Здравейте на всички!
Изпадам в следната ситуация и моля за мнение. Фирмата "Х" спира дейност, но в активите и има товарен автомобил. Може ли този автомобил да бъде отдавам под наем на друга фирма, без това да поражда задължение на собственика и да се осигурява .
Здравейте,  колеги! Изпадам в следната ситуация. Аз съм самоосигуряващо се лице с персонал от една жена.Дейност търговия.Тя излиза в майчинство,  в момента с първи болничен, а на мен ми се налага да сменя фирмата и да започна дейност с друга фирма и в друга сфера. Какви ангажименти имам с майката след първата година. Благодаря предварително!
Здравейте. Фирма регистрирана по ЗДДС  извършва строителна услуга на физическо лице, при издаване на фактурата трябва ли да начисля ДДС и как да бъде отразено в дневниците по ДДС. Благодаря предварително.
Здравейте, а в тази връзка  нужна ли регистрация по ДДС в Белгия? Ако е "да" какъв е прагът?
Здравейте, колеги! Моля за информация по отношение на минималната часова ставка за строителни работници, командировани в Белгия. От информацията, която изчетох виждам, че минималната работна заплата е 1559.38 евро, при 38 часова работна седмица, но също виждам, че има и часови ставки. Благодаря предварително на всички отзовали се.
Здравейте на всички от групата! Фирма нерегистрирана по ЗДДС, закупува климатици, които съответно продава. Изчетох параграфите за задължителна регистрация по ЗДДС/ никъде не видях да попадаме там/ но все пак моля за вашето компетентно мнение и опит. Благодаря на всички отзовали се!
Здравейте, моя въпрос е относно ДОД на командировани в Германия работници над 183 дни, за които има издаден документ А1 за прилагане на българското законодателство. Според ал. 2 чл.15 от Спогодбата ДОД трябва да се удържа авансово и внася в държавата членка на ЕС, в която пребивават работниците.Ако някой има опит нека сподели, къде точно се дължат тези суми и по коя сметка...нова материя е за мен.
Благодаря предравително.
Здравейте и от мен. Неможе с ел.подпис на ЕООД, да регистрираш нова фирма, и пълномощното няма да свърши работа. Единствения вариант е ел. подписа да е физ. лице, което иска да регистрира фирма. Моя съвет е именно лицета да си извади нов ел. подпис, който струва 50 лв., така ще можете  да минете  с таксата която вече е заплатена и няма да има нужда да доплащате нищо,  а подписа може да ви послужи и за други цели.
Поздрави.
Благодаря за коментарите! Прави сте, че работниците нямат вина, но аз в случая съм лице на което му казват какво да прави. Единственото което искам е възможно най- правилно да го направя. Приятен и успешен петъчен ден!
Здравейте,
счетоводител съм на строителна фирма, в която се явява следния проблем. Поради дъждовното време и лошите условия, работниците немогат да работят, и реално не са на работа/ или са само по няколко  часа/ .Как е правилно да се отрази това тяхно неявяване на работа, не по тяхно желание! Платения отпуск не е вариант, защото е ползван през януари / т. е . зимните месеци/. Възможно ли е да се пусне неплатен отпуск или  .....??? Работодателя отказва да плаща за дните в които работниците не са работили, а аз незнам как да постъпя.
Благодаря предравително на всички които ще се отзоват на въпроса ми.
Здравейте, искам да споделя и коментирам с колеги, които имат опит в изчисляването на заплати на работници командировани в чужбина- Германия. От това което изчетох заплата на работниците трябва да се определи като за час им заплащаме минимална часова ставка 13,70 евро. Освен това заплащаве командировачни по 35 евро за ден, включително събота и неделя. Имаме издадено удостоверение А1, което означава че осигуровки внасяме върху 2400. Въпроса ми е върху дневните командировачни дължим ли ДОД. Ще бъда благодарна, ако някой опитен колега ме поправи ако бъркам някъде. Благодаря.
Здравейте, да допуска се работа при двама работодатели. Единият трудово договор на 8 часа е основен, а другия, който е на 4 часа е втори трудов договор, при външно съвмешителство.
Аз очаквам компетентен отговор с точни данни, каквито съм посочила.
Благодаря на тези които ще отделят от времето си и ще вложат знания и опит.
Здравейте!
Днес ме вълнува темата за платен отпуск на работник, който от 01.09.2012г. минава на 4 часа. До сега аз съм изчислявала и изплащала отпуските като взема база предходен месец с 10 отр. дни  и съответно ползвам коефициент. Но понеже ситуацията  в този случай малко ме притеснява моля за вашето съдействие.
Работник полевъден, назначен на 304 лв + 36,48 лв клас. от 01,09,2012 на 155 лв + 18,24лв.
Как да изчисля отпуската през месец Септември.
Благодаря.
Здравейте отново. Сега се свързах с консултант от НОИ Пловдив, който ми разясни, че ще се наложи да платим и двата болнични, след като има прекъсване между тях. Пиша го за да може и други колеги с моя случай, да бъдат информирани. Приятен ден!
Много благодаря!
Здравейте колеги. Имам следния казус, за който надявам се, ще съдействате.Работник представя болничен лист от 09.07.12 до 18.07.2012 и втори болничен от 20.07.2012 до 31.0.7.2012, т.е със един ден прекъсване, в който ден работника е в неплатен отпуск, а диагнозата за болничните е една и съща. Въпроса ми е и за двата болнични ли ще се платят първите три дни, или само за първия?
Според мен и за двата,.......но програмата не ми дава тази възможност, което ме озадачи и реших да се консултирам.
Благодаря на всички отзовали се!
Здравейте,
моля за съвет в моя случай, който за вас със сигурност е съвсем елементарен. Трудовите книжки, които се записват  в дневника за издадени трудови книжки в предприятието, трябва да се следват по номера или  има друга поредност.
Предварително благодаря!