да го пратя на службата по трудова медицина. Сигурно ще имам още въпроси, така че съм благодаря предварително на всички помогнали  :)
Здравейте,

моя позната ме помоли да назнача детето й (има навършени 18 години) в моята фирма за да може да получава някакви помощи. Детето е с Телк 1-ва категория (по принцип има умствено изоставане). Решихме да я назначим на 2 часа като чистачка.
Може ли някой да ми помогне трябват ли някакви специални разрешителни от ИТ или нещо подобно. Доста четох по форумите, но се обърках малко  :(
Благодаря за помощта.
Ще се опитам, дано стане е мина без глоба  :no: Мерси за отговора!
Акта за регистрация е от 21.04.2015г. и първият данъчен период изтича на 30.04.
Благодаря Ви много за отговора!
А само да попитам - ако пробвам да си подам ддс-то със закъснение по ел. път дали ще ми го приеме. Само да отбележа, че е новорегистрирана фирма и първата декларация не е подадена, която е нулева.
Здравейте,

имам следният въпрос: ЕООД ще си отваря малко магазинче (под 100кв.м.) и не е регистрирано по ДДС. Трябва ли плаща патентен данък и като цяло как седи въпросът с този патент, че четох доста неща, но се обърках  :blush:
Да, става въпрос за наемане на наши служители за строеж на фотоволтаичен парк в турция.
Здравейте,

въпросът ми е: ние сме БГ фирма, наета от др. бг фирма за строеж в Турция. Трябва ли да се начислява ДДС? Когато го проверявам в сайта ми дава че: Мястото на изпълнение на доставка е извън територията на България.

Съгласно чл.86, ал.3 не се начислява ДДС в България при доставка с място на изпълнение извън територията на страната.

Задължително трябва да се включи във фактурата основанието за неначисляване на ДДС.

Примерен текст за фактура:

Доставката не подлежи на облагане с ДДС в България, съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.4, т.1
Благодаря много за изчерпателния отговор!
Никой ли не може да помогне?  :no2:
Здравейте,

имам следният въпрос: До колко е редно е редно едно ООД да предостави заем на физическо лице, несвързано с фирмата / като се има в предвид, че сумата е доста висока/? Задължително ли е начисляването на лихви и трябва ли ежемесечно да се пуска фактура за вноската и съответната лихва?
Да, знае, но напоследък понеже има спорове за заплащането и той умишлено съботира работата, прави стачки и т.н.
Мерси много за помощта!
Мерси за отговора. Имам само още един въпрос - понеже с този служител имаме много проблеми и предполагам, че ще откаже да си подпише документите. Може ли да има някакъв проблем за фирмата и как трябва да процедирам тогава?
Здравейте,

имам следният въпрос: Имам сключен срочен трудов договор, като срока на договора е 03.10.2014г. Не искам да го продължавам, а да се прекратят трудовите правоотношения с служителя. По чл.325, т.3 ли трябва да се прекрати договора - съответно, това ли трябва да се впише в ТК и заповедта за прекратяване. И от коя дата трябва да е прекратяването - от 06.10. / 04.10 е събота/ или от 03.10.?