фирмата ни има съставен акт от Агенция автомобилна администрация. По този акт се платили главницата със закъснение и има начислена лихва- минимална сума. Преди пет дни платихме лихвата, но днес като извадихме справка за задължения от Нап сумата на главницата стои като неплатена. Лихвата по този акт към НАП ли се плаща или по сметка на агенцията. Мислим, че след като сумата излиза в справката на НАП се плаща към НАП или не е така. В справката сумата излиза на отделна таблица като дадена на публичен изпълнител. Да не би заради това още да не е обвързана и да стои като задължение
Във фирмата имаме работник назначен на трудов договор от 17.01.2014 г. При подаването на уведомлението с ел. подпис в ТРЗ програмата сме задали код 01 безсрочен трудов договор, но в срок на договора е излезнало в Нап че договора е до 31.12.2014. Същото лице подава документи за кредит и инспектора от банката казва ,че договора е със срок до 31.12.2014 г. Днес пускаме допълнително споразумение с което договора става постоянен по чл.67. В т. 8 основание на договора какво да запишем код 01 или код 02 след като договора към който е споразумението нап тълкува като срочен нищо че е подаден с код 01 но пък е бил записан и срок на договора до 31.12.2014
Какъв е реда и сроковете за откриване на фирма. От кой момент започва осигуряването на собственика ако е работещ собственик. Може ли открита фирма вписана в АВ да не започва веднага дейности какъв документ се подава за тази цел.
Лице което е собственик на фирма и има решение от ТЕЛК с процент намалена работоспособност внася ли осигуровки за ДОО или само здравна осигуровка и върху какъв осигурителен доход
Защо от този телефон на НАП ми отговориха че след като лицето заминава да работи в държава членка на ЕС въпросното заявление не се подава.
Работя на постоянен трудов договор който ще ми бъде прекратен по взаимно съгласие считано от 25.07.2014 г. по който съм осигурен по всички осигурителни рискове. На 29.07.2014 заминавам на работа във Великобритания. Какви документи трябва да подам в ТД на НАП за да бъда освободен от здравни осигуровки. Има ли срок за подаването им. За 2014 сигурно осигуровките ще бъдат дължими слез като от напускането на страната до края на годината ги няма тези 183 дни в чужбина.
Какви документи се подготвят и каква такса се заплаща ,ако трябва фирма ЕООД да смени адреса си за кореспонденция.
Когато българска транспортна фирма рег. по ЗДДС извършва превоз на стоки от България до Гърция получател по фактурата е българска фирма също по ДДС се начислява 20 % ддс но в счетоводната програма кое трябва да отметна / облагаеми доставки с 20 % ДДС или пък да отметна вътрешнообщностни доставки. Сумата на ДДС по тези фактури в коя клетка отиват в дневника по продажби и справка-декларацията. Как стоят нещата при същите данни само че транспортна е от Гърция до България. В двата случая пуска ли се Vies декларация. Искам да попитам и нещо друго. Същата транспортна фирма извършва превоз от Гърция до България но получател по фактурата е Македонска фирма .Във фактурата не сме начислили ДДС и ме записали като основание чл.21,ал.2 от ЗДДС. Правилно ли е това или не. Много са сложни тези транспортни фирми и дори понякога човек да знае все си мисли ,че греши. Благодаря
Трудовия договор на лицето е прекратено считано от 01.06.2014 г. но след това представя болничен лист издаден на 02.07.2014 г. за период от 02 до 06.06.2014 / пет дни / Колко дни от болничния са за сметка на работодателя и какви осигуровки се дължат за тези 5 дни временна неработоспособност.
Колко са НПР на лица назначени по граждански договор с предмет на работа почистване на диворъстящи  гъби
Трябва ли фирма на ЕТ която има назначени двама работника през 2014 г.Един на 20-ти януари и още един на 15 -и май да подава декларация за 2013 г. или ще подаде такава до 30 април 2015. Нужно ли да има договор със служба по трудова медицина такава фирма.
Транспортна фирма ЕТ регистрирана по ДДС извършва транспортна услуга от България до Македония и от Македония до България. Получателите са български фирми регистрирани по ДДС. В този случай правилно ли сме пуснали фактурите с нулева ставка съгласно чл.30 ,ал.2. или не. А при транспорт от същата българска фирма от България до Гърция с получател гръцка фирма правилно ли не сме начислили ДДС съгласно .Във фактурата сме написали основание за не начисляване чл.6 ал.2 от ЗДДС или трябва да бъде чл.21,ал.2 За тази транспортна услуга пуска ли се VIes декларация.
Назначаваме служител за един 30 дни с оглед да го освободим и да ползва повече месеци обещетение  от НОИ и в по-голям размер. Може ли да го назначим по чл.67 от КТ на постоянен трудов договор и по кой член е най-добре да го освободим за да ползва тези си права.
На 13.04.2014 г. сме подали справка -декларация по ДДС .Имаме завършен период със сума за възстановяване но сме пропуснали да впишем клетка 80 от справката сумата натрупана за възстановяване. Но имаме подадена искане по чл.68 за възстановяване. От 13 .04 до сега никой не се е обадил за проверка от НАП явно от пропуснатата сума в клетка 80. Какво можем да направим в този случай.
Правилно ли съм включил и осчетоводил в дневника върху продажбите като облагаеми доставки с 0 % ДДС транспортни услуги от транспортна фирма регистрирана по ЗДДС в България транспорт от България до Турция с получател Българска фирма по ДДС и транспорт от Турция до България с получател отново български фирма.
Транспортна фирма е пуснала фактура за извършена транспортна услуга на получател Македонска фирма. Транспорта е от България до Македония. Как се въвежда номера в дневника по продажбите на македонската фирма и вярно ли съм отчел фактурата като облагаема доставка с 0 ставка ДДС
Коя версия от сайта на НАП трябва да изтегля за да тествам Д 1 за 2001 и 2002 година. Благодаря.
Ако капиталово дружество ЕООД през 2013 г. няма дейност, т. е няма реализирани приходи от продажби и направени разходи освем Декларация обр. 1010 а какво друго трябва да подаде и в какъв срок. Разбира се остава задължението и да си подаде нулев ГФО в АФ до края на месец юни. Трябва ли да подаде и декларация в НОИ или не. В Нап нали не се подава нулев ГФО и декларация по чл. 92 от ЗКПО за годината без дейност, т.е  2013 ако подаде декларация образец 1010 а
Приемна майка ,която работи към Община по проект " И аз имам семейство " през 2013г. е работила на граждански договор по проекта. Има издадена служебна бележка по чл.45,ал.4 от ЗДДФЛ в която бележка няма удържан данък за 4-то тримесечие. При попълването на Приложение 3 сме попълнили Част ІІІ таблица 1 с придобития доход по тримесечия и удържания данък за първите три тримесечия. Попълва ли де в случая таблица 2 към част ІІІ или не.
Трябва ли фирма ЕТ регистрирана по ДДС и при която не попада във фирмите ,които подават съставят баланс с подаването на ГФО да подава и счетоводна политика.