Здравейте.
На самоосигуряващо се лице е отпусната пенсия с начална дата 29.04.2021г, а разпореждането е в сила от 01.10.2021г. За този период са внасяни осигуровки върху МОД за СОЛ. Подлежат ли на връщане тези осигуровки или ако не подлежат - какъв е редът да се включат за увеличаване  размера на пенсията?
Защото съм допуснала грешка. Ходих на място в НАП и ми коригираха декларацията,
пробвай с код корекция 1 на Д6 само с нули. за да махнеш всичко и след това с вярните месец и година да подадеш Д6  :good:
И това пробвах, но не ми разрешава да правя корекции за 08.2018г с горното обяснение
Здравейте.
Заплатите на служителите се изплащат през текущия месец с изключение на личния труд на собственика - той се изплаща през следващия месец.
И така в декларация 6 за августовските заплати имам следните записи:
 - осигуровки (код 5)  08.2018г и дата на плащане 31.08.2018г
 - данък (код 8) 08.2018г и дата на плащане 31.08.2018г (данъкът на служителите,платено им през август)

Сега правя заплатите за Септември и съответно декларирам данъка на собственика за Август. За него подадох отделна декларация 6. Правя следните записи:

- данък (код 8) 08.2018г и дата на плащане 31.08.2018г
Ясно е, че съм допуснала грешка, но как да коригирам? Грешни са месец и година + дата на плащане.
Подадох коригираща декл.6 с данни:
- данък (код 8) 08.2018 и дата на плащане 31.08.2018 с данните за август само на служителите.
Получих отказ с основание : Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 1) Крайната дата за подаване на коригираща декларация е 01.10.2018. Коригираща декларация не може да бъде подадена на 08.10.2018.
Срокът за корекция нали вече е 2 месеца? Моля за съдействие, явно някъде бъркам.
Благодаря ти, delphine.
Знам, че звучи малко тъпо, но като не съм имала касови апарати досега...  :blush:
Зачудих се, защото точно първият месец е нулев и да не объркам поредните номера.
 :good:
Здравейте,

новооткрита фирма, която не е регистрирана по ЗДДС има нулев отчет от касовия апарат. Следва ли да се прави нулев Отчет за продажбите или в месеците, в които не са регистрирани продажби на касовия апарат не се издава такъв отчет? Благодаря

Здравейте, лице с ТЕЛК открива ЕООД и тъй като ще се регистрира като самоосигуряващо се лице, може ли да се осигурява само здравно, или дължи вноски и за ДОО?
Прочетете ръководството за използване на ел. услугите. До колкото си спомням при първоначално влизане не се въвежда парола.
Pupesche, ти ме хвърли в размисли.... :)
Според мен под "извън дейността, за която е регистриран като СОЛ" се има предвид, че ако си регистриран СОЛ на дружество, чиято дейност, например, е предоставянето на фризьорски услуги, а сключиш граждански договор за лепене на плочки, то доходът ти от "плочките" не играе роля при формиране на облагаемия доход на самоосигуряващото се лице, НО, ако сключиш граждански договор за фризьорска услуга, това няма как да не ти участва. И аз не знам права ли съм, но ми изглежда логично...
 Съгласно Наредба Н-8 от 2005 г. в декларация 1 се попълва общата сума на начисления данък:
Начислен месечен данък - попълва се размерът на начисления от работодателя данък по чл. 42, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Попълва се само за лица, за които е попълнена т. 31

Информация за задълженията на работодателя постъпва на базата на Д6, а не от Д1.
В НАП Д6 и Д1 не се проверяват за равенство по отношение на данъка, а само по отношение на осигурителните вноски.
Справка в НАП чрез ПИК дава общия осигурителен доход за лицето вкл. този от НАП, на базата на който изчисляват обезщетението.  :noexpression: Аз ли греша или той няма да ми свърши работа за т1 и т2?
Самоосигуряващото се лице има болнични и затова се оплетох толкова :(
А всъщност Таблица 1 и 2 би следвало да се попълнят само за периода на самоосигуряване т.е.  08.2015-12.2015, нали?
Здравейте,
самоосигуряващо се лице (което е регистрирано като такова през Август 2015г), което работи на ТД в друга фирма,  има задължението да подава ГДД за 2015г. Трябва да декларира доход от наем, доход от друга стопанска дейност, съответно и да попълни приложение 1 за доходи от трудови правоотношения.
Доходът от друга стопанска дейност е получен през Март 2015 и са му удържани осигуровки и данък (лицето по това време все още не е било рег. като СОЛ).

Въпросът ми е трябва ли лицето да попълва Справка за окончателния осигурителен доход - таблица 1 и 2? Реално няма получени доходи от упражняване на трудова дейност като СОЛ, каквото изискване е посочено в указанията към таблиците.

И друго не ми е ясно - да речем, че се налага попълване на въпросната справка - откъде се взимат помесечно данните за осигурит. доход по ТД - кол. 3? Представяните служебни бележки от работодателя са за придобит облагаем доход, който се различава от осигурителния? Как процедирате на практика? Вариантът със справка в НАП с ел. подпис също не действа, тъй като там е общия осигурителен доход вкл. този от НОИ за месеците с обезщетения.
От Указанието за попълване на декларация 6:
т.8 Вид плащане:
код 5 - Изплатено, начислено и неизплатено или неначислено възнаграждение за месеца в т. 9, в това число допълнителни доходи от трудова дейност.

а т.9. Месец и година - попълват се месецът и годината, за които се отнасят вноските. Самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване в декларацията, която подават еднократно, попълват за месец - число 13 и предходната календарна година. За данъка по чл. 42
ЗДДФЛ се попълват месецът и годината, през които данъкът е удържан или през който са направени частичните плащания в случаите по чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ.
За данък, удържан и/или подлежащ на внасяне от работодателя на основание чл. 42, ал. 6 ЗДДФЛ до 31.12.2013 г. се попълва месецът, за който се отнася данъкът. За данъка по чл. 49, ал. 5 ЗДДФЛ се попълва месец 12 и годината, за която се отнася данъкът.

затова XXXXX ви е казала, че датата на плащане не е от значение за осигурителните вноски
Здравейте,
имам лице, което е назначено на трудов договор в едно дружество, а в същото време е и самоосигуряващо се лице в негово ЕООД, различно от първото.

Лицето излиза в болнични и ми носи 2 болнични листа - един за осигурителя по ТД и един за собственото си дружество. Като СОЛ се осигурява на високия процент, но самоосигуряването е едва от 2 месеца.Изискването за 6 месеца осигурителен стаж като осигурено лице за ОЗМ важи ли съвкупно или трябва конкретно за СОЛ да има необходимия стаж?
Здравейте,
трябва да издам Удостоверение за доход от наем и се замислих коя сума следва да включа - брутната т.е. придобития доход или облагаемия т.е. придобитият - 10% НПР.

Според   § 1т.2 от ДР на ЗСПД:
Скрит текст :

А в ЗДДФЛ се казва:
Скрит текст :

и още от ЗДДФЛ:
Скрит текст :
Та моето мнение е, че следва да се посочи сумата след приспадане на нормативно признатите разходи.

Аналогично би следвало и за гражданските договори да се процедира по същия начин.
 Иска ми се да чуя и други мнения по въроса, за което предварително благодаря. :wink1:
Аз бих си подготвила 2 комплекта с документи, за да не се разкарвам излишно  :good:
Аз имах подобен случай - занесох в НОИ придружително писмо, опис+ приложение 15. Приеха ми документите и казаха, че лекарят все още не е подал болничния. Работникът се обади на джипито си, последва анулиране на болничния и издаване на нов. Наново изготвих придр. писмо, опис и приложение 15 и ги занесох в НОИ, заедно с новия болничен. Обезщетението беше изплатено, но работодателят и лицето получиха писмо, че са установени несъответствия между данните от приложение 15 и данните, представени от лекаря и че следва да се представи ново придружително писмо и нов опис?!?! Датата на писмото беше доста след датата на приемане на документите, дори след изплащане на обезщетението.

Оставих нещата така, но останах с впечатление, че е излишно подаване на информация за анулираните болнични листове.
delphine, радвам се, че се включихте именно Вие.

На годишна база наистина излиза,че лицето ще довнася, това е така, въпросът е, че не желае сега да го прави.
Благодаря! Успокоих се  :good: