Изключително полезна ми бяхте! Много ви благодаря, аз така я осчвтоводявам, просто се беше зародил спор с колежка и исках да знам, дали аз греша! Лека вечер и благодаря отново.
Много благодаря за изчерпателния отговор. Договорите по принцип са за наем, определен в размер на някаква стойност и аз смятам, че се осчвтоводява ведомостта за рента, така както се калкулира за изплащане. Не мога да разбера, как пропорционално ще направя разхода, като и цените са различни на продукциите. Ако се раздава натурална рента, то би трябвало да се състави фактура или друг документ за рента, който се изписва като дадена култура. Тогава какво пропорционално съотношение имаме?
Много благодаря за изчерпателния отговор. Договорите по принцип са за наем, определен в размер на някаква стойност и аз смятам, че се осчвтоводява ведомостта за рента, така както се калкулира за изплащане. Не мога да разбера, как пропорционално ще направя разхода, като и цените са различни на продукциите. Ако се раздава натурална рента, то би трябвало да се състави фактура или друг документ за рента, който се изписва като дадена култура. Тогава какво пропорционално съотношение имаме?
Да, така остойностявам рентата, както се раздава по ведомост, но разпределям разхода само за декарите от пшеница примерно и ако даваме царевица, пък самия разход за рента, остойностявам на дк от царевица и т.н. Не разпределям право пропорционално на отглежданата обща земя за рента, а с направление само за културата, която стойност е на база кг по цена за самата култура. Иначе как ще се равни, ако е само в натура и се изписва от самата култура? Пример:10000 х дк наета земя, като 5000 дк по 100 кг х 0,32 ст пшеница и 5000 дк по 100 кг х 0.30 ст царевица,съотвено - разход - 32 лв разход за пшеницата и 30 лв разход за царевицата. Обща рента - 62 лв, разпределена по култури.
А като е пропорционално, как би се равнила ведомостта за рента, като тя се остойностява като килограми по цена на наети те декари? В смисъл се дава 3 вида продукция, с взето решение за килограми и цени? Пропорционално се изкривява дадената продукция при освобождаване на рентата по ведомост?
Здравейте колеги. Имам един принципен въпрос за начисляване разхода за рента за съответната година. В дългогодишната си практика винаги съм начислявала разхода на база декари за рента, по култури разбити по пера,примерно пшеница, слънчоглед и т.н. В смисъл като пряк разход с решената сума за всяка култура, примерно 60 на 40. И така разпределени 60 лв отиват в едната култура, 40 лв в другата. Зароди се спор, че не е правилно, понеже отежнявам едната култура, за сметна на другата. В смисъл 100 лв, да бъдат разпределени право пропорционално на декарите или както е взето решение за стойностите в различните култури. Кой е правилният начин и какъв съвет бихте ми дали. Рентата е в пари и в натура.
Здравейте колеги!В една питанка съм ,по повод твърдение на колега ,че му е правена ревизия и към фактурите искат приемо - предавателен протокол за продадена стока.В сучая е продукция зърно с обратно начисляване.Всяка фактура съдържа задължителните реквизити и кантарна бележка с наименование на фирма продавач и купувач.Също така номер на камион ,бруто, нето ,тара.В чл.113 и чл.114 в ЗДДС никъде не го пише като задължение за издаване.И също така кой би трябвало да го съставя- продавач или купувач, тъй като с кантарните бележки от фирмата продавач ,все едно е дублиран документ на кантарната бележка и ппр разписка?
Здравейте колеги!В една питанка съм ,по повод твърдение на колега ,че му е правена ревизия и към фактурите искат приемо - предавателен протокол за продадена стока.В сучая е продукция зърно с обратно начисляване.Всяка фактура съдържа задължителните реквизити и кантарна бележка с наименование на фирма продавач и купувач.Също така номер на камион ,бруто, нето ,тара.В чл.113 и чл.114 в ЗДДС никъде не го пише като задължение за издаване.И също така кой би трябвало да го съставя- продавач или куповач, тъй като с кантарните бележки от фирмата продавач ,все едно е дублиран документ на кантарната бележка и ппр разписка?
Благодаря ви за отговора...Аз имам налична продукция в склада към 31.12 а , цифрата играе в увеличение на запасите от продукция.Ако я отпиша ми се намалява приходната част. Видях  грешката която бях направила...Аванс фактура
Среден добив кооперациите дават на записалите лично ползване член кооперативи които внасят вноски за услугата, авансови и окончателни.В случая вноската разделена на средния добив от продукцията определя себестойността на услугата. Изписвам я задбалансово.
 Също така искам да обясня ,че разликата се явява в изписване на продукцията за среден добив , която на членкооператора му излиза примерно по 0,10 ст . , в смисъл внесените суми за лично ползване , разделени на добива. От там идва и увеличението на цената на продукцията към края на годината..Изписвам ги задбалансово тъй като не е моя продукция .
 Здравейте , колеги...
    Бих искала да ме поправите ,ако греша с крайното салдо по 303 гр- продукция и стойността на която я оставям.
    Когато добивам продукцията- например царевица я заприходявам на стойност близка до реализуемата- справедливата ст-ст - със счетоводна статия 303/611 - примерно 300 кг по 0,24 ст  или  72 лв и реализирам 200 кг на 0,24 ст или 48 лв и 50 кг давам на среден добив по 0,10 ст или 5 лв. със счетоводна статия 411/701 и 701/303 от което 303 с-ка остава със салдо на края на годината 50 кг на 19 лв остатък по салдо което прави 0,38 ст за кг ,което е много над себестойността? На каква стойност оставяте наличната продукция за следващата година?
   
Да права сте...благодаря отново..Поне ми се искаше  :blush:
Тя точно с това се аргументира,че общинските служители са без клас. Още повече не виждам как би променила цялата верига от вътрешни правила за работна заплата, Устав и т.н с които са регламентирани работните ни заплати.Аз пък твърдя /макар , че не съм сигурна ,че Основната РЗ= на МОД на професията+ допълнителните надбавки като клас и примерно работна в почивни дни и т,н
Да и моето мнение е такова, даже и препоръчах тъй като имаме възможност да направи основната заплата на кода на професията + класа , ама всичките работодатели им се иска да съкратят перо РЗ ...Отново благодаря...Имаше някакви коментари относно държавните служители ...и незадължителния характер на класа..
Благодаря ви много , за бързият отговор ,но ако примерно кода на професията е над минималната РЗ -примерно за счетоводител- приблизително мисля ,че беше 700 лв с допълнителните ли възнаграждения влиза в перо основна заплата. И тълкуването на договорено с  индивидивидуален или колективен трудов договор- може ,ли да се договаря заплата без клас, тъй като работодателя ни има намерение да премахне процента за клас изобщо с допълнителни споразумения с работниците?
Бих искала да попитам при назначаване на нов служител в основна заплата задължително ли е да е на минималния осигурителен код на професията в съответния бранш или брутото да му стига този размер...евентуално с допълнителните пера- клас прослужено време и др. И може ли да не се дава клас прослужено време на служители които са във фирмата от доста години.Задължителен ли е?
Бихте ми разяснили , като кооперация с ведомствена цистерна- да - ще подавам данните за количества горива, а когато зареждам от бензиностанция или колонки на фирма- търговец  на горива ,трябва ли да подавам и това гориво? Също така - ЗЛ ,получател на гориво -материално отговорното лице на ГСМ ли е или ?...и ФЛ- физическото лице визира водача на МПС-то или представител на фирмата доставчик?...Предали и получили- за кои физически лица става въпрос?