Много е важно да се прецени дали въпросното МПС попада в обхвата на МПС-тата за които се признава ДДС кредит. Това че ви го продават с включен ДДС не означава автоматично, че имате право да си го приспаднете.
Счетоводното отчитане е като на стандартно ДМА.
Като цяло с акцизите се занимават Митниците. Ще трябва да се снабдите с лиценз за данъчен склад за да може да обработвате акцизни стоки. Справки/Акцизни декларации се подават до 14 число на следващия месец в Митническото учреждение по месторегистрация на склада - може и с ел.подпис, но пак ще се налага да се разхождате до митницата /поне до сега/.
Счетоводно акциза представлява елемент на себестойността на продукцията и трябва да се калкулира в нея. Кредитира се разчетна сметка с митниците, която се затваря при плащане на акциза.
Предлагам да се използва СС 36 - ОБЕЗЦЕНКА НА АКТИВИ. Трябва да се посмята малко за да се приложат описаните методи, но в крайна сметка може да се постигне намаляне на стойността.
За данъчни цели обаче това не се признава /както всяка преоценка/ :no:
Алтернативно - може да се премине към отчитане по МСС/МСФО и де се използват моделите за оценка.

Ако сумата – доход на чуждестранното физическо лице, е начислен към 31 12 2010г, но данък не е платен до момента, а не е и деклариран, какъв е реда и може ли сумата да се преведе сега и да се декларира?

Ако сумата е преведена през м 11 2011г., то тогава, тълкувайки ЗДДФЛ, следва, че трябва да се подаде декларация по чл 55 през м 01 2012г? Какви последици ще настъпят за предприятието, предвид всички тези обстоятелства?


Закона е ясен
Чл. 80. (1) Лице, което не подаде в срок данъчна декларация по този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Подайте си декларацията макар и със закъснение за да не подлежите на по-яки глоби
Пример – българска фирма начислява през м 09 / 2011г. лихва в размер на 10 хил лв на лицето Х – гръцки гражданин. Как трябва да се приложат съответните разпоредби съгласно ЗДДФЛ?




Съгласно чл.65 ал.9 данъка следва да се внесе до 31/12
Съгласно чл. 56 декларация по чл. 55 се подава до 31/01/
имам дарение на земя, от едно ФЛ на друго ФЛ (ЗП), като дареният е заплатил всички разноски по дарението и сега не съм съвсем сигурна да ги включа ли в стойността на земята по СС 16, защото :

4.1. Преки са разходите, които са необходими за привеждане на актива в работно състояние в съответствие с предназначението му.

По коректно е да се използва:
4.7. Дълготрайните материални активи първоначално се оценяват, както следва:
б) по справедлива стойност - когато са получени в резултат на безвъзмездна сделка;

 
И да не забравите данък дарение по ЗМДТ!!
За да разпределиш цялата печалба за 2007 година, следва да проследиш решенията на общото събрание за следващите години, как ще се покрие тази загуба.Най-често решенията са за сметка на натрупана печалба от минали години. В този случай следва от печалбата 2007 да извадиш суми загуби от последващи решения на общото събрание и тогава ще имаш по малка сума за разпределение. :icon_idea:

Това важи само за АД-тата. За ООД-та не можах да намеря такова ограничение в Търговския закон. Остава си въпроса ако Собствения капитал спадне по нула дали фирмата не е за затваряне?!
От изключително важно значение е какво пише по договорите. Този който ще се облагодетелства от проучването следва да получи фактурата.Пак там, в договорите ще е решен и въпроса с ДДС-то.