Здравейте,

Много се извинявам за лаишкия въпрос, с уточнението че нямам юридическо и/или счетоводно образование, но има ли някъде тълкование за понятието "име" на ФЛ, в светлината на темата за личните данни. С други думи, всеки формат на изписване на името ли може да се приеме като индивидуализиращи данни за конкретно лице (говорим само и единствено за име, без то да е в съвкупност с други индивидуализиращи данни на лицето)? Или името, като индивидуализиращи данни за конкретно лице, се счита само когато са изписани и трите имена по документ за самоличност? Ако са изписани само 2 от имената? Или ако името е изписано във формат със съкращение, примерно "Д. Павлова"?

Не намерих определение в ЗЗЛД. Опитах да намеря някакво тълкувание  от КЗЛД, но не успях. В едно от становищата на КЗЛД на въпрос "Информацията от личния телефонен номер, би ли могла да доведе до индивидуализиране на конкретно физическо лице и тя попада ли в определението "лични дънни"", комисията се е произнесла със следното становище:

"Информацията за телефонния номер може да се разглежда като лични данни на конкретно физическо лице, единствено в съвкупност с други индивидуализиращи данни на лицето, като например трите имена, адрес, ЕГН. В разглеждания случай телефонния номер е в съвкупност с данни на юридическо лице, което по никакъв начин не би могло да доведе до индивидуализиране на физическо лице. "

Тук косвено комисията е определила за формата на името, като индивидуализиращи данни на лицето и трите имена.

Съжалявам ако въпросът звучи глупаво, но си мисля, че ако единственият формат, в който името се определя като индивидуализиращи данни на лицето е при изписване и на трите имена по документ за самоличност, онези "10 000 лични данни" ще се съкратят малко.

Предварително благодаря, за отделеното внимание!