Осигуряваха ме на ниска заплата и взимах по 310 лв майчинство. Сега от Нова Година дефакто взимам минимално майчинство 340 лв, което е повече от това за първата ми година.
Здравейте, понеже виждам, че темата е подобна, бих искала, ако може да задам един въпрос:
Дъщеря ми е родена 20.10.2012г. и сега юли месец чакам второто бебче. Искам да пусна малката на детска градина по възможност още от сега. Обаче, нали ако пусна детето на детска, за да не ми спрат майчинството трябва да се върна на работа. Може ли да си взимам болнични от АГ-то, понеже съм рискова бременност, докато стане време за 45 дневния болничен? Ще ми плащат ли този болничен и ще взимам ли изобщо майчинство за първото дете до навършването му на две години? Четох някъде, че ще получавам 50% от майчинството, което ме радва, ако е така, защото аз си мислех, че спират едното и започват да ми превеждат за другото, та все съм го отписала едното майчинство.  Освен това, през лятната почивка на детската градина, ако не ходи в сборна група, пак ли се подават документи или си се води, че е записано на детска градина? Питах в работата, но колежката не знае точно какво трябва да направи и ще провери в НОИ. Междувременно, бих искала и аз а проверя, за да съм сигурна кое е най-добре за мен. В крайна сметка, ако се налага, ще пусна детето септември на ясла и дори и да загубя от майчинството, то ще е само за 1-2 месеца до навършване на 2 г. Благодаря предварително.
Здравейте, имам следния въпрос:

Наложен ми е запор на лек автомобил, заради задължения към НОИ. Проблемът е, че сега с прехвърлянето на задълженията към НАП не мога да разбера къде и как да си подам заявление за отпадане на задължение по давност. Не мога да се ориентирам и от коя дата ми е задължението.
 Взех справка от НАП и на нея има няколко дати. Не знам точно коя трябва да гледам. Едната е преписка номер....../19.12.2008
другото е "съгласно разпореждане номер" ЕГН/1/09.09.2003г. - този номер е описан в поканата за доброволно изпълнение, която съм получила през август 2008-ма. В нея пише следното:

"Съгласно разпореждане номер 1/09.09.2003.......за времето от 01.07.1998 до 31.08.2003г. дължите сумата от 2217,98 лв + лихви 3044.28 лв, начислени до 31.07.2007г....."

Това ли е датата, от която да смятам?

Днес говорих с публичния изпълнител и ми казаха, че делото е от 2003-та година и давността още не е изтекла. Като попитах дали мога да подам молба за изтичане на давност за предходните години и тя промърмори само - "може, да, това е ваше право. Отивате на Триадица 2, стая 13." Това е сградата на Министерството на труда и социалната политика. Аз мислех, че в НАП се подава тази молба. Освен това, сега се чудя какво точно трябва да напиша в тази молба, трябва ли задължително да цитирам по кой член от кой закон желая да ми бъде погасено задължението.Мога ли да напиша в свободен текст, например следното:

"Моля да погасите задълженията ми по разпореждане номер 1/09.09.2003 и лихвите по тях, за периода от 01.07.1998 до 31.12..2002г. поради изтичане на давностния срок."
Въпросът ми е правилно съм написала срока, защото тези задължения от 2003-та не са с изтекла давност?

Благодаря предварително.