Здравейте, имам служителка назначена по чл.68, ал.1, т.3 от КТ до връщане на титуляра /която е в майчинство/. Уведомена съм сега че заместващата служителка е бременна . Мога ли да прекратя Тр.Дог. след завръщане на титуляра въпреки , че до тогава замесничката ще излезе по майчинство. Аз мисля , че по КТ тя няма защита за прекратяване на договора след като е по заместване.
Колеги лицето е студентка в чужбина тук във фондацията е нещо като стажант но с договор за хонорар
Колеги моля за помощ.
Лице   има доход от Фондация с нестопанска цел като хонорар. В сметката за изплатени суми е  удържан авансово само ДОД . Няма удръжки за ДОО и Здр.Осиг. Трябва ли в ГДД да попълня "Справка за окончателния размер на осигурителния доход за текущата година" и лицето да си внесе  само осигуровките.
Благодаря предварително за помошта
Здравете Имам работник назначен по чл. 67 във връзка с чл.70 на срок за изпитание . На същата длъжност колежка излиза по майчинство. Може ли да да ПРЕНАЗНАЧИМ работника който е на изпитателен срок с Доп.Споразумение на същата длъжност , но вече по чл. 68 ал.1 т.3 с подадена от него молба за преназначаване или трябва да го освободим по чл.71 и да го назначиме с нов ТР.Дог.?. Трябва ли да пусна Уведомление към НАП за промяната на основанието на Договора?
Колеги Хиляди благодарности за бързите отговори. Страшно много ми помогнахте. Благодаря от сърце
Здравейте колеги!
Имам следното запитване: На наш служител прекратяваме Тр.Дог. поради навършване стаж и години за пенсия. Полагат му се 6 /ШЕСТ/ брутни заплати по чл.222 от КТ , но при изчисляването БТВ е над 10 000.00лв. Можем ли да му ги изплатим в брой  или имаме право само по банков път. Имам противоречиви отговори ЕДИН от тях е, че когато е възнаграждение по Трудово правоотношение можем да ги изплатиме в БРОЙ на ръка съгл. последната ведомост за заплати.
Знам, че тук мога да получа бърз и компетентен отговор. Благодаря Ви предварително!!!
Аз също се опитвам да вляза в сайта И НЕ МОГА
Искам да попитам : Имате ли в сайта образец за изготвяне на  УП-3 И УП-2.  Къде мога да го видя? Благодаря Ви
Много полезна статия.
Само един въпрос моля.
Какъв е конкретния давностния срок при глоби /фиш, акт/ от КАТ?
Благодаря!
Моля за вашата помощ за следния казус: Физическо лице получава  "Съобщение за доброволно изпълнение" от НАП за задължение по глоба по Фишове от КАТ. Единият фиш е от м.11,2010г , а другия е от м.04,2013г. Лицето твърди , че фишовете са платени  и действително за фиша от 2013г намира платена квитанция по пощата, но поради дългият срок за фиша от 2010г не намира квитанцията /явно е изхвърлена/.
 Може ли някой да ми каже какъв е давностния срок за фишове и актове на КАТ.
Здравейте колеги,
Търся помощ във връзка със сделки /свързани лица/
Знам , че при продажба на стоки и у-ги м/у свързани лица трябва да се спазва принципа на пазарната цена, т.е. да се продава на цени близки до цените на които се продава  на клиенти не свързани лица.
Въпроса ми е: Къде и в кой от законите е ТОЧНО определено това?
Благодаря Ви предварително.

Здравейте г-жо Павлова, благодаря Ви за отзивчивостта. Аз вчера се обадих в НОИ  на централа и от там ме свързаха с колеги които се занимават с Тр.Зло-ки от тях разбрах , че срока за , който се притеснявах не се отнася за смъртна трудова злополука . БЛАГОДАРЯ   ВИ.
Моля, за вашата компетентна помощ. Казуса ми е следния:
1. В събота 27,09,2014г/ шофьор на нашата фирма тръгва на път със служебен товарен автомобил и катастрофира при , което почива. Изчетох всичко отнасящо се за трудовите злополуки . При смъртен случай се изисква веднага да се уведоми ГИ по труда и НОИ, но въпреки моите опити на телефона не ми отговаря никой. Нито в инспекцията нито в НОИ. Никъде не можах в сайтовете им да намеря имейл на който да изпратя съобщението за Тр. злополука /смърт/. Може ли някой да ми каже дали ще понеса санкция затова ,че ще ги уведомя в понеделник.
2. Как да намеря свидетели на събитието, което е изискуемо за съставянето на протокола. Възможно ли е да се приложи само протокола от КАТ.
3. Мисля, че няма да успея в тридневния срок да подам декларацията за Тр.Злополука. Какъв е реда за удължаване на този срок.
 За информация уточнявам, че фирмата седалището и е в София , но имаме обект в Монтанско, където е станало произшествието.
Благодаря dalila. Аз също предполагах , че трябва да я освободим чак през м.12 , но "Страх лозе пази"  Приятен  ден
Здравейте, колеги
Искам да се включа в темата със следният въпрос:
Майка излязла в отпуск по майчинство на нейно място назначихме човек по чл.68 ал.1 т.3 от КТ със срок на договора "до завръщане на работа на титуляра" не сме уточнили дата. Майчинството на титуляра свършва на 12.09.2014г , но тя иска да си вземе и платеният отпуск за 2012,2013 и 2014г /60 работни дни/ преди да се върне на работа.
Въпроса ми е: Трябва ли да прекъснем договора на заместващия работник на 12.09.2014 или може да изчакаме и да я освободим след  като титуляра се върне действително на работа  на 08.12.2014г.
Период се избира само за  3 последователни години  от последните 15 години      преди 1997г. След 1997г. се взимат всички години , които сте роботили до пенсионирането ви.
ето и моя протокол  /опростен/   :wink1: