В.Толева

Здравейте,
Силно съм възмутена от посредственият силов опит,на една професионална група да ограничи правото на други такива групи да упражняват дейности, които пряко са свързани с тяхната дейност и компетенция! Аз бих допълнила и това, че те имат или по-скоро нямат никаква предства и с цялата организационно-техническа работа по това обслужване и не са наясно с хаоса, който би възникнал при такава непрофесионална намеса за клиента!


Тази форма на договор, частично ще подпомогне сезонната работа.Режима е облекчен,защото договорите ще са на кочан и ще се регистрират в Инспекцията по труда.Проблем може би ще бъде, че ще се предоставят срещу предварително платени осигурителни вноски.За мен не е ясна практически отчетната част/ сума по договор, предплатени осигуровки ,данък ще има ли и т.н./. Проблем ще бъде за работодателя,че ще плаща осигуровки, без да е сигурен в явяването и изпълнението на работата.
Подкрепям професионалното възражение на АССП!
Никой по-добре от съставителя на отчета не може да подготви и защити
както регистрация по ддс, заявление по различни процедури в НАП,свързани с текуща работа, корекция или друго.Интересно как ще защитаваш нещо без да имаш представа от това как се изготвя и с какво кореспондира.Аз, както и много колеги работим и с адвокати и без да подготвя същината на съдържанието, за защита и представляване не може и дума да става.Разбира се когато е в периметъра на адвоката, ние не се намесваме - жалби по определени актове и др.подобни.
Ще добавя в големите предприятия взимането на решение е със съгласуване на гл.счетоводител/съставител и юрист, така, че в стопанския сектор при изнесено счетоводство това не е така.
В много от случайте, когато един собственик регистрира фирма без да обсъди дейността със счетоводител, има проблеми при завеждане на документи,регистриране на капитал, легализиране на каса и т.н.

С уважение!
В.ТОЛЕВА
Изключително уважавам професионалния Ви подход !Надявам се да се намери начин адекватно да се противопоставим на лобито на одиторите и то да  е последвано от успех! Крайно време е на професионалната счетоводна дейност да се отреди подобаващото и място!
Здравейте.
Публикувала съм по темата, надявам се да не се повторя!
Всички съставители на отчети / отъждествяващи длъжността гл.счетоводител/, би следвало да са поставени пред равни изисквания за.
Критериите в Закона за счетоводство не са обект на контрол.Ще бъде добре да има единен регистър за образование и стаж, както и действащ контрол, което ще принизи до минимум нелоялните в кавички "счетоводители".
Считам, че в случая лиценз е излишен и поставя в неравностойно положение професията спрямо други, които извършват професионална дейност за своя сметка.
Както знаем също е предпоставка и за корупция .Ще е добре също да не се приемат годишни отчети в НАП,ако лицето подписало отчета не е вписано в регистъра и не отговаря на изискванията.
В.ТОЛЕВА
Темата представлява интерес и все пак най-важно е отчетността съобразена по веригата.Незнам защо тя винаги не се доизпипва и трябва да се коригира след възникнал проблем!Считам, че ако няма задължителен текст и начин работодателя да получава навременно бол.лист,то ще остане само ефекта от бързото постъпване на обезщетението при болните!
А за нас корекции и проблеми!

Толева
По темата за лицензирането на счетоводителите:

Мисля, че отправният момент следва да не е изпит и събиране на такси.
На първо място да има контрол върху легитимността, относно образование и право на подпис на отчетите, което поне аз не знам някой да контролира!
Второ не съм уверена, че теста ще бъде коректив на нивото на работещите тази професия!
Всеки който е на пазара поне 10 г.  поддържа счетоводна система за фирмено управление  и други необходими за дейността продукти / легално /, работи с юридически лица, а не обработва просто данъчни декларации, което ни връща към първия абзац, е ниво в областта!
Просто много от нас знаят и причините това да не е така.


В.Толева