Здравейте, на фирма , регистрирана за стоматологични здравни услуги по закона за лечебните заведения предстои внос на оборудване от Турция на стойност около 50 000 лв.
Питането ми е за регистрация по ДДС , според мен не се изисква, понеже са лечебно заведение.
Моля за мнения, Благодаря!
Здравейте, извинете ме за въпроса, но се лутам и не стигем до извод.
Мой клиент къща за гости издава фактура за нощувка на австрийска фирма, къщата е в България.
Не ме стана ясно нормално ли си я въвеждам в Дневник продажби, мястото е в България и нужна ли е ВИЕС декларация, според мен не, но Ви моля за мнение, че се оплетох много.

Благодаря сърдечно!
Здравейте, поради техническа грешка в м. Октомври съм сгрешила сумата в Отчет от касов апарат, и от там в Дневник продажби. Получило се е при приспадане на издадените фактури, платени в брой от Отчета на касовия апарат. Посочената сума в Дневник продажби е с 1000 лв в повече, т.е. надвнесли сме за Октомври 166,67 лв повече ДДС.
Мога ли да корегирам това без да уведомявам НАП, като намаля Отчета продажби за Ноември със същата сума 1000 лв.
Здравейте, не съм се сблъсквала досега с този проблем, но през 2018 фирма закупува автомобил за фирмена дейност, който се ползва дори и малко но и за семейни нужди. Не е отбелязано в ГДД по ЗКПО, че през 2018 ще се ползвас правото за избор за облагане по ЗКПО, ще го направим сега за 2019, та в тази връзка тези разходи трябва да се отразят в ГДД на собственика на ЕООД-то по ЗДДФЛ.
Простете за въпроса , но в кое приложение от ГДД по ЗДДФЛ се попълват, дължат ли се осигуровки върху тях, подават ли се данни в Справката по чл.73, че направо се обърквам и не знам как да реагирам.
Безкрайно благодаря за отговорите Ви!!!
И аз така мисля, благодаря Ви , колеги!
Аз също мисля, че се отнася само до продажбите в брой. Фактурите за плащания по банка, ако искаме можем да си ги рисуваме с каквато и да е програма.
Но различно мислят от една поддържаща касови апарати фирма, пристрастни са естествено. И твърдят, че независимо че е платима по банка , когато фактурата  е създадена чрез каквато и да програма и/или сайт, сме длъжни да се използва Софтуер за управление на продажбите.
Здравейте колеги, имам следния казус.
Фирма , при която плащането е само по банка / извършва металообработващи услуги / няма касов апарат, но изготвят фактурите , мисля че чрез Микроинвест инвойс.
Четох и се обърках тотално - попада ли в обхвата на Наредба Н - 18 този "софтуер" за управление на продажбите, и ако да трябва ли да вадят кочаните , за да пишат на ръка фактурите си за продажби?
В Закона за счетоводството е казано ясно. Ако се въведе някаква форма на лицензиране да е съобразена със ЗСч - диплома по специалността и доказателства за професионалния стаж. Това е достатъчно.